Genel

5G Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Cep telefonları, artık hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru oldu. Öyle ki, küçük Emrah gibi boynu bükük birçok kişiyi her yerde görebilirsiniz. Teknolojiyi geliştirenler baktılar ki, kimse cep telefonundan başını kaldırmıyor, bizde bari yeni bir şeyler icat edelim de, temelli boyunları eğik dolaşsınlar. İşte 5G teknolojisi bu şekilde icat edildi. 5G teknolojisi aslında insanların sabırsızlığının bir ürünüdür. Daha hızlı bağlantı ve daha çok veriyi daha hızlı indirme olarak tarif edebiliriz.

İnsanların sabırsızlığı, teknolojinin yardımıyla da giderek artıyor. Eskiden “Ya dur bi dakka” derken, şimdi “Ya dur bir nanosaniye” demeye başladık. Daha hızlı, daha çok uygulama, daha çok resim, daha çok video derken, cep telefonu olmazsa, gerçekten olacakları hayal bile edemiyorum.

Zaten 5G’nin anlamı da, beşinci jenerasyon yani 5 Generation demek. Yeni nesil için yeni bağlantı hızı!

5G Ne İşe Yarar?

İnternet dünyasında veri boyutlarının korkunç derecede büyümesi, beraberinde yeni teknolojileri getirdi. 5G kablosuz haberleşme teknolojisi de işte büyük miktardaki verileri daha hızlı ve sorunsuz indirmeyi vaat ediyor. Vaat ediyor diyoruz çünkü henüz altyapısı tamamen bitmiş değil! İlk olarak Güney Kore ülkesinde denenecek. Her ne kadar Japonya birkaç sene önce 5G teknolojisini duyurmuş olsa da, her yeni çıkan teknoloji geliştirilene kadar biraz sorun yaşanıyor.

5G teknolojisi 1 GBPS hızla veri indirmeye olanak sağlayacak. Bu da demek oluyor ki, 1 GB veriyi, 1-2 saniye içinde indirebileceksiniz.

5G

5G Teknolojisi Özellikleri Nelerdir?

Şimdi! 5G teknolojisi özelliklerini maddeler halinde sayalım ve biraz ayrıntı verelim. Böylece konu daha net anlaşılmış olacaktır. 5G teknolojisi özellikleri:

  • Daha fazla hız,
  • Daha fazla yüksek kapasiteli veri indirimi,
  • 8k çözünürlükte videoları izleyebilme,
  • Daha fazla güvenlik,
  • Bant genişliğinin daha fazla olması ve
  • Daha akıllı cihazların kullanılabilmesi

Olarak sayılabilir.

Daha Fazla Hız: 4G teknolojisinden en az 20 kat hızlı olacak. Bant genişliği daha fazla olduğu için yüksek çözünürlükteki videolar daha rahat izlenebilecek ve donma ve gecikme gibi sorunlar olmayacak. Örnek verecek olursak; 3 GB kapasitesindeki bir filmi, 7 saniyede indirebilirsiniz. Bu da saniyede 2 GB hız demektir.

Daha Fazla Yüksek Kapasiteli Veri İndirimi: 4G teknolojisine göre 1000 kat daha hızlı veri indirebileceksiniz. Buna imkan veren tabi ki 5G teknolojisinin altyapısının daha güçlü olmasıdır.

8K Çözünürlükte Videoları İzleyebilme: Zaten telefon ekranları küçük ve gözleriniz bir miktar ağrıyor. Videoları izlerken bir diğer sorun da bağlantı hızına bağlı olarak çok küçük duraksamaların olmasıdır. Bir de çözünürlük işin içine girince, genç yaşta kavanoz dipli gözlük kullanmak kaçınılmaz oluyor. Ancak 5G teknolojisinde, henüz 4K çözünürlüğe yeni alışmışken, 8K çözünürlükte film izlenebilecek. Yani izlediğiniz filimde adamın dalağına ciğerine kadar görebileceksiniz. Tabi ki bu son söylediğimiz şakaydı. Ancak çok net videolar ve ayrıntılar sizleri bekliyor olacak.

Daha Fazla Güvenlik: Artık cep telefonlarına yönelik olarak yapılan uygulamalara da virüs yazılabildiği için güvenlik önemli bir konu haline geldi. Teknoloji geliştiriciler bu ayrıntıya önem vermişler ve 5G teknolojisinde güvenliği en üst seviyede tutmuşlar. Yüksek güvenlik önlemlerinin yanı sıra, belki de hissedilmeyecek düzeyde olan gecikmeler de, bu yeni teknolojinin güvenlik artıları arasında yer alıyor. 4G teknolojisinden 50 kat daha iyi bir bağlantıda 1 milisaniye gecikmeler olması bekleniyor.

5G Türkiyede

5G Teknolojisinde Türkiye Ne Durumda?

Ülkemizin durumu şu anda 5G teknolojisi için uygun değildir. Nedeni de altyapının yeterli olmamasıdır. 5G teknolojisini icat eden ülkelerin bile 2020’de bu teknolojiye geçeceği düşünüldüğünde, ülkemizin bu konudaki durumu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Yapılan tahminler, Türkiye’nin bu teknoloji kullanabilmesi için 10 sene beklemesi gerektiği yönündedir.

5G Teknolojisi Ejderha Gösterisi

Güney Kore’nin en büyük teknoloji şirketlerinden olan SK Telecom, Güney Kore’de bulunan Happy Dream Park stadyumunda, artırılmış gerçeklik ve 5G teknolojisi kullanarak ejderha uçurdu. Akıllı telefon uygulamasının kullanıldığı gösteri, izleyenlerin nefesini kesti. Düşünün ki Fenerbahçe ve Beşiktaş maçına gittiniz ve kafanızın üstünde kocaman bir Kara kartal uçuyor. Herhalde bizde gerçek zannedip, hayvana bozuk para sandalye falan atarlardı. 5G teknolojisi ejderha gösterisi 25 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirildi. İşte Güney Kore yaptığı bu gösteriyle, 5G teknolojisinin hızını ve neler yapabileceğini herkese göstermiş oldu. Güney Kore’deki stadyumdaki gösterinin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 

5G Teknolojisi Destekleyen Telefonlar

Gelelim en önemli konuya! Ülkemizdeki birçok kişinin teknoloji meraklısı olduğu malum. Ancak bu durum tamamen yüzeysel. Neden böyle söylüyoruz? Çünkü bizim teknoloji merakımız, her yeni çıkan teknolojiyi, diğeri eskimeden satın almamıza dayanıyor. Mesela bu şekilde yapan cep telefonu bağımlıkları var. Elindeki telefonu alalı daha 1 sene bile olmamışken, yeni çıkan modeli almaya çalışıyor. Parası olan alıyor. Olmayan borç alıyor. Borç alamayan, böbreğini satıyor falan…

Son söylediğimiz biraz abartı olsa da, gerçekten böyle bir imkanı olan yapar diye düşünüyoruz.

5G teknolojisini destekleyen telefonlar aşağıda sıralanmıştır:

5G Telefonları

  • Samsung Galaxy S10,
  • Huawei Mate X,
  • LG V50 THINQ,
  • Xiamoi Mi Mix 3,
  • Motorola Z3,
  • Samsung Galaxy Fold,
  • Huawei Mate 20 X,
  • OPPO Reno,
  • One Plus 7,
  • Nokia 10,
  • Alcatel 7,
  • Energizer Power Max P8100S

Şunu belirtelim ki, yukarıda saydığımız telefonlar oldukça pahalıdır. Bizce yeni olan teknolojiyi kullanmanın en iyi yolu, biraz sabretmek ve teknolojinin iyice oturmasını beklemektir. Bunu neden söylüyoruz? Yeni çıkan bir yazılım ya da yakın zamanda kullanılan 4G teknolojisinde, aksaklıklar oluştu ve çıkar çıkmaz alan kişiler mağdur oldu. Bu durum, yeni teknolojilerin doğasında var.

5G Teknolojisi İlk Olarak Nerede Kullanılacak?

Aslında geçtiğimiz aylarda, Güney Kore 5 teknoloji firmasının altyapı hazırlıklarını tamamladığını ve şimdiden 5G teknolojisini kullanmaya başladıklarını açıkladı. Öngörülen zaman her ne kadar 2020 yılı olsa da, Koreliler erken davrandı.

Türkiye’de ise ilk testler 2019 Haziranında ODTÜ Teknokent tesislerinde, HAVELSAN test laboratuvarlarında gerçekleştirildi. Ancak Türkiye’nin henüz katetmesi gereken çok yol var. Her ne kadar internette yer alan bazı bilgilere göre, Türkiye’nin de 2025 yılında bu teknolojiye geçeceği söylense de, uzmanlar bu iddiayı hiç gerçekçi bulmuyor.

Amerika’da ise 30’a yakın noktada 5G altyapısı tamamlanmış durumda. Amerika’da 2020 yılında kısmen 5G teknolojisini kullanmaya başlayacak.

Çin bu konuda biraz daha atak davrandı ve ülkenin birçok noktasına kulelerini inşa etmiş durumdadır.

5G Teknolojisi

İsviçre ise 5G teknolojisi AR-GE yatırımları konusunda deva adımlar atmış durumda ve yakın bir zamanda, bu teknolojiyi büyük ölçüde kullanabileceğe benziyor.

Japonya ise hala 5G için inşa edilen kuleleri tamamlayabilmiş değil.

5G Nedir? Özellikleri Nelerdir? Birçok ülke 5G teknolojisi konusunda yoğun faaliyetler içerisinde bulunsa da, tam anlamıyla bu teknolojiye geçmeleri, birkaç yılı alacak gibi görünüyor.

BU MAKALEMİZ 06.11.2019 TARİHİNDE GÜNCELLENMİŞTİR.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu