E-Ticaret

E-Ticaret Seo

Ticari amaçla kurulan sitelerin amacı ve fonksiyonu farklıdır. Dolayısıyla arama motorlarında birinci sırada yer alabilmeleri için gereken çalışmalar da, diğer sitelerde yapılandan farklı olacaktır. E-Ticaret sitelerinde doğru zannedip, yanlış uygulamalar yaptığınızı nereden anlayacaksınız? Bu yazımızda en çok yapılan hataları ve çözüm yollarını sıralıyoruz. Keyifli okumalar.

Özgün İçerik Kullanmamak

Çoğu site sahibi, internet sitelerinde yer alan içeriklerin gücünün farkında değildir. Ucuza içerik satın alırlar ve kalitesine önem vermezler. Arama motoru reklamlarının daha önemli olduğuna inanırlar. Ancak bu inanç kesinlikle yanlıştır.

SEO konusunda ne kadar çalışma yaparsanız yapın, Google kopya olan içerikleri tespit eder ve sıralamada sitenizi geri plana atar. Bu durum devam ederse SPAM cezası alırsınız ve sıralamaya giremezsiniz.

Google her zaman kullanıcı faydasını gözetir. E-Ticaret sitelerinde de gerek ürün açıklamalarında olsun, gerekse ticaret sitelerinin blog sayfasında olsun, özgünlük ön planda olmalıdır. Google her zaman farklı olanı ve kullanıcıya doyurucu bilgi vereni sever.

Kopya içerik kullanarak sitenizi riske atmak yerine, özgün içerik kullanarak daha çok trafik elde edebilir ve sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olabilirsiniz.

İçerik Sayfalarını Güncellemenin Önemi

İnternet sitenizde yer alan içerikler, arama motorunda ilk sıralarda yükselmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca uzun vadede, organik trafik elde etmenizi sağlarlar. Ancak içeriklerin olduğu bu sayfaları, düzenli olarak güncellemelisiniz.

Kullanıcılar sürekli olarak yeni bilgi talep ederler. Ürün sayfalarında eğer üründe herhangi bir değişiklik yoksa ürün hakkındaki içerikleri de değiştirmenize gerek yoktur. Ancak ürünün bir üst modeli çıktığında, o model ile ilgili güncel bilgi vermeniz gerekir.

Sitenizde düşük performans gösteren sayfaları da tespit edip kaldırmalısınız. Bunun anlamı, kullanıcıların bu sayfalarla ilgilenmediğidir. Yani güçlü olan sayfaları sitenizde barındırıp, zayıf olanları elediğinizde, sitenizin de daha güçlü olduğunu görebilirsiniz. Düşük performansa sahip sayfaları bulundurmaya devam ederseniz, sıralamada gerilere düşer, rekabet gücünüzü kaybedersiniz.

Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan Düşük Kaliteli İçerikler

Wikipedia ve Amazon siteleri, kullanıcı yorumları ve kullanıcılar tarafından sağlanan içeriklerle yükseldiler. Ancak her zaman kullanıcıların sağladığı içerikler yararlı olmayabilir.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda her ne kadar kullanıcılar tarafından sağlanan içerikler ve yorumlar sayesinde %35 civarında organik trafik elde edilmişse de, dünyanın en iyi ticaret sitelerinden olan E-Bay kullanıcı yorumları yüzünden sıralamada epey gerilere düştü.

Buradan çıkaracağımız sonuç, kullanıcıların sağladığı içeriklerin ya da yorumların düzenli olarak kontrol edilmesi ve eksik ya da hataların giderilmesi gerektiğidir.

Sitenizde sağlanan içerikleri kontrol edecek iyi bir editör bulundurarak, olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz.

Mevcut Sayfaların Güçlü Anahtar Kelimelerle Düzeltilmesi

Anahtar kelime analizi yapılmadan hazırlanan sayfalar, uzun vadede E-ticaret sitelerine zarar verir. Bu durumun önüne geçebilmek için, aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

anahtar kelime

  • Eğer ücretli SEO analiz aracı kullanıyorsanız, araca giriş yapın ve anahtar kelime planlayıcısına giriş yapın. Aynı yöntemi, Google hesabınızdan da yapabilirsiniz. Düzeltmek istediğiniz sayfanın url’sini girin. Sayfa için gerekli olan anahtar kelimeleri girin ve düzenleme yapın.
  • Anahtar kelimelerinin analizini, özellikle rakip analizlerini gerçekleştirin.
  • Google arama motorunda, “site:alan adı anahtar kelime” formatında arama yapın ve yüksek performans sergileyen sayfaları bulun.
  • Tespit ettiğiniz anahtar kelimelerle ilgili kullanıcıların ihtiyacı olan bilgileri tespit edebilir ve bu yönde içerikler üretebilirsiniz.
  • Özellikle başlıkların ön plana çıkmasını sağlayın. Anahtar kelimeleriniz uzun kuyruklu formatta başlıkta mutlaka yer alsın.

Yukarıda saydığımız tüm işlemleri, ön plana çıkmasını istediğiniz sayfalarda gerçekleştirmeniz yararlı olacaktır.

Dahili Link Yapısının Kötü Olması

Ticaret sitelerinde çok fazla ürün vardır ve bu ürünlere ulaşabilmek bazen çok güç olabilmektedir. Dahili linklere ulaşmanın zor olması durumu, PageRank değerlerini de etkilemektedir.

Bu durumda aşağıdaki çözümleri uygulamanız yararlı olacaktır:

  • E-ticaret sitesinde bir ürüne ulaşabilmek için çok fazla tıklama yapılması gerekiyorsa, bu bir sorundur. Bir noktadan diğer noktaya çok fazla link çıkışı yapmaktan kaynaklanan bu sorunu, link çıkışlarını azaltarak düzeltebilirsiniz. Link yapısını düzeltmek için uzmanından yardım almanız yararlı olacaktır.
  • Site içi kategoriler ve organizasyon karmaşıksa, siteniz değer kaybediyor demektir. Zaten kullanıcılar, karmaşık olan işlemlerden hoşlanmazlar. Sayfa yapınızı ve kategorileri düzeltmeniz gerekmektedir.
  • Önceliğinizi hangi sayfalara vereceğinize karar verin ve bu sayfayı ana kategori ilan edin.
  • Ürün adı, site adı ve içerik başlıklarını çok iyi düzenlemelisiniz. H1 ve H2 etiketlerini doğru kullanırsanız, site içi karmaşayı da önlemiş olursunuz.

Site Haritası Bağlantı Karmaşıklığı

Site haritanızı Google’a eksiksiz biçimde göndermiş olabilirsiniz. Ancak site haritasında yer alan bağlantılarınız sağlam mı? Öncelikle bu soruyu kendinize sorarak, bağlantı karmaşıklığını önlemek adına önemli bir adım atmış olursunuz.

Dahili link vermek sitenize prestij kazandırır ve arama motorlarının gözünde otoritenizi artırır. Ancak URL’nin olmayan bir sayfaya çıkması ya da 404 hatası vermesi, prestijinizi sarsar. Zaten kullanıcıları bu durumdan hoşlanmazlar. Bu durumda yapılacak ilk iş bozuk linkleri tespit etmektir. Eğer çok sayıda link bağlantısı varsa, Screaming Frog SEO aracından yardım alabilir, bozuk olan linklerinizi otomatik olarak tespit edebilirsiniz.

Site Haritası

Harici linkleriniz, sitenizde yer alan linkleri başka bir siteye taşıyan linklerdir. Backlink olarak da adlandıracağımız harici linkler bozuk olabilir. Bu durumda mevcut olan kaynaklarınızı boşa harcıyorsunuz demektir. Bu tür linkleri, bağlantı sağladığınız sitenin sahibi ile görüşerek düzeltebilirsiniz. Ya da değiştirebilirsiniz.

Sitenizde çok fazla link varsa, PageRank dağılımı da o denli çok olacaktır. Bu durumu, gücünüzü birden fazla işe odaklamaya benzetebiliriz. Bu yüzden mümkün olduğunda az link kullanmalısınız. Sizin için önemli olan linkleri ön plana çıkarmalısınız.

Site içinde bir sayfadan diğerine link yapma olayı, iç link olarak adlandırılır. Bu türde yapılan link yönlendirmelerini doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Zincirleme olarak yapılan linkler uzun olursa, arama botlarının kafasının karışmasına ve sitenizin yavaşlamasına neden olur.

301 ve 302 yönlendirmeleri her ne kadar aynı olsa da, arama motoru botları tarafından her iki tür yönlendirme linki de indekste tutulur. Bu şekilde yönlendirmeler, uzun vadede siteler için zararlıdır. Bu tür linkleri kalıcı hale getirmenin bir yolunu bulmanız gerekir.

Sitenizde yer alan tüm site haritası bağlantı karmaşıklığını giderdiğinizde, sıralamada üst sıralarda yer alabilir ve sağlıklı bir internet sitesi yapısını elde edebilirsiniz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu