Hosting

VPS Hosting

Biraz klasik olacak ama ne yapalım, yeni bir teknolojinin bilinmeyen bir terimi ile karşılaştığımızda, bu nedir ya da şu nedir diye başlık atmak zorunda kalıyoruz. Başlığın da altını doldurmak zorunda kalıyoruz. Merhaba dostlar! Yepyeni bir konu ile karşınızdayız ve bu yazıda da bilgiye doyacağınızı umuyoruz. Öncelikle VPS Hosting kavramını açıklayalım ve sonrasında, bu kavram ile ilgili detaylı bilgiler verelim. Haydi başlıyoruz!

VPS (Virtual Private Server) yani sanal özel sunucu anlamına gelmektedir. Bir sunucunun, birden fazla sanal sunucu olarak kullanılmasıdır. Aslında birçoklarımızın yakından tanıdığı bir kavram diyebiliriz. Hatırlarsanız, CD sürücülerinde, tek bir fiziksel sürücü kullanarak, bu sürücü üzerinden sanal CD sürücüler oluşturuyorduk. İşte aynı mantık, hosting hizmeti sağlayan sunucular için de geçerlidir.

Sanal özel sunucu sizce nasıl çalışıyor? Tahmin edemediyseniz, hemen anlatmaya başlayalım.

VPS Hosting Nasıl Çalışır?

Sunucu olarak bildiğimiz kavram, Web yayın firması bünyesinde bulunan ana bilgisayar ve devasa kapasiteye sahip harddisk donanımından oluşan yayın aracıdır. Hosting firmaları, internet site sahiplerinin ihtiyaç duyduğu ve internet sitelerinde var olan tüm dosyaları, bu sunucularda saklarlar. Daha doğrusu barındırırlar.

İnternet sitenizi ziyaret edenler olduğunda, internet tarayıcısı sunucuya istek gönderir. Sunucu isteğe yanıt verir ve bünyesinde barındırdığı dosyaları, istekte bulunan tarafa transfer eder. Yani bir tür veri alışverişidir.

VPS hosting ise fiziksel sunucuyu taklit ederek, aynı işlemleri birden fazla kullanıcı için gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. Yani fiziksel sunucunun birden fazla kopyasının işlem yapmasıdır.

Vps

Sanallaştırma teknolojisindeki gelişmeler, birçoklarımızın kafasını karıştırabilir ancak işe yaradığı da gerçektir. Hosting hizmeti aldığınız firmanın bilgisayarı, bünyesinde bulunan işletim sistemi üzerine sanal katmanlar yükler. Bu katmanlar fiziksel sunucuyu birden fazla sayıda sunucuya ayırır ve bölümlendirir. Her bölüm ayrı olarak çalışır ve kişilerin ihtiyacı olan yazılımları yüklemesine olanak tanır.

Sanal sunucu kavramının nasıl çalıştığını öğrendiğimize göre, gelelim sunucuların farklı işletim sistemlerinde nasıl çalıştığına…

Linux VPS mi? O Ne ki?

Aslında normal VPS sunucularından pek farkı yoktur. Ancak dünya genelinde en çok kullanılan sunucu türü, Linux sunucudur. Tam anlamıyla WordPress sayesinde meşhur olmuştur. Linux sunucular, PHP yazılımına sahiptir ve MySQL veritabanını kullanırlar. Böylelikle internet sitelerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilirler. Linux VPS ise aynı şekilde Linux işletim sisteminin sağladığı fiziksel sunucunun sanallaştırılmış halidir.

Linux

En İyi VPS Hosting Hangisidir?

Hosting var, hosting var. Her üründe olduğu gibi, hosting sektöründe de firmadan firmaya fark vardır. peki ama iyi bir hosting firması nasıl anlaşılır? Sanırız önce onu açıklamak gerekiyor.

SİZLERDE BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEK İSTİYORSANIZ LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ

Load Impact Testi: Amazon firmasının ölçüm aracı olan Load Impact (https://loadimpact.com/ link, Load Impact kelimelerine gömülecek) ile en iyi hosting hizmetini belirleyebilmek mümkündür. Peki bu araç nasıl çalışıyor? Kısaca ve maddeler halinde anlatalım:

  • Birçok hosting firmasından alınan hizmetler sonucunda, birçok internet sitesi oluşturuldu ve bu siteler, Türkiye’ye en yakın konum olan ve Dublin’de bulunan Amazon server üzerinde teste tabi tutuldu.
  • Tüm internet siteleri, en uygun zaman olan 00:30 ve 01:00 saatleri arasında test edildi.
  • Her internet sitesinin ayrı olarak aynı saatlerde test edilmesi gerekiyordu. Bu yüzden yapılan testler 2 haftadan daha uzun sürede tamamlanabildi.
  • Tüm sitelere aynı tema kuruldu ve aynı tür içeriklerle siteler dolduruldu.
  • Tüm internet siteleri, herhangi bir eklenti olmadan test edildi.
  • En iyi sonuçları elde edebilmek adına tüm testler en az 5 defa tekrarlandı.
  • Tüm sitelerin altyapısı WordPress kullanılarak oluşturuldu.
  • Önce 1 kişi daha sonra 10 saniye aralıklarla aynı anda 2 kişi ve yine 10 saniye arayla aynı anda 3 kişi birden siteye trafik gönderdi.daha sonra aynı anda 50 kişi siteye trafik gönderdi. İnternet sitelerinin kurulu olduğu sunucunun cevap verme süresi ölçüldü.

Sonuç ne mi oldu?

  • Birinci sırada Güzel hosting firması yer aldı.
  • İkinci sırada Veridyen firması yer aldı.
  • Üçüncülüğü Turhost adlı firma aldı.
  • Dördüncü sırada ise Natro firması yer aldı.

Biz bu yazımızda sadece 4 firmayı sıraladık. Ancak tabi ki zaman geçtikçe sıralamada farklılık olabilir.

VPS Hosting Kurulumu Nasıl Yapılır?

Hosting hizmeti aldığınız firmanın size göndereceği bağlantıları ya da yazılımları çalıştırarak, VDS hosting kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu işlemi sizde yapmak zorunda değilsiniz. Tek yapmanız gereken, hosting firmasından destek almak olacaktır.

VDS Hosting Nedir?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, illaki yeni bir kavramın ne olduğunu açıklamak zorunda kalıyoruz. O yüzden “ Şu nedir?”, “Bu nedir?” gibi başlıkları atmamız kaçınılmaz oluyor. Neyse devam edelim. VDS hosting (Virtual Dedicated Server) fiziksel sürücülerin donanımsal olarak iki parçaya bölünmesi sonucu elde edilen sanal sürücülerdir.

Vds

Bu şekilde bölünen sunucular, birbirlerinden bağımsız olarak çalışabilirler. İstenilen işletim sisteminin kurulumuna izin verirler. Eğer VDS sürücülerinden bir tanesi saldırıya uğrarsa, diğer sürücü bundan etkilenmez. Bu açıdan avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

VDS Hosting Kurulumu Nasıl Yapılır?

Vmware Esx sunucusuna bağlanarak ve aşağıdaki adımları takip ederek VDS hosting kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. :

  • Vmware Esx bağlantısı yapabilmek için hosting firmasından bağlantı talebinde bulunuyoruz. Firma bize bağlantı adresi gönderiyoruz. Adresi, tarayıcıya giriyoruz ve karşınıza çıkan penceredeki “vclient” aracını indiriyoruz ve kuruyoruz.

Vmware

  • İp adresi ve root şifresi ile indirip kurduğumuz programa giriş yapıyoruz.

Vmaware Kullanım

  • Karşımıza çıkan pencerede, sağ tarafta bulunan “ana dedicated” sunucusunun ip adresi yazan bölümü göreceğiz. “dedicated” sunucu üzerine geliyoruz ve sağ klik yapıyoruz. Buradan New Virtual Machine seçeneğini işaretliyoruz. Böylelikle yeni bir sanal sürücü oluşturuyoruz.

Sunucu Yönetimi

  • Çıkan pencerede Typical seçeneğini işaretliyoruz ve bir sonraki adıma geçiyoruz.

Sunucu Yönetim Aşamaları

  • Oluşturacağımız sanal sürücüye isim veriyoruz.

Sunucu

  • Sanal sürücümüzün yükleneceği Datastore seçimi yapıyoruz.

Vmaware

  • Hangi işletim sistemine sunucuyu kuracağımızı seçiyoruz. Bu pencerede; Windows, Linux ve Windows işletim sisteminin versiyonları yer alıyor. Hangi versiyonu kullanıyorsanız, seçeneklerden onu işaretlemelisiniz.

Vmaware Aşamaları

  • Çıkan pencerede Network sekmesinden vM Network, Adapter sekmesinden ise E1000 seçeneklerini işaretliyoruz.

Vmaware Yeni Hesap

  • Sanal sunucumuzun disk boyutlarını ayarlıyoruz. Daha sonra Thin Provision seçeneğini işaretliyoruz.

Sunucu Yeni Makine Açma

  • Finish sekmesini tıklayarak, kurulum işlemini tamamlıyoruz.

Sunucu Makine Açma Bitirme

  • Kurulumu tamamladık. Şimdi yapacağımız işlem, sanal sunucunun çalışabilmesi için işletim sistemini .iso dosyasına çeviriyoruz ve hosting firmasına upload ederek gönderiyoruz.

Kurulum

  • Sanal sunucuya erişebilmek için open console sekmesini işaretliyoruz.

Hardisk Açma

  • Oluşturduğumuzu sunucuyu Summary sekmesinde görebiliriz. Bu sekmede Browse Datastore sekmesini işaretliyoruz.

VPS ve VDS Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki hosting sistemi arasındaki farkları sırasıyla ve maddeler halinde sıraladık:

  • VPS sistemi, işletim sistemi kurulumuna izin vermez.
  • VDS sisteminde ise daha fazla esneklik ve seçenek vardır. İki farklı sürücüde işletim sistemi kurulabilir ve daha fazla işlem yapılabilir.
  • VPS sunucularda kaynaklar ortak olarak kullanılır.
  • VDS sunucularında ise kaynaklar, kullanıcıların isteğine göre kişisel olarak kullanılabilir.
  • VPS sunucu sisteminde; Open VZ, Virtuozzo ve benzeri ürünler kullanılır. Bu ürünler üzerinde de hipervizör adı verilen teknoloji kullanılmaktadır. Bunun anlamı, sanallaştırma işlemleri işletim sisteminin çekirdeği seviyesinde gerçekleştiğidir. Dolayısıyla VPS sunucuları CPU ya da bellek kaynaklarını garanti edemezler.

İki hosting sistemi arasındaki farkları sıraladık. Karar size ait. Umarız sizler için verdiğimiz bilgiler faydalı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

BU MAKALEMİZ 23.11.2019 TARİHİNDE GÜNCELLENMİŞTİR..

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu