Web Tasarım

Kullanıcı Dostu Web Sitesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda kullanıcı dostu web sitesi kavramını duymuşsunuzdur. Bir web sitesinin kullanıcı dostu olabilmesi için kolaylıkla gezilebilmesi, gözleri yormayan renkleri kullanması, resim ve yazıların da hem sıkıcı olmaması hem de kullanıcıyı sıkan unsurlar içermemesi gerekir.

Kullanıcı Dostu (Tasarım) Ne Demek?

Kullanıcı dostu web tasarım, ziyaretçilerini en kısa yolda ulaşmak istedikleri noktaya getirebilen kurguların tamamıdır.

Kulağa her ne kadar kolay gelse de, ziyaretçilerin en kısa yoldan istedikleri noktaya ulaşmalarını sağlamak, gerçekten çok zor bir iştir. Web site tasarımlarında hedefe ulaşabilmek için birçok analiz ve test yapılır.

Öncelikle siteniz hızlı olmalı, özellikle ana sayfa kalabalık olmamalı, sitenizde kullandığınız yazı boyutlar ne büyük, ne de küçük olmalı gibi birçok detayı düşünmeniz gerekiyor.

E-ticaret sitelerinden örnek verecek olursak, site ziyaretçileri en çok ürün sayfalarına göz atarlar. Ürünlerin özelliklerini ve yorumlarını okurlar. Eğer karmaşık ürün açıklaması hazırlamışsanız ya da hiç ürün tanıtım yazısı yoksa muhtemelen sitenizi bir sonraki ürüne bakmadan terk edeceklerdir.

Kullanıcıların hangi menülere ya da butonlara tıklayacağının tahmin edilmesi gerekir. Bunun için de kullanıcı ya da trafik analizinin yapılması gerekir. UI ve UX tasarımcıları, kullanıcı alışkanlıklarını araştırarak, hangi sayfaların daha çok ziyaret edildiğini, hangi videoların daha çok izlendiğini ya da hangi makalenin daha çok okunduğunu belirlerler.

Ayrıca ziyaretçilerin yaş aralığı da önemlidir. Sitede kullanılan renklerden tutun da tüm içeriklere kadar, yaş aralığı gözetilerek tasarım yapılır. Tüm veriler toplandıktan sonra, web yazılım uzmanına aktarılır. Web yazılım uzmanı da siteyi kullanıcılara uygun hale getirmek için kodlama ile düzenler.

Kullanıcı dostu web tasarım

Web Sitesinde Kullanıcı Dostu Nasıl Olur?

Kullanıcı dostu web sitesi, kullanıcı dostu arayüz içermelidir. Yazıların ve resimlerin birbirine girdiği, menülerin ve en çok kullanılan butonların nerede olduğunun arandığı bir internet sitesinde kimse dolaşmak istemez.

Günümüzde internet kullanıcıların birçoğu genç yaş grubundadır. Ayrıca cep telefonlarından internet sitelerine daha fazla girilmektedir. Bu yüzden site tasarımlarının cep telefonu ve tablet boyutlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Buna Responsive tasarım adı verilir. Mobil uyumluluk sağlanması ve internet sitesinin birçok tarayıcıya uyumlu hale getirilmesi, kullanıcı dostu olunması adına oldukça önemlidir.

Dikkat dağıtmayan öğelerin ve renklerin kullanılması önemlidir. Parlak ve gözü yoran renklerden kaçınmak gerekir. Sitenizi ziyarete gelenlerin menü çubuklarına kolay erişimini sağlayın. Ayrıca sitenizi diğer platformlarda da paylaşmalarını sağlayın. Özellikle blog sayfalarına erişim hızlı olmalı. Ana sayfada blog yazılarının demolarının olması faydalı olabilir.

İnsanlar daha önce aşina oldukları tasarımları kullanmayı severler. Site tasarımınız kullanıcıların en çok tercih ettiği yapıda olmalı. Ancak bunu yaparken, başka site tasarımlarını taklit etmeyin. Kullanıcılar aynı zamanda özgün olan siteleri de severler.

Kullanıcı Dostu Web Sitesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Kullanıcılarınızın amacını ve kendi amacınızı belirleyin. Kendinize şu soruyu sorun: “Siteyi oluşturma amacım nedir?”
  • Kullanıcı dostu yazılım nedir sorusunun da cevabını bulmanız gerekir. Yani internet sitesinde kullanacağınız yazılımlar, ziyaretçilere ne gibi fayda sağlayacak konularını iyi irdelemeniz gerekiyor. mesela Whatsapp chat ya da canlı chat yazılımları, doğrudan site ziyaretçileri ile anlık sohbet edebilmenizi sağlar.
  • Sitenizdeki menülerin içeriğinde neler olacak? Menü yerleşimini nasıl yapmalısınız? Mesela en kolay kullanılabilen menü dizaynı, ana sayfada ve sayfanın en üstünde yer alır. Bazı internet sitelerinde gizli menü dizayn edilir. Sağ ya da sol tarafta bulunur. İmleci üç çizgi sembolünün üzerine getirdiğinizde menü ortaya çıkar. Bunun gibi birçok seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Kullanıcı dostu yazılım nedir

  • Mat renklerin kullanılması her zaman için faydalıdır. Sitenizin konusu neyse ona göre renk seçimi yapabilirsiniz. Mesela yiyecek ve içecek satışı üzerine bir site tasarlayacaksanız, kırmızı ve beyaz renkleri ağırlıklı olarak kullanabilirsiniz. Tüm sayfalarda fon rengiyle uyumlu yazı renklerini de ayarlamanız gerekiyor.
  • Bir internet sitesinde yönlendirme oldukça önemlidir. Mesela site ziyaretçilerini okunmasını istediğiniz bir blog sayfasına kolaylıkla yönlendirebilmelisiniz.
  • Tasarımda firmanıza ağırlık vermeyin. Ziyaretçiler bu durumu itici bulacaktır. Daha çok kullanıcıların yararlanabileceği içeriklere ağırlık verin. Resim, video ve makalelerin birçoğu, kullanıcıların bilgileneceği şekilde tasarlayın.
  • Yazı fontlarının okunaklı olmasına dikkat edin.
  • Google eklentilerinin tasarımda kullanılması faydalı olabilir.
  • Kullanıcıların siteniz hakkında yorum yapabileceği formları da eklemeyi ihmal etmeyin.

Yukarıda anlattığımız kurallara birçoklarını da ekleyebiliriz. İyi bir site tasarlamak, ekip işidir. Site tasarımında; SEO uzmanı, yazılım uzmanı, UI ve UX tasarım uzmanı, Sosyal medya uzmanı gibi kişilerden yardım almayı unutmayın.

Kullanıcı dostu yazılımlar nelerdir sorusunun cevabını da kısaca vererek, konumuzu tamamlayalım. Aşağıda internet sitesi tasarımında kullanabileceğiniz yazılımların bazılarını sizlere sunuyoruz.

  • Sketchapp
  • Craft
  • Invision
  • Zeplin
  • Trello
  • Üniversitelerin sitesinde bulunan öğrenci bilgi sistemleri
  • Kamu internet sitelerindeki iletişim formları
  • E-ticaret sitelerindeki ürün talep formları ya da sepetim yazılımları

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu