SEO

PWA ve SEO İlişkisi

PWA nedir, SEO ile nasıl bir ilişkilendirme yapabiliriz? PWA, açılımı Progressive Web Apps olup, Türkçesi İleri Web Uygulamaları olan PWA, yeni bir uygulama geliştiricisi olarak tanımlanabilir. Yeni bir ürün olan PWA, kullanıcılarına çok büyük yenilikler ve kullanım kolaylığı sağlamakta. Yeni özellikleri sayesinde kullanıcıları çok daha hızlı ve kontrollü bir şekilde hizmet alıyor. Normal web sitelerinde çevrimiçi hizmet dışında, PWA ile çevrimdışı destek sunulmakta. Kullanıcılar yeni bir deneyim ediniyor ve bu deneyimden uzak durmak da istemiyor. Çünkü işe yarar özellikleri mevcut. Bu özellikleri en yalın hali ile şöyle anlatabilirim:

  • Masaüstü ve mobil cihazların ağ girişleri uyumlu,
  • Bütün arama motorlarında açılabilir,
  • Uygulama olarak çevrimdışı çalışarak hızını kontrol edebilir,
  • Uygulamanın yolunu paylaşmak çok kolaydır,
  • Kendini sürekli olarak günceller, bunu sizin yapmanıza gerek yoktur,
  • Arka planda çalışmak için aktivasyon işlemi görmeye gerek yoktur. Zaten keşfedilebilir bir uygulama olarak arka planda kendini çalıştırır.
  • Sürekli elinizin altında olmasını istiyorsanız, internet sitesinden uygulama indirmeye basmanız yeterlidir. Herhangi bir indirme programı kullanmanıza gerek yoktur. Ve en önemlisi, güvenlidir.

Kullanan birçok e-ticaret sitesi ve şirket mevcut. Neredeyse bütün kullanıcılar deneyimledikleri bu programdan gayet memnun. E-ticaret siteleri için en önemi yararları da hem müşterilerden hızlı dönüt alabilmeleri hem de kullanıcılarının sitede gezinme süreleri fazlasıyla artış göstermesi oldu. Bu artışlar %100’den fazla oluşum gösterdi. İndirilen uygulama sayesinde, kullanıcıların internete bağlı olmasını gerektirmeksizin, site sahipleri çevrimdışı bir şekilde bildirim gönderebiliyor. Hem müşteriler için hem de e-ticaret site sahipleri için büyük bir kolaylık oldu.

Webmaster Tools Yükseliş

Sunulan hizmetin en iyisini planlayan PWA, çıtayı yükseltmeye devam ediyor mu? Özellikle e-ticaret siteleri için bir imkân daha sunuyor. Programın bir diğer özelliği olan, konum belirleme özelliğidir. E-ticaret sitesi sahipleri, belirli bölgelerde, belirli indirim ve kampanyalar başlatabilirler. Satış durumu bu olanaklara göre değişebilir. Ayrıca yaşanabilecek herhangi bir bağlantı hatasından kaçınmak için, arka planda program yeniden bağlanmayı dener ve olumlu veya olumsuz olan durumu bildirir.

Bütün arama motorlarında çalıştığını söylediğimiz PWA, bazı cihazlarda desteklenmez ise, yapım aşamasında ek kod kullanarak cihazı tanımlayabilirsiniz. PWA’nın birçok bileşeni bulunmakta. Aşamalarından ise ilk önce HTTPS’dir. Sonrasında ise service worker devreye girer. Bu arkadaş PWA’nın en önemli yapı taşıdır. Bağımsız bir program olmasını sağlayan temel unsurdur.

Tanım olarak araştırdığımız zaman, bu programın aynı zamanda bir JavaScript dosyası olarak karşımıza çıkan service worker, diğer normal açılan JavaScript dosyaları gibi açılmıyor. Bunun nedeni, dosyanın tarayıcıya yerleşmesi ve arka planda çalışmasıdır. Yerleşen bu dosya bütün siteyi etkiler. Bu dosyanın doğru bir şekilde çalışması için gereken iki basamak vardır. İlk adımı kod yardımı ile atlatıyoruz. Olan başka bir JavaScript dosyasına bizim dosyamızı kaydediyoruz ve konumunu saptıyoruz. Bunlar için ayrı kodlar bulunmakta. İkinci basamağında ise döngüsü tamamlanmış olan ilk adımının devamı olarak, dosyanın içindeki durgun dosyaların, direkt olarak servise gidebilmelidir. Sunucunun isteğine gerek yoktur. Bu sayede bağımsız bir bağlantı sistemini kurmuş olursunuz.

Daha fazla detay için www.acarnet.com/blog/pazarlama-araci-olarak-seo/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Projelerinizin yapımında kullanmanızın size işinizde kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle kullanıcılar için birçok kolaylığı var. Mobil cihazlarından ana sayfalarında veya menülerinde anında tıklayarak uygulamanızı ziyaret edebilirler. Aslında bakarsanız, bu bir uygulama mı yoksa değil mi fazlaca tartışılabilir bir konu. Çünkü tam olarak bir program mantığında çalışmıyor.  Örnek vermek gerekir ise, tıpkı bir uygulama gibi indirme işlemi gerçekleşiyor ve size bildirimler gönderiyor, ancak arama motorlarında PWA sitesinin içeriklerini gösterebiliyor. Şimdi projenizde kullandığınız PWA’nın kullanım kolaylığına geri dönelim. Sitenizi veya programınızı ziyaret eden bir kullanıcı, sırf internet bağlantısında sorun yaşıyor diye gezintisine kesinti konulmaz. Erişim hizmeti kullanılır. Push Teknolojisi (*Web tarayıcıları ve uygulamalar ile ilişkilendirilir. Anlık bildirim sağlar.) , hızlı erişim ve çevrimdışı faaliyetlerinin olduğu PWA, güvenli bir araç olarak görülüyor.

Peki SEO bu ilişikinin neresinde? Tamamen doğru olmayan bir programda, PWA ve SEO birbirini desteklemeyebilir. Ancak doğru yapılışta bir sorun üremeden işiniz devam edebilir. Teknik olarak JavaScript dosyaları ile ilgili 0 hata olmalı. Arama motorları PWA’nın aynı zamanda bir e-ticaret sitesi gibi olduğunu unutmayalım içeriklerimizi ve etiketlerimizi açık olarak bildiğinden, kesinlikle sitenizi veya programınızı bünyesine alabildiğinden emin olun. Ancak bu şekilde SEO ve PWA ilişkisinde hata almadan iyi bir iş çıkarabilirsiniz.

Seo Yükseliş

SEO sayesinde yapmış olduğunuz web siteniz veya programınız, SEO kuralları dahilinde sizi daha üste çıkarabilir. PWA zaten başlı başına tercih edilen bir program ve eğer SEO ile birlikte desteklenerek çalışılır ise çok güzel işlerin çıkacağını biliyoruz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu