Web Tasarım

Responsive Web Tasarım

Responsive web tasarım web sitenizin farklı ekranlarda farklı çözünürlükler ile sorunsuz görünebilmesidir. Bir web sitesinin masa üstü bilgisayarda olan görünümüyle tablet ya da cep telefonunda olan görünümü farklıdır.

İnternet hayatımızın her alanında olduğu için artık yalnızca masa üstü bilgisayarlarda giriş yaptığımız bir alan değildir. Cep telefonlarımız da bizim için birer internete açılan kapıdır. Hatta artık insanlar çoğunun internete giriş yaptıkları en sık cihaz cep telefonlarıdır.

Bu durumda kurumsal bir web sitesi yaptırmak istediğinizde her yerden ve her an iletişime açık olmasını istiyorsanız mobil uyumlu hale getirilmesi gerekir. Mobil uyumlu hale gelen web sitelerine de responsive web siteleri denir.

Responsive Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Masaüstü bilgisayarlarda tarayıcı ekranı büyük ve geniş boyutludur fakat tablet ve cep telefonuna geçildikçe tarayıcının kapsadığı alan daralır. Alan daralması olduğunda web sitesinin görselliğinin bozulmaması için küçük alana ve o alanın çözünürlüğüne uyum sağlaması gerekir. Böylece her araçtan sıkıntısız bir şekilde siteye giriş yapılır ve kullanıcılar ulaşmak istedikleri bilgiye erişim sağlayabilir.

Masa üstü bir siteyi mobil uyumlu hale getirdiğimizde öncelikle web sitesindeki metinler mobil ekranına uyum sağlayacak ve sığacak şekilde boyut değiştirir. Kullanıcı metni okuyabilmek için ekranı büyültmek zorunda kalmaz.

Aynı şekilde sitedeki görseller de telefon ekranına sığacak şekilde esner ve çözünürlük kazanır. Site menüsü dokunmatik ekranlarda dokunulduğunda kolayca açılacak şekilde tasarlanır ve mobil uygulamada gezinti hızlı ve kusursuz olur.

Burada püf nokta web sitenizin hangi iletişim aracını kullandığınız fark etmeden çözünürlük uyumu sağlamasıdır. İletişim araçlarına göre çözünürlükler şu şekildedir:

  • Masaüstü bilgisayar 1024px ve yükseği
  • Tablet 768px ve 1023px
  • Akıllı telefon 479px ve aşağısı

Farklı aletlerdeki çözünürlüğe uyum doğru kodlar yazılarak elde edilir. Bir web tasarımcı için bu kodları bilmek şarttır ve kurumsal web tasarım yaptırdığınızda bu özelliklerin kesinlikle yüklenmesi gerekir.

Responsive Web Tasarımının Önemi

Responsive Web Tasarımının Önemi

Kurumsal bir web sitesi firmalar için günümüzde sektördeki rakiplerinden bir adım daha önde olabilmek için ihtiyaçları olan reklam aracıdır. Bu reklam aracının her türlü iletişim aracından ulaşılabilir olması gerekir.

Sokakta yürürken, arkadaşlarımızla dışarıda eğlenirken, evimizde dinlenirken telefonlarımız neredeyse hep elimizde ve online alışveriş de çoğu zaman telefonlardan yapılıyor. Bu sebeple hangi sektörde olursanız olun mobil uyumlu bir web sitesi ulaştığınız kişi sayısını oldukça arttıracaktır.

Mobil uyumlu web siteleri kullanıcı dostu sitelerdir. Web sitesi tasarlanırken satın aldığınız domain üzerinden mobil uyum sağlanır ve her cihazda aynı domain üzerinden görüntü elde edersiniz. Ekstra bir masraf yapmanıza gerek olmaz.

Kurumsal bir web sitesinde yönetici paneli bulunur ve yönetici panelinin mobil uyumlu olması yetkili kişinin siteye istediği her yerden ulaşabilmesi demektir. Acil bir güncelleme ya da siteye koymanız gereken bir görsel, metin var ise cep telefonunuzdan da giriş yaparak kolayca siteye ekleyebilirsiniz. Toplantıya giderken ya da akşam evinizdeyken site üzerinde kontrolünüz devam etmiş olur.

Hedef kitlenize her an ulaşabilmek demek daha fazla müşteri kazanma potansiyeli olduğu için kar marjınızı arttıracak bir özelliktir.

Responsive Web Tasarımı Avantajları

Firmanıza ait web sitenizin her türlü mobil cihaza uyumlu olması responsive web tasarım sayesinde olur. Kullanıcılar ister tabletten ister cep telefonlarından giriyor olsun web sitesinin dizaynı o ekrana uyumlu hale gelir ve rahat bir şekilde gezinme sağlar.

Web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olmasının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kullanılabilirlik
  • Bakım Kolaylığı
  • Arama Motoru Uyumu
  • Düşük Maliyet
  • Pazarlama
  • Ekranda kalma süresi

Responsive Web Tasarımı Avantajları

Kullanılabilirlik, sitenizi ziyaret eden bir kişi sayfa açıldığı an uyumlu hale geldiği için menüde gezinmekte ve istediği bilgiye ulaşmakta asla sorun yaşamaz. Yazılar ve görseller mobil ekrana uyumludur. Rahat gezilen sitede kullanıcı daha çok zaman geçirir ve ürün alma işlemlerini kısa sürede halleder.

Bakım kolaylığı, tek bir domain üzerinden her mobil cihazın uyumu sağlandığı için eğer siteye güncelleme yüklemek istiyorsanız tek bir yerden yükleyebilir ve her mobil cihazda aynı güncellemenin olmasını sağlayabilirsiniz. Tek tek uğraşmanız gerekmez ve bu size zaman kazandırır.

Arama motoru optimizasyonu, web siteniz masa üstü, tablet ya da cep telefonundan açıldığında her mobil cihazda tek link üzerinden girildiği için arama motorlarında daha avantajlı konuma geçer. İstikrar sağlandığı için firmanızla ilgili bir konu araması yapıldığında direkt sitenize ulaşabilirler.

Düşük maliyet, her türlü mobil cihaza tek bir domain üzerinden bağlanıldığı için maliyet olarak responsive tasarımlar tasarruflu tasarımlardır. Güncelleme yüklemek istediğinizde de tek bir yerden halledebilirsiniz ve ekstra masraf etmenize gerek olmaz. Tek bir seferde tüm cihazlara uyum sağladığı için ayrı ayrı cihaz uyumuna para vermenize gerek olmaz.

Pazarlama, her nerede olurlarsa ve hangi mobil cihazı kullanıyor olurlarsa olsunlar hedef kitleniz her yerden alışveriş yapabilir ve rahatlıkla sitenizi ziyaret edebilir. Bu da daha çok kişiye ulaşmak ve satış kotanızı arttırmak demektir. Kolay ulaşılabilirlik size yüksek kar marjı ve tanınma olarak geri dönüş yapar.

Ekranda kalma süresi, her türlü mobil cihaza uyumlu olan web sitesi görselliğinden kalite kaybetmeyeceği için siteye giren bir kullanıcı rahatlıkla istediği her yere giriş yapabilir. Böylece sıkılmaz ya da sitede kaybolmaz. Ekranda gezinme ve sitede kalma süresi daha da uzar. Bu da size yine daha çok satış olarak geri döner.

Responsive web tasarım size internet dünyasının kapılarını açar ve firmanızın marka oluşumu sürecine yardımcı olur. Web sitenizin tablet ve telefonlarda nasıl görüneceğine yine siz karar verirsiniz. Öne çıkarmak istediğiniz alanları belirmeniz yeterlidir.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Aklımda ki soru makalede yer almıyor. Bu yüzden dolayı buradan sormak istedim. Google responsive sitelere öncelik tanıyor mu? Yoksa sadece kullanıcıların mobilden, tabletten erişebilmesi için mi?

  2. Merhaba, sitem responsive değil ancak makalenize göre responsive uyumlu siteler daha ön planda olduğu yazmakta. Peki, ben butik sayfamı reponsive yapmak istesem sizin gibi profesyonel kişilere ücret vermek zorunda mı kalacağım yoksa kendim mi yapacağım? bu bilgiyi iletirseniz çok memnun kalırım. Teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu