Web Tasarım

UX Tasarım Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Ux Tasarım bir web sitesinin kullanıcıların beklentileri doğrultusunda doğru içerikler ile hazırlanıp işlevsel bie tasarıma sahip olmasıdır. Açılımı User Experience olan Ux teriminin Türkçe karşılığı da Kullanıcı Deneyimi olarak çevrilir.

Yeni kurduğunuz ya da daha geniş kitlelere ulaştırmak istediğiniz bir firmanız var ise bu kitlelere ulaşmanın en kolay ve hızlı yolu internettir. Günümüzde internet dünyasında var olmayan bir firmanın rakipleri arasında kendisine bir yer bulabilmesi oldukça zordur. Bir marka oluşturmak için, firmanıza kurumsal kimlik kazandırmak için yapmanız gereken profesyonel bir web sitesi kurmaktır. Bunun için de uzman tasarım ajanslarıyla çalışırsınız.

Ux Tasarım Programları

Ux Tasarım Programları

İş dünyasında özellikle üretici ve ticaret firmalarının siteleri görsellik ve zengin görünümden çok sitenin kullanım kolaylığı ve işlevselliği ön planda tutularak hazırlanır. Kullanıcı bir web sitesine giriş yaptığında ulaşmak istediği ürünü hemen bulabilmeli ve istediği bilgiye hemen ulaşabilmelidir. Eğer web sitesi karışık ve kullanımı kolay olmazsa kullanıcı sıkılır ve sayfayı kapatır. Çünkü kullanıcının sizden başka binlerce farklı alternatifi vardır.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda sitenin iyi bir yol haritası, menülerin açıklayıcı olması, sayfalar arası kolay ve anlaşılır geçişler ile kullanıcıya iyi bir deneyim yaşatması kişilerin o web sitesini aklında tutması için gereklidir. Kullanıcıların iyi deneyim geçirdikleri sitelerin hazırlandığı çalışmalara da Ux tasarım denir.

İyi bir web sitesi hazırlamak için başlangıç noktası hedef kitlesinin araştırılmasıdır. Ux tasarım öncelikle hedef kitlesinin beğenilerine ve deneyimlemek istediklerine göre hazırlanır. O yılın trend ürünü, rengi, konusu nedir ve insanlar firmanızdan ne bekler ve aldığında memnun olur bunlar belirlenerek siteniz için içerikler oluşturulur. Hedef kitlesini iyi tanıyabilmek ve onların beğenilerine özel tasarım yapmak siteden alacağınız verimi de arttırır.

Ux Tasarım Neyi Amaçlar?

Kullanıcı deneyimini ön plana çıkaran tasarımlar sitenin teknik özelliklerinden çok kullanıcılar siteye giriş yaptığında nasıl etkileşim halinde olacaklarına odaklanırlar. Siteye giriş yapan kişinin sıkılmaması ve sayfada uzun süre vakit geçirmesini sağlamayı amaçlar ve site bu özellikler ön planda olacak şekilde tasarlanır.

Bir ürünü kullanıcılara tanıtmak ve sipariş vermelerini sağlamak istediğinizde kaliteli ürün üretmek oldukça önemlidir fakat ikinci en önemli husus da bu ürünü nasıl sunduğunuz ve kullanıcıya ulaştırdığınızdır. Ux tasarım ile hazırlanmış web sitesi siteye giriş yapan kişinin yapmak istediği işlemleri basitleştirerek akıcı bir hale gelmesini sağlar.

Web tasarım programları ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için acarnet.com/blog/web-tasarim-programlari/ linkimizi ziyaret edebilirsiniz.

E-ticaret son yıllarda oldukça popüler olan bir iş koludur ve bu işi yapan kişi sayısı da günden güne artmaktadır. Hangi ürünü satacağınız ve hedef kitlenizin sizden ne beklediği, onların dikkatini nasıl çekeceğiniz uzman tasarımcılar tarafından araştırılıp belirlenir. Kişi bir ürünü sipariş vermek istediğinde bunu hızlı ve kolayca gerçekleştirirse sitenizde iyi bir deneyim geçirmiş olur.

İyi bir deneyim geçirmek için istediği ürüne kolayca ulaşması, ürünün benzerlerini görebilmesi, ürünü satın almayı seçtikten sonra ödemeyi kolayca yapabilmesine bağlıdır. Sorunsuz ve basit adımlarla gerçekleşen bu işlem site için kullanıcı da olumlu intiba bırakır.

Ux Tasarım Eğitimi

Ux tasarım uzman tasarımcı kişiler tarafından hazırlanır. İnternet dünyasının hayatımızın her alanına girmesiyle tasarımcı iş kolu da istihdamını arttırmıştır. Profesyonel bir tasarımcı olabilmek için genel kültür, saha araştırması, gündemi takip etmek, proje oluşturma ve hedef kitlesine göre yeni stratejiler belirlemek gerekir. Gelişen teknolojiyi iyi takip etmek gerekir. Uzman bir tasarımcı olmak için internet üzerinden alabileceğiniz dersler de mevcuttur.

Kullanıcılara yönelik düzenlemeler ve stratejilerin bütünü olan kullanıcı deneyimi tasarımlarının izledikleri yol dört maddede özetlenebilir.

  • Deneyim Stratejisi
  • Etkileşim Tasarımı
  • Kullanıcı Araştırması
  • Bilgi Mimarisi

Profesyonel olarak hazırlanan web sitelerinde kullanıcıya en doğru şekilde ulaşabilmek için yapılan stratejiler iki yönlüdür. Hem kullanıcıya ulaşabilmeyi hem de web sitesine sahip olan firmanın ihtiyaçlarını giderilmeyi hedefler. Bunu da deneyim stratejisi ile tasarlar.

Web sitesine giriş yapan bir kişinin nelerle karşılaşacağı, sitede kullanılacak yazılı metinler, görseller, animasyonlar etkileşim tasarımı ile belirlenir. En doğru şekilde deneyim yaşatabilmek için tüm içerikler birbirleriyle bağlantılı ve açıklayıcı olmalıdır.

Ux Tasarım Örnekleri

Ux Tasarım Örnekleri

İyi bir Ux tasarım hedef kitlesinin araştırılmasıyla oluşturulur. Bu araştırma için genellikle sosyal medya hesapları kullanılır. Soru cevap, anketler, birebir etkileşim ile hedef kitlesini tanımak ve neler beklediklerini öğrenmek için araştırmalar yapılır. Kullanıcı araştırması web sitesinin işlevsel bir hale gelmesini sağlar ve verimi yükseltir.

Ürünü tanıtırken kullanıcıya en doğru bilgiyi sıkmadan ve basitçe aktarmak için bilgi mimarisi de oldukça önemlidir. Özel hazırlanan metinler ile kullanıcıya kısa yoldan ulaşmak hedeflenir. Ayrıca aynı üründen bahseden farklı içerikler ve bu içerikler arasındaki bağlantılar da araştırılır.

Bir web sitesi kurmak istediğinizde öncelik olarak bir amaç belirlemeniz gerekir. Sonra sitenin inşasını bu amacın çerçevesinde gerçekleştirirsiniz. Daha sonra hedef kitlenizi tanımanız gerekir. Sitenizi ziyaret edenlerin yaş aralığı, cinsiyeti, meslekleri, ilgi alanları gibi bir ziyaretçi profili oluşturmanız tasarım aşamasını kolaylaştırır.

Anlaşılır ve kullanıcı deneyimi odaklı bir web sitesi kurumsal bir kimlik inşası için gerekli olan bir süreçtir.

Bir ürün satışını hedefleyen iki site düşünürsek; bu sitelerden biri Ux tasarım ile oluşturulursa zamanla diğer siteyi ziyaret edenlerin çoğunun sayfayı hızlı bir şekilde terk ederken, özel tasarlanmış sitenin ziyaretçilerinin çok daha uzun süre sayfada kaldıkları tespit edilir. Yeni müşteriler kazanmak hem yerli hem uluslararası alanda bir müşteri portföyü oluşturmak için profesyonel anlamda tasarlanmış bir web sitesi kullanmak sizi her şekilde artıya geçirir.

Kullanıcının siteye girişinden ürünleri incelemesi ve sipariş aşamasına kadar her adım özel olarak tasarlanır ve sunulur.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu