Web Tasarım

Web Tasarım Programları

Web tasarım programları hem web tasarımı öğrenmek isteyen hem de bu işte profesyonel anlamda çalışanların kullandığı araçlardır. Bir web sayfası tasarlanırken öncelikle taslak oluşturulur ve sonrasında gerekli kodların yazılımıyla oluşturulan taslağa dijital ortamda görsellik kazandırılır. Bu aşamalarda yardımcı olan programlar ise web tasarım programlarıdır.

Ücretli veya ücretsiz çeşitleri olan programları kullanmak için öncelikle elinizdeki işe en uygun hangi programın olduğunu belirlemelisiniz. Ücretsiz tasarım programları sayı olarak fazladır ve aralarında en iyilerinin bilinmesi seçme işlemini daha kolaylaştırabilir. Web tasarımında kullanılabilecek ücretsiz programları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Notepad
  • Notepad++
  • SublimeText
  • Adobe DreamWeaver
  • Adobe Photoshop
  • Visual Studio
  • Adobe Illustrator
  • CorelDraw
  • Adobe FireWorks
  • WordPress
  • XAMPP
  • AppServ

Notepad

Notepad programı tüm Microsoft Windows işletim sistemi bulunan bilgisayarlarda olan bir programdır. Web tasarım programları içerisinde ulaşılması en kolay program diyebiliriz. İnsanlar genellikle programı günlük not almak için kullanırlar fakat web tasarımı için gerekli olan birkaç uzantıyı da bu program ile düzenleyebiliriz. Html, java, css php, asp.net gibi uzantılar notepad ile düzenlenebilir. Özellikleri itibariyle çok fazla ögeyi barındıran bir program olmamasına rağmen elimizin altında en kolay ulaşabileceğimiz programdır.

Notepad++

Notepad++

Notepad++ ücretsiz bir program yazılımıdır ve gelişmiş kod düzenleyicidir. Kullanımı oldukça kolay olduğu için en çok tercih edilen programlardan biridir. Programlama dilleri arasından çok sayıda seçeneği destekler. Html, php, css, Java, asp, C, C++, xml bu seçenekler arasındadır. Programın renklendirme özelliği vardır. Bu özellik çalışırken yazılımda bir hata yapılmışsa bu hatayı daha çabuk keşfetmenizi sağlar. Desteklediği dil sayısı 50 ve üzeridir. Tek sayfada değil sekme özelliği sayesinde birçok farklı sayfada aynı anda çalışabilirsiniz.

Türkçe dil seçeneği olduğu için kullanımı da oldukça kolaydır. Bir web sayfasını düzenlerken Notepad++ ile kolayca çalışabilir ve kaydedebilirsiniz. Belirli aralıklarla kaydetme özelliğine sahip olduğundan projeleriniz olumsuz durumlarda kaybolma riskini taşımaz.

SublimeText

SublimeText programı gelişmiş ve Windows, Mac, Linux sistemlerinin hepsinde sorunsuz çalışabilen bir programdır. Web tasarım programları arasında kolay ve hızlı kullanıma sahip olduğundan çokça tercih edilir. Birçok farklı dil ve eklentiyi destekler.

Kullanışlı tasarımı ile çalışırken yormaz. Ücretli ve ücretsiz versiyonları vardır fakat aralarında çok büyük özellik farklılıkları bulunmaz. Bu sebeple ücretsiz versiyonu da verimli olarak kullanabilirsiniz. Vim ara yüzüne sahiptir ve C++ ile Python dilleri kullanılarak yazılmıştır.

Adobe DreamWeaver

Adobe DreamWeaver gelişmiş bir web sayfası hazırlama programıdır. Html, xml, css ve JavaScript gibi birçok farklı kod yazılım dilini destekler ve web sitenizi farklı dillerde tasarlama imkanı sunar.

En sık kullanılan web tasarım programlarından biri olan Adobe Dreamweaver kullanımı basit olarak tasarlanmıştır. Karışık olmayan çalışma sistemi sayesinde web tasarım işinde uzman olmayan kişiler de kolaylıkla adımları izleyerek kendi tasarımları üzerinde çalışabilirler.

Çalışırken gerçek web sitesi görünümü olduğu için kodlama konusunda kısmi bilgiye sahip birinin çalışabileceği en rahat programdır.

Adobe Photoshop

Adobe photoshop iş dünyasında kullanımı en yaygın olan web tasarım programlarından biridir. Görsel kullanımı ile web sitenizi en iyi şekilde hazırlayabilir ve sonsuz renk seçeneklerinden istediğini kullanabilirsiniz. Grafik hazırlama, logo tasarımı, görsel hazırlama gibi web sitenizi daha iyi hale getirecek çalışmalar yapabilirsiniz.

Programın kullanılabilmesi için öncelikle bir miktar bilgi edinmeniz gerekir ama başlangıç seviyesinde bilirseniz de rahatça kullanabilirsiniz. Vektörel çizimler yapabilir, görselleri istediğiniz gibi düzenleyebilir, grafik tasarım oluşturabilir, fotomontaj ve her türlü yaratıcı çizimleri Adobe Photoshop ile hazırlayabilirsiniz.

Adobe Photoshop

Visual Studio

Microsoft tarafından yayınlanan ve kullanımı basit olan bir web tasarım programıdır. C++ ve C# dillerini ve daha pek çok dili destekler. Web sitenizi tasarlayabilir, firmanız için mobil uygulama hazırlayabilirsiniz. İçeriğinde hazır şablonlar bulunur ve masa üstü bilgisayarınızda kullanımı oldukça pratiktir.

Adobe Illustrator

Tasarımcılar tarafından en çok kullanılan programlardan biridir. Vektörel çizim özelliğine sahip olması en çok tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Web tasarımı, web ara yüzü, logo, kartvizit broşür, afiş hazırlama gibi bir firmanın ihtiyacı olabilecek her reklam aracını bu programda hazırlayabilirsiniz.

Görsel hazırlamak için birebir olan program ile hazırladığınız görselleri yüksek çözünürlük kaydedip bastırabilirsiniz.

CorelDraw

Coreldraw vektörel çizimler yapabileceğiniz bir web tasarım programıdır. Anlaşılabilir ve kolay kullanımı ile birçok kişi tarafından tercih edilir ve bir kişi CorelDraw kullanmaya başladığında diğer programlara kolay kolay yönelmez. Vektörel görsel çalışmalarınızı rahatlıkla bu programda hazırlayabilirsiniz.

Adobe FireWorks

Vektörel görsel ve grafik hazırlığında en çok tercih edilen programlardan biridir. Sade ve kullanışlı bir ara yüze sahiptir. Programa yüklediğiniz bir resmi html veya css koduna dönüştürme özelliği sayesinde işlevsel bir programdır.

WordPress

WordPress en popüler web tasarım programları arasında yer alır. Kendi web sitenizi kolayca oluşturmanızı ve sayfalarını düzenlemenizi sağlar. Yazılım dili Php’dir. Her türlü web sitesini oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz.

Kurumsal, kişisel, kişisel blog, haber portalı, sözlük, dergi siteleri gibi her sektöre ait web siteleri kolayca tasarlanabilir.

XAMPP

XAMPP

Xampp programı hazırladığınız web sitenizi internet üzerinden kolayca yayınlayabilmenizi sağlar. Php, Perl, Tomcat, MercuryMail, MariaDB, Apache ve birçok farklı sistemi de size sunarak kolaylık sağlar. Kendi sitenizi bir web sunucuna dönüştürdüğü için hosting olarak kullanabilir ve test edebilirsiniz. Her işletim sisteminde kolaylıkla çalışabilen bir sistemdir.

AppServ

Bir web sunucu programı olan AppServ sitenizi hostinge para vermenizi engelleyici şekilde bir sunucuya dönüştürerek test edebilmenizi sağlar. Php, Apache Mysql ve birçok başka sistemi size sunar. Bilgisayara kurulumu ve kullanımı oldukça kolay olan bir programdır.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar. Sıraladığınız web tasarım programları oldukça güncel ve işlevsellik açısından çok iyi gerçekten. Bunlar
    arasında web tasarım ile ilgili bir bilgisi bulunmayan kişi kolaylık yönünden hangisini tercih etmelidir?

  2. Merhabalar kendi sitemi yapmak istiyorum sizce en etkili ve kullanışlı program hangisidir kolaylıkla alışabileceğim ve anlayabileceğim

    1. Merhabalar Zehra Hanım,
      Web sitesi yapmak için bir çok web tasarım program bulunmaktadır. Bunları araştırarak size en kolay olanı bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu