Web Tasarım

En İyi Kurumsal Web Siteleri Nasıl Hazırlanır?

En iyi kurumsal web siteleri nasıl hazırlanıyor biliyor musunuz? Tabi ki birçok faktörün bir araya gelmesinden ve iyi bir planlamayla…

Peki, en iyi kurumsal web sitelerini oluşturan faktörler nelerdir? Hemen anlatmaya başlayalım.

Tasarım Aşaması

En iyi kurumsal web sitesi tasarım bilgi ve hayal gücüyle ortaya koyulur. Tarih boyunca yapılan önemli buluşlar, bir öncekilerden veri almıştır. Yani bilgi üretilir ve kullanılır. Kullanılan bilgi yeni buluşların ortaya çıkmasını sağlar.

Firma en iyi kurumsal web sitesi tasarımlarında da durum böyledir. Önceki yapılan tasarımlardan ilham alınır. Yani bilgi toplanır, işlenir ve ortaya yeni bir tasarım çıkarılır.

Analiz Araştırma

Bilgi araştırma ile elde edilir. Elde edilen bilginin beyin süzgecinden geçirilmesine analiz adı verilir. Analiz aynı zamanda tecrübenin kullanılması anlamını da taşır.

En iyi Kurumsal web  site tasarımlarında, var olan ve belirli bir başarı elde etmiş site tasarımları incelenir. İncelenen sitelerdeki eksik ya da hatalı olan kısımlar tespit edilir. Aslında belki de eksik ya da hata yoktur. Ancak yeni bir bakış açısıyla, eksik ve hata olarak ifade edilir.

Analize konu olan bir başka bilgi ise istatistiklerdir. Mesela tasarımı tamamlanan sitenin günlük kaç tekil hiti var? Aylık ziyaret ve tıklanma oranları gibi…

Hayal Süreci

Hayal Süreci

Dünyadaki en yaratıcı bilgi hayal gücüdür. Aslında hayal gücü de önceden edinilen bilgiye dayanır. Düşünün ki doğarken hayal gücünüz yoktu. Bilgi edinmeye başladıkça, hayal etmeye de başladınız.

Tasarımlarda da bu durum geçerlidir. Yaratıcı hayal gücünün olabilmesi için bilginin mutlaka olması gerekir. Aslında her insanın hayal gücü muhteşemdir. Ancak zamanla içinde bulunulan toplum, hayal gücünü yok eder. Daha doğrusu eğitim sistemi ve toplumun değer yargıları, hayal etmeyi yasaklar.

Ancak en iyi kurumsal web sitesi kuşkusuzdur ki hayal gücü ile tasarlanır. Birçok kişi hayal gücünü nasıl kullanacağını bilmez, çünkü unutmuştur.

Peki ama en iyi  kurumsal web sitesi tasarlarken hayal gücünüzü nasıl kullanacaksınız?

Bu sorunun cevabı oldukça basittir. Hayal gücünüzü sınırlayan tüm etkenleri ortadan kaldırarak. Mesela tasarım yaparken sessiz ve aydınlık bir ortamda bulunmaya çalışın. Gözlerinizi kapatın ve en iyi kurumsal  web sitesine odaklanın. Karanlıkta yalnızca o web sitesinin var olduğunu düşünün. Bir süre sonra göreceksiniz ki, aklınıza birçok bilgi gelecek.

Esinlenme

İlham ya da esinlenme, daha önce yapılan çalışmalardan bilgi alma sürecidir. Bize kurumsal web sitesi nasıl olmalı diye bir soru sorulsa, kesinlikle öncekilerden ilham alınarak cevabını veririz. Çünkü tasarım yapmadan önce birçok bilgiye ihtiyacınız vardır. edindiğiniz bilgi sayesinde aklınıza yeni fikirler gelir. Bu fikirleri hayal gücü ile zenginleştirerek, yeni bir çalışma ortaya koyarsınız.

Mesela daha önceden birçok web sitesinin ana sayfasını incelediniz. Sonra bu bilgileri beyninizde analiz etmeye başladınız. Düşünürken birden aklınıza, ana sayfanın sürekli aşağı doğru gittiği ve bu durumun kullanıcıları yorduğu geldi. sonra dediniz ki kendi kendinize, neden ana sayfa, tek bir sayfadan oluşmasın? Alın size Flat tasarım!

Tasarımı Kağıda Dökme

Tarihte çok az kişi, kağıt ve kalem kullanmadan yaptığı tüm çalışmaları aklında tutmuştur. Bu kişilerden birisi de Nicola Tesla’dır. Eğer böyle bir yeteneğiniz varsa, kalem ve kağıt kullanmanıza gerek olmadığını söyleyebiliriz. Ama yoksa kesinlikle tasarımlarınızı kağıda dökmek zorundasınız. Çünkü tasarımın detaylarını unutabilirsiniz. Unuttuğunuz zamanda yaptığınız tüm çalışmalar boşa gidecektir.

Aklınızda olan tüm fikirleri bir kağıda dökün. Yanlış olanları düzeltin ve eksik olanları tamamlayın. Böylece tasarım son halini alacaktır.

Deneme Yanılma

Tasarımda düzenleme yapmak, deneme yanılma çalışmasının bir parçasıdır. Çünkü bazı bilgileri çalışırken elde edersiniz. Yani tüm bilgi toplama işlerini yaptınız ve hayal gücünüzü kullandınız. Ancak gördünüz ki yine de eksik olan bir şeyler var. İşte bu eksik olan şeyler, deneme yanılma yöntemiyle bulursunuz.

Yani tasarım aşaması aslında bilgi ve birçok çalışmadan meydana gelir.

Ruhunu Katma

Yaptığınız işi seviyorsanız başarılı olursunuz. Başarılı olmak, elinden geleni yapmaktır. Bir işe ruhunu katan insan o işi sevmiş olur ve sonuç olarak da başarılı olur. Başarı aslında birçok deneme sonrasında hedeflenen işi tam olarak yapmak demektir.

Tabi ki birçok hata yapacaksınız ve bu son derece normal bir durumdur. Hata yapmak başarısızlık değildir. Vazgeçmek başarısızlıktır. Tarihteki birçok başarılı insan, defalarca hata yapmış ve hatalarından ders alarak ve vazgeçmeyerek, başarılı olmuşlardır.

Tasarımı Programda Çizme

Artık birçok tasarımcı yardımcı olarak bilgisayar programları kullanıyor. Bu programlardan en bilineni ise Adobe firmasının yaptığı programlardır. Kağıda çizdiğiniz tasarımı hayata geçirebilmek için bazı programlarda denemeniz gerekir. Yani çalışmanızı bu tür programlara aktarırsınız ve bu programlarda devam edersiniz.

Kodlama Aşaması

İhtiyacınız olan tüm bilgiler artık hazırdır. Sıra bunları kodlama dilleri ile hayata geçirmeye gelmiştir. Bu aşamada en iyi kurumsal web sitesi örnekleri işinizi görecektir. Yani bu tür örnek sitelerdeki kodlama satırlarını incelemeniz yararlı olacaktır.

HTML ve CSS Dökme

Web sitesi yapımında en çok kullanılan programlama dilleri HTML ve CSS’dir. Daha doğrusu web sitesi sayfaları bu programlama dilleri ile gerçekleştirilir. Sayfaların iskelet yapısı, HTML kodlama dili ile oluşturulur. CSS kodlama diliyle de, resim ve animasyon bölümü yapılır.

Kağıt üzerine oluşturduğunuz tasarımları, komut dizileri haline dönüştürmeniz gerekir. Mesela menü şurada olacak, menünün hemen altında şu ikon yer alacak gibi…

CMS Yazılımına Entegrasyon

Siteyi başarılı bir şekilde oluşturdunuz. Ama işiniz henüz bitmedi. Tabi ki siteyi siz tasarladığınız için her şeyini biliyorsunuz ve tam anlamıyla hükmedebiliyorsunuz.

Ancak tamamladığınız siteyi mutlaka başkasına devredeceksiniz ve o kişini ya da firmanın da siteyi en az sizin kadar iyi kullanması gerekiyor. Bu aşamada devreye CMS yani içerik yöntemi yazılımları giriyor. İyi bir içerik yönetimi yazılımı hazırlamalısınız ve müşteriye bunu öğretmelisiniz.

Mesela hazırlayacağınız çalışmada, müşterinin güvenli bir şekilde panele ulaşması gerekiyor. Ayrıca site içerisinde bulunan resim ve yazı gibi unsurları kolaylıkla panelden değiştirmesi gerekiyor.

İçerik Oluşturma

Resim, video, çeşitli grafik unsurları ve makalelerin hepsi içerik olarak adlandırılır. iyi bir içerik, web sitesinin başarılı olmasını ve daha fazla ziyaretçi almasını sağlar. En iyi Kurumsal web sitesi nedir sorusunun cevaplarından birisi de kesinlikle içeriktir.

Özgün Yazılar

Etkili sloganlar, çarpıcı kelimeler ve uzun soluklu okunan yazılar! İşte web sitesinin başarı sırlarından bazıları da bu unsurlardır. Web sitesinde yer alacak yazıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması gerekir.

Kopya olan içerikler, arama motorları tarafından hoş görülmez. Arama motorları her zaman için web sitelerinin özgün olmasını ister.

Aslında bu doğrudan kullanıcıların isteğidir. Zaten kimse gerçek hayatta da hep aynı şeyleri yapmak istemez, ya da aynı kitabı okumak…

Özgün Resimler

En iyi kurumsal web sitesinde olması gerekenler arasında kesinlikle özgün resimlerde vardır. Aslında arama motorları sitenizde kullandığınız resimleri de indeksler ve arama sonuçlarında gösterir.

Eğer siz başka bir siteden resim almışsanız, aslında o sitenin reklamını yapmış olursunuz. Kurumsal bir firmanız varsa, özel bir resim çekim çalışması yaptırın. İdeal ışık ve açıda çekilmiş resimleri web sitenize yerleştirin. Böylece kurumsal firmaya yakışır bir iş yapmış olursunuz.

Mümkünse firmanızın bulunduğu binanın iç ve dış resimlerini çekin. Hatta çalışan personelinizin resimleri de web sitesinde yer alsın. Böylece insanlar web sitenizi ziyaret edilir bulacaklardır.

Özgün Videolar

Yukarıda anlattığımız tüm unsurlar, web sitesinde yer alacak videolar için de geçerlidir. Özellikle viral olan tanıtım videolarına ilgi oldukça fazladır. Birçok kişi bir firmanın nasıl kurulduğunu ve başarı basamaklarını nasıl tırmandığını merak eder ve bunu bir video da görmek ister.

Özgün Grafik Çalışmaları

Logolar ve vektörel çizimler, bir web sitesinin olmazsa olmazlarındandır. Firmanın logosu, firmaya özgün olmalı ve logodaki yazı ve çizimler başka bir yerde bulunmamalıdır.

İyi bir logo firmanın birçok kişi tarafından tanınmasını sağlar. Mesela Amazon firmasının logosunu düşünelim. Bugün internette dolaşan bir kişi, Amazon ismini görmese bile logoyu gördüğü zaman, logonun Amazon firmasına ait olduğunu anlar. İşte logo ve diğer grafik unsurları bir web sitesi ya da bir marka için bu kadar önemlidir.

SEO Optimizasyonu

SEO Optimizasyonu

En iyi kurumsal web sitesi yapan firmalar, tasarımı mutlaka SEO’ya uygun bir şekilde yaparlar. Yani site anahtar teslim olarak hazır hale geldiğinde arama motorları tarafından kısa sürede indeks alır.

Ziyaretçi sayısı hızlı bir şekilde artmaya başlar çünkü SEO kriterlerine uyumlu olacak şekilde tasarlanmışlardır.

Kod ve Resimlerin Optimizasyonu

İşi ilk baştan sıkı tutmak gerekir. Tasarım ajansları da bu şekilde çalışırlar. Ancak zamanla kullanıcı tarafından web sitesinin kod ve resim yapısı bozulabilir. Yeni resimler eklenebilir ve bu resimler, SEO’ya uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda web sitesinin hem kod açısından, hem de resim açısından yeniden optimal hale getirilmesi gerekir. Bu işi de siteyi tasarlayan firma yapacaktır.

Meta Taglarının Oluşturulması

Meta taglar, bir web sitesinin bilgi etiketleridir. Arama motorlarını ziyaret eden kullanıcılara, sitenin ne ile ilgili olduğunu ve içeriğini söyler. Meta taglar, HTML kodlama satırlarında, HEAD etiketi içerisinde yer alırlar.

Sitenin kodlama aşamasında, meta taglar site içerisine yerleştirilir. Böylece sitenin aslında ne ile ilgili olduğu baştan belirlenmiş olur.

Sayfa Açılış Hızı Artırımı

Kurumsal web siteleri en baştan hızlı açılacak ve gezilecek şekilde tasarlanırlar. Ancak zamanla web sitesinde yapılan çalışmalar, eklenen video ve resimler ya da yanlış uygulamalardan dolayı, site yavaşlar.

Bu durumda sayfa açılış hızının artırılması gerekir, çünkü hiçbir kullanıcı, 5 saniyeden daha uzun süre açılmayan bir siteyi ziyaret etmez. Daha doğrusu beş saniyeden daha fazla sitenin açılması için beklemez.

Sitenin tasarımını yapan firmanın, sitenin ve sitede bulunan sayfaların açılış hızını artırması gerekir. Bunu da kodlama yaparak sağlarlar.

H1-H2-H3 Tagları

İnternet sitesi içerisinde bulunan yazılar, belirli bir sisteme göre oluşturulur. Başlı da bir yazının iskelet yapısıdır. Aslında olmazsa olmazlarındandır. Yazıda kullanılan bir başlık, yazının daha kolay okunmasını ve daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Bir metnin en başındaki başlık H1 olarak tanımlanır. Alt başlıkların ilki ise H2 başlığıdır. H2 başlığı ile alakalı ve konunun devamının anlatılmasını sağlayan başlık ise H3’tür. Eğer H3 başlığı altında bağlantılı başka bilgiler verilecekse, H4 başlığı kullanılır.

Sitemap

Bir XML site haritası oluşturarak, arama motoru botlarının web sitenizi daha iyi anlamasını sağlarsınız. Sitemap, arama motorlarının sitenin sayfalarını nasıl tarayacağını da belirler. Aslında bir nevi arama motoru botlarının işini kolaylaştırmaktır. Bu yüzden SEO kriterleri arasında yer alırlar.

Tasarım ajansları, site tasarımını tamamladıktan sonra site haritalarını da arama motorlarına gönderirler. Böylece sitenin kısa sürede indeks almasını ve arama motoru sayfasında görünmesini sağlarlar.

404 Hata Sayfaları

404 Hata Sayfaları

Bir nedenden dolayı açılmayan ya da kapanan sayfalarınız olabilir. Bu durumda kullanıcıya boş bir sayfa göstermektense, durumu güzel bir şekilde anlatan ve iyi bir tasarıma sahip 404 sayfaları göstermek daha iyi olacaktır. Böylece kullanıcıya “her şey yolunda, sadece küçük bir aksaklık oldu” diyebilirsiniz.

404 sayfaları aslında durumu idare etmenin en iyi yollarından birisidir. Firmanın logosunun da yer aldığı güzel bir tasarımla, güven tazeleyebilirsiniz.

Robot.txt Sayfası

Arama motorları sitenizde gezinerek, sitenizde bulunan tüm sayfaları tarar ve arşivler. Böylece ziyaretçilerin sitenize daha kolay ulaşmasını sağlarlar. İşte Robot.txt dosyası bu amaç için kullanılır. Dosyanın içerisinde arama motoru tarafından görüntülenmesini istediğiniz sayfaların adresleri yer alır. Aynı zamanda görüntülenmesini istemediğiniz sayfaları da belirtirsiniz.

Robot.txt dosyası ile aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Grup komutları verebilme,
  • Sayfalara izin verme ya da engelleme,
  • Dizin engelleme ya da izin verme,
  • Web sitesi sayfalarının gösterimine izin verme ya da engelleme,
  • Site haritası belirleme,
  • Yorum ve notlar ekleyebilmek ve
  • Dosyaya eklediğiniz komutlara yorum ekleme.

Site İçi URL Yapıları

Web sitesi içindeki URL yapıları en iyi kurumsal web sitesi özellikleri arasında yer alır. SEO açısından sitenizde bulunan sayfaların adresleri yani URL yapıları basit olmalıdır.

Site içi URL yapıları aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • HTTPS:// güvenlik başlığını içermelidir. Arama motorları bu şekilde başlayan siteleri güvenli olarak algılar.
  • Standart bir URL yapısı belirlenmelidir. Mesela https://www.orneksite.com/ornek/yazilar..
  • URL yapısı mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Kısa linkler her zaman için daha çok tercih edilir.
  • Birincil anahtar kelimenin URL yapısında kullanılması yararlı olacaktır.
  • Kelimeler ayrılırken mutlaka tire işareti kullanılmalıdır.
  • Ama, ancak, yalnız, -de, -da gibi kelimeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sunucu ve Yayınlama

İyi tasarlanmış bir site; hız ve performans, Light Speed sunucu ve teknik destek barındırması gerekir.

Hız ve Performans

Kurumsal bir web sitesi hızlı açılmalıdır ve sayfaları arasında hızlı gezilebilmelidir. Performansı iyi olan web siteleri hem arama motorları tarafından, hem de ziyaretçiler tarafından ödüllendirilir.

Teknik Destek

Zamanla yapısı bozulan web siteleri için teknik destek gerekir. Siteyi tasarlayan firmanın müşterilerine tasarımdan sonra da teknik destek vermesi gerekir.

Light Speed Sunucu

Yeni nesil bir sunucu türüdür. Web sitelerinin Load değerinin dengelenmesini sağlar. Ziyaretçisi fazla olan bir web sitesinde anlık istekler oldukça fazladır. sitenin bağlı olduğu sunucunun kapasitesi bazen bu istekler için yeterli olmayabilir. Bu durumda site yavaşlayacak hatta bir süre açılmayacaktır. Site sahipleri içinse bu durum hiç istenmez.

Light Speed Sunucular ise diğer sunucular üzerindeki yükün büyük bir bölümünü alır ve sitenin hızlı bir şekilde açılmasını sağlar. Ayrıca sitede rahat bir şekilde gezinilmesine olanak sağlar.

Bu tür sunucu yönetim paneline kolaylıkla yüklenebilir.

CDN Sunucu

CDN Sunucu

CDN: Content Delivery Network yani içerik dağıtım ağıdır. Bu dağıtım ağı anonim olarak bağımsız çalışan sunuculardan oluşur. Normal şartlarda içinde binlerce web sitesi barındıran sunucular, aradaki mesafeden ve trafikten dolayı geç cevap verebilirler. Bu da web sitesinin geç açılmasına ya da sayfalar arasında gezinirken, sitenin ağırlaşmasına neden olur.

CDN ise web sitesinin bulunduğu bölgeye en yakın sunucuya siteyi yönlendirir. Yani web sitesi Türkiye’de ise o ülkede bulunan sunucuya yönlendirir ve sitenin daha hızlı açılmasını ve istenen komutların daha hızlı yerine getirilmesini sağlar.

Acarnet Web Tasarım firması olarak, yukarıda sizlere anlattığım tüm kriterleri gerçekleştiriyoruz. Kurumsal bir web sitesinin tasarlanması için gereken tüm aşamaları sizler için hazırlıyoruz. Profesyonel ve deneyimli ekibimizle daima hizmetinizdeyiz.

En iyi kurumsal web sitesi fiyatları hakkında bilgi almak için sitemizin iletişim sayfasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu