Web Tasarım

Web Tasarımı ve Kodlama: Muhteşem İkili!

Pahada ağır, yükte hafif… İyi bir Web tasarımcısının çok fazla kazanacağı kesindir. Özellikle günümüzde, Web tasarımı adı altında, hazır temaları dönüştürenlerin ya da sürükle bırak mantığıyla, site tasarladım diye hava atanların oldukça fazla olduğu düşünüldüğünde… Web tasarımı ve kodlama bilgisinin bu kadar önemli olmasının nedeni de, kalitesiz iş yapanların piyasada oldukça çoğalması olarak görülebilir.

Peki ama Web tasarımında, yani internet sitesi tasarımında kodlama neden bu kadar önemli? Bu sorunun cevabını birkaç başlıkta verelim. Verelim de, alem alim görsün.

Kodlama Nedir?

Zaten birçok kişi kısa tanımın ne olduğunu biliyor. Biz tanımından ziyade kısaca felsefesinden bahsedelim. Kodlama, bilgisayarın anlayacağı dilden konuşmaktır. Kodlama için hislerimize tercüman olan yazılım dillerine, kendi dilimizde satır satır gerekli olan komutları yazarız ve tercüman yazılım, söylediklerimize bilgisayara komut olarak iletir. İşte bilgisayarda günlük yaşamımızı kolaylaştıran her program ve internette sörf yapmamızı sağlayan tüm uygulamalar, kodlama ile bu şekilde yapılır.

Ancak kodlama alanında başarılı olabilmek için kafa yapısı olarak farklı olmanız gerekir. Farklı derken, deliliğe yakın bir farklılıktan söz ediyorum. Mesela Amerika’da yazılımcıların mahkemede şahitliği kabul edilmiyor. Varın anlayın ne demek istediğimi…

Web Tasarımı Kodları

Kodlama Nasıl Yapılır?

Nasıl ki farklı kültüre ve dile sahip olan insanlarla anlaşmak için, o insanların kültürünü ve en önemlisi dilini öğrenmek gerekir, işte kodlama yapabilmek için de, kodlama dillerini öğrenmek gerekiyor. Bugünlerde birbirinden farklı kodlama dilleri kullanılıyor. Tabi ki programlardan bahsediyoruz. Yani yine kodlama dillerinin atası olan yazılımlar yardımıyla yapılan ve günümüzde çeşitlenen yazılımlardan. Nedir peki bu programlar, aşağıda sizler için sıraladık:

  • Python,
  • C++,
  • JavaScript
  • HTML
  • Swift

iOS işletim sisteminde Swift yazılımı ile kodlama yapıldığını ayrıca belirtelim. Geriye kalanlar ise dünyaca meşhur ve herkesin kullandığı DOS işletim sistemi tabanlı bilgisayarlarda kullanılıyor. Bu dillerden bir tanesini öğrenmeniz, kodlama yapabilmeniz için şart. Kendi başınıza öğrenmeniz tabi ki mümkündür. Ancak profesyonel yardım almanız da yerinde olacaktır. Sıkı ve düzenli bir şekilde çalışırsanız, sizde elbette ki “Deli olurum dünya benim kahrımı çeker” diyenlerden olabilirsiniz.

Kodlama Programları

Kodlama Programları Nelerdir?

Yaşınız ne olursa olsun, (elden ayaktan düşmek hariç) her zaman kodlama öğrenebilirsiniz. Kodlama programları ise kodlama öğrenmenin en iyi yollarından bir tanesidir. Aşağıda vereceğimiz listede kodlama öğreneceğiniz programları ve açıklamaları öğrenebilirsiniz.

Code.org Sitesi: Çocukların kodlama dillerini öğrenebilecekleri ve keyif alabilecekleri çok güzel bir site. Türkçe olması ve anlatımı kolay olması, siteyi özellikle tavsiye ediyoruz. https://code.org/ linkten, giriş yapabilir ve kodlama öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Khan Academy: Sayısal bilimlerden, sözel bilimlere kadar ve en önemlisi kodlama öğrenmek için ideal sitelerden bir tanesidir. İngilizce dilinde olan sitede Türkçe dil desteği de bulunuyor. Sizden istenen bilgileri girip kayıt oluyorsunuz ve öğrenmeye başlıyorsunuz.

Udemy: Online olarak birçok konuda eğitim alabileceğiniz Udemy akademi, yıldızı parlayan sitelerden bir tanesidir. Üye olması ise oldukça kolay. Yalnız eğitimler ücretli. Ancak cüzi miktarlara muazzam eğitimleri alabilirsiniz. Eğitimler genellikle video dosyası şeklinde bulunuyor.

Web Tasarım Progarmları

Web Tasarım Kursu Yararlı mı?

Tabi ki kursa gitmekte yarar var. Ancak kurslar, tek başına yeterli değildir. Web tasarım kursu, diğer kurslarda olduğu gibi size yalnızca temeli öğretir ve yeni bilgileri nasıl öğreneceğiniz konusunda size yol gösterir. Üzerine ne koyarsanız sizindir. Yani kendinizi geliştirirseniz büyük başarılar elde edersiniz. Yoksa verdiğiniz paralar ve harcadığınız zaman boşa gider. Tabi ki yeni bir işe başladığında insan heyecanlı olur. Yapamama korkusu falan… Ancak ne derler bilirsiniz .“Sonunu düşünen kodlamacı olamaz!”

Web Tasarımında Kodlama mı? Hazır Tema mı?

Hazır ve kolay olanı kim sevmez ki! Web tasarımında da hazır tema üzerinden yapılan değişikliklerin popüler olması da belki hazır ve kolay olmasındandır. Hazır temalar her ne kadar popüler olsa da, dezavantajlarının da çok olduğunu söyleyebiliriz. Mesela güncellemelerde ya da değişikliklerde bozulma ihtimali var. Ayrıca temel olarak da çok sağlam olduğunu söyleyemeyiz. Güvenlik açıkları ve yapısındaki kırılganlıklar da, hazır temaları güvensiz kılıyor. Birçok kişiden duymuşsunuzdur, hazır tema kullanıyordum patladı, tabirini. İşte o patlamanın altında, burada saydığımız nedenler yatıyor.

Kodlama olayı ise biraz daha sağlam. Web tasarımı kodlama yoluyla yapılırsa, her zaman düzenlenebilir ve sağlam bir temele sahip olmuş olursunuz. Ancak tabi ki webmaster yardımına ihtiyacınız olacak. Eğer kodlama bilgisine sahip değilseniz, düzenli olarak bakım yapılabilmesi ve değişiklikler için uzman birisinin yardımına her zaman ihtiyacınız olacak.

Web Tasarım Programları, Tasarımın Mimarları

Meşhur Adobe ustanın tasarım programları! Ne demek istediğimizi umarım anlamışsınızdır. Adobe firması yıllardan bu yana kaliteli yazılımlar üretiyor. Bunlardan en bilineni Photoshop programı. Hatta Fotoşoplama diye bir tabir bile milletimizin diline yerleşmiş durumda. Tıpkı tüm toz deterjanlara Omo dediğimiz gibi. Adobe firmasının da, web tasarım programları var. Aşağıda en çok kullanılan tasarım programlarını listeledik.

  • Adobe Fireworks,
  • Adobe Dreamweaver,
  • Adobe Photoshop,
  • Microsoft Frontpage,
  • Freehand,
  • Adobe Flash,
  • Corel Draw,
  • Adobe Illustrator,
  • Swish,
  • Mysql,
  • Notepad++

Saydığımız bu programlardan bazıları, grafik tasarlama üzerine. Zaten bunu biliyorsunuzdur.

Web Tasarım Dilleri

 

Kodlamada Yeni Trend: Mobil Tasarım

Cep telefonlarının meşhur olmasından sonra, cep telefonları için yazılan programlarda rağbet görmeye başladı. Adeta patladı diyebiliriz. Cep telefonlarından kafasını kaldırmayan insanlardan oluşan bir dünyada yaşadığımızı söyleyebiliriz. Bu durum bile mobil yazılımların neden bu kadar popüler olduğunu anlatmaya yeter de artar bile!

Nasıl mobil tasarım yapacağınızı bilmek istiyorsanız, öncelikle kodlama bilgisine sahip olmanız gerektiğini de biliyorsunuzdur. Onun dışında, ilham perisinin size gelmesini beklemeden, yeni çıkan mobil aplikasyonlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Böylelikle kafanızda ne yapacağınıza dair fikir oluşur. Tabi ki mobil uygulamaları kullanmanız da yararlı olacaktır. Böylece yüzeysel değil, derinlemesine bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Ben zaten web tasarımı yapıyorum, mobil tasarım ne ki? Diyorsanız, fena halde yanılıyorsunuz! Çoğu web tasarım uzmanı, mobil uygulama yazarken oldukça zorlanıyor. Haberiniz olsun.

Web Tasarım Fiyatları: Pahalı ve Sudan Ucuz!

Ben çok iyi web tasarımı yaparım ve sürümden kazanırım diyorsanız, size kötü haberlerimiz var. Bunu deneyenlerin hemen hemen hepsi, sürümden değil, sürünerek kazandılar ve canları çıktı. Kodlama yapmak ve web tasarlamak öyle kolay bir iş değildir. Birçok kişi de hazır temaları dönüştürme hayaliyle çok para kazanacağını zannetmektedir. Ancak uzun vadede çıkan sorunlarla baş edemeyip, hem kendi rezil olmakta, hem de müşteriyi mağdur etmektedir. Zaten müşteriler bunu anladığı için web tasarım fiyatları hakkında daha temkinli davranıyorlar. Pahalı olsun ama kaliteli olsun mantığı hala devam ediyor. Yani artık birçok kişi bu yönden hareket ediyor ve web sitelerini, kodlama yöntemiyle yaptırıyorlar.

Zaten müşteri, hazır temayla tasarımı biraz uğraşsam bende yaparım diyor. Neden size para ödesin ki, sadece asıl işine ayıracağı zamanı heba edip, hazır tema ile tasarım yapar ve cebinden para çıkmamış olur. Sizce de öyle değil mi?

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Web web tasarım yaparken hazır temalardan mı yoksa kodlama mı yapılması daha sağlıklıdır? Birde web tasarım için kurs almak istesek bizlere nasıl bir yararı olacaktır?

    1. Eren Bey Merhabalar,
      Hazır temalar kolay ve basittir. Hazır temalar kolay ve avantajlı olsa bile dezavantajları bulunmaktadır mesela, kodlamalarda veya güncellemeler de hata çıkabilmektedir. Ariyetten Web tasarım kurslarının oldukça yararı bulunmaktadır. Fakat tek başına yararlı olmaz. web tasarım konusunda sizlere sadece yol göstermektedir. Sizlerde bu bilgilerin üstlerine koyarak başarılı bir yol ilerleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu