SEO

Google’da Üst Sıralara Çıkmak İçin 8 Altın Kural

Google’da üst sıralara çıkmak için bir sürü zaman ve para harcıyorsunuz. Peki neden üst sıralara çıkmanız gerekiyor? çünkü web siteniz görünür olursa, firmanız ve markanızda görünür olur. böylece daha çok müşteri kazanırsınız ve daha çok para kazanma şansınız olur.

İyi de internet ortamında Google arama motorunun üst sıralarına çıkmak için birçok bilgi var ve bu bilgilerin birçoğu da yanlış. Ben hangisine inanacağım? Çok haklısınız.

Google Arama Motoru ve Pazar Payı

İnternet ortamında birçok Google da üst sıralara çıkma yöntemleri anlatılıyor ve bu yöntemlerin birçoğu işe yaramıyor, çünkü firmalar tarafından zaten denenmiş. Yani işe yaramadığı kanıtlanmış.

Peki neye güveneceksiniz? Google arama motoru ve Pazar payı hakkında tecrübesi olan bir ajansa tabi ki. Çünkü bu tür ajanslar zaten yaptıkları başarılı çalışmayla kendilerini kanıtlamışlardır. Ayrıca bol miktarda referansa sahiplerdir.

Google Arama Motoru ve Pazar Payı

Pazar payının Google arama motorunda karşılığı, hedef kitledir. Yani ortada bir pasta var ve bu pastadan pay almak isteyen firmalar. Tabi ki doğaları gereği firmalar amansız bir rekabet içindeler. Çünkü var olabilmeleri için sürekli müşteri kazanmaları gerek. Yani sürekli para kazanmaları gerekiyor, çünkü giderler yerinde durmuyor.

Bu acımasız ortamda sürekli ilk sıralarda yer alabilmeniz için 30 yıllık internet deneyimlerimizi sizlere aktarmak istiyoruz. Aşağıdaki başlıklarda ise 30 yıllık deneyimlerimiz sonucunda elde ettiğimiz 8 maddelik bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Böylece bizimle kazanmaya başlayacaksınız.

1) Rakipleri Analiz Etme ve Strateji Oluşturma

Google da üst sıralar çıkmak için ne yapmalı sorusunun en önemli cevaplarından birisi, rakiplerinizi analiz etmektir. Çünkü onlar sizin rakibiniz ve belki de sizden daha iyi iş çıkarıyorlar.

Başta da belirttiğimiz gibi eğer ortada birçok bilgi varsa ve bu bilgilerin çoğu yanlışsa, ya da yanlış olduğuna inanıyorsanız, o zaman başarılı olan firmaların ne yaptığına bakmanız gerekir.

Rakibiniz Google da üst sıralara çıkmak için neler yapmış, internet sitelerini nasıl yapılandırmışlar? Sitelerinde hangi unsurları barındırıyorlar gibi soruların cevaplarını bulabilmeniz gerekiyor.

Mesela X firma rakibiniz olsun. Siz de Y firması olarak arama motorunda bir türlü ilk sıralara çıkamıyorsunuz. Ne yapmanız gerektiğini de bilmiyorsunuz. Rakip firmanın sitesini incelediğinizde, etkili bir ana sayfa tasarımı karşınıza çıktı. Öyle ki sitede kullanılan renklerden tutun da sloganlara ve logolara kadar her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Bu durumda ne yaparsınız? Tabi ki rakip sitenin yaptığı tasarımın bir benzerini ya da daha iyisini yapmaya çalışırsınız.

Elde ettiğiniz bilgileri analiz sürecine tabi tutarak, bir strateji belirlersiniz. İşte rakip analizi ve strateji oluşturma bu kadar önemlidir.

2) Site Tasarımı ve Kullanıcı Deneyimi

Google’da üst sıralara çıkmak hem zor, hem de kolaydır. Nasıl mı? Eğer aklınızda yaratıcı ve etkileyici bir fikir varsa ve siz bu fikri uygulayabiliyorsanız, o zaman arama motorlarında ilk sıraya çıkmamanız için hiçbir neden yoktur.

O zaman site tasarımında nelere dikkat etmelisiniz?

Tabi ki kullanıcıların deneyimine! Yani kullanıcıların ne istediği hem arama motorları için hem de tasarlayacağınız site için oldukça önemlidir. Mesela hedef kitleniz mavi renkten hoşlanıyor. Yaptığınız analizlerde bu bilgiyi elde ettiniz. O zaman sitenizin ana sayfasında mavi rengi kullanmalısınız. Ya da bazı kullanıcılar, internet sitesinde interaktif unsurları görmeyi severler. O zaman siz de internet sitenizin ana sayfasının arka planına video yerleştirin.

Hedef kitle sitenizle daha fazla etkileşime geçmek istiyor. Ne yapmalısınız? Tabi ki hazırladığınız içeriklerin hemen altına yorum pencereleri yerleştirmelisiniz. Ayrıca canlı iletişim yazılımlarını kullanarak, kullanıcılarınızın siteyle daha fazla etkileşime girmesini sağlamalısınız. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Daha çok resim, daha video ve daha çok bilgilendirici makale…

Site İçi Optimizasyon Çalışmaları

3) Site İçi Optimizasyon Çalışmaları

Kullanıcı deneyimini sağlamak tek başına yeterli olmayacaktır. Daha yapmanız gereken çok iş var. Sitenizin ilk sıralara yükselmesini istiyorsanız, patronunuz olan Google’ın isteklerini yerine getirmeniz gerekiyor. Tabi ki biz bunu Google olarak sınırlandırmayalım ve arama motorları diyelim. Çünkü Yahoo, Yandex ve Bing arama motorlarında da sitenizin sıralama alması faydalı olacaktır.

Siteyi Google’da üst sıralara çıkmak için optimizasyon çalışmaları yapmanız gerekiyor. Tabi ki bu oldukça zor bir iş. Bu yüzden profesyonel yardım almanız gerekir. Çünkü 200’den fazla kriterin tamamlanmasından bahsediyoruz. Bu kadar çok kriterin tamamlanması için zamanınız olmayabilir.

Optimizasyon çalışmaları kabaca:

  • Sitedeki içeriklerin indeks almasını sağlamak,
  • Resim ve videoların iyileştirilmesi,
  • Backlink çalışmalarının yapılması,
  • Sitedeki teknik hataların giderilmesi vs.

Yukarıda çalışmalar olarak özetlenebilir.

4) Özgün ve Kaliteli İçerik Oluşturma

İçerik denilince genelde sadece web sitesi için oluşturulan bilgilendirici yazılar akla geliyor. Aslında gerçek hiç de öyle değil. İçerik; video, resim, slogan, logo, arka plan rengi ve makaleyi de içine alan bir kavram.

Web sitenizde kullanacağınız resimleri yerli yerinde ve ideal boyutlarda hazırlamanız gerekiyor. Genelde 700*700 piksel formatında resimler internet sitelerinde kullanılıyor. Ancak sayfaya göre bu oran değişebiliyor.

Aynı şekilde videolarda da 1000*800 piksel oranı var. Videolarınız mümkünse telifsiz ve size ait olsun. Böylece Google’ın gözünde web siteniz daha çok değer kazanacaktır. Çünkü Google özgün içeriklere önem verir.

Eğer E-ticaret sitesi sahibiyseniz ürün tanıtım yazıları hazırlamanız gerekir. Çünkü müşterileriniz ürünü satın almadan önce ürünün özelliklerini en ince detaylarına kadar bilmek isterler.

Eğer hizmet satıyorsanız, sattığınız hizmete ait makalelerinizin sitenizde yer alması gerekiyor. O zaman bir blog sayfası açarsınız ve müşterilerinizi bilgilendirici makaleler hazırlarsınız. Makale de bir içerik türüdür.

5) Web Sitesini Sürekli Güncel Tutma

Google’da üst sıralara çıkmak için program yok. Ancak etkili yöntemler var. Mesela web sitenizi sürekli olarak güncel tutmak yöntemlerden bir tanesi.

Zaten mantık yürütecek olursak, insan doğası gereği aynı şeylerden bir süre sonra sıkılır. Bu durum gerçek hayatta da böyledir, internet ortamında da. Bu yüzden sürekli olarak web sitenizi beslemeli ve yeni şeyler eklemelisiniz.

Mesela haftada birkaç defa makale ekleyebilirsiniz. Yeni resimler ve videolar paylaşabilirsiniz. Ürün ya da markanızla ilgili kampanyalar düzenleyebilir ve internet sitenizde paylaşabilirsiniz.

Sosyal Medya ve Markalaşma

6) Sosyal Medya ve Markalaşma

Eskiden bir markayı tanıtmanın en iyi yolu, yerel ya da ulusal kanallara reklam vermekti. Artık öyle değil! Artık Sosyal medya var ve bu muazzam gücü gereği gibi kullanabilenler hiç olmadığı kadar kazanıyor.

Diyelim ki büyük bir firmasınız ve bir markanız var. İnsanlar firmanızın isminden çok markanızın ismini biliyor. İşte o zaman başarılı olmuşsunuz demektir. Peki ama markanızın ismini daha çok kişiye nasıl duyurursunuz?

Tabi ki sosyal medya mecralarında sürekli markanızın reklamını yaparak. Bir süre sonra insanlar artık markanızın ismini hafızalarında tutmaya başlarlar.

İşte Google’da üst sıralar çıkma ücreti o zaman size fazlasıyla dönecektir. Çünkü arama motoru kriterlerinden birisi de backlink çalışmasıdır. Günümüzde ise en iyi backlink çalışması sosyal medyada yapılandır.

7) Site Dışı SEO Çalışmaları

Arama motorları dışında yapılan çalışmaları ifade eder. Google’da üst sıralara çıkma programı yoktur, ama etkili site dışı SEO çalışmaları vardır. Bunlardan birisi de web siteniz dışındaki kaynaklardan yararlanmaktır. Sosyal medya platformalar bunlardan birisidir.

Ayrıca açık URL bırakma, forum sitelerinde yorum çalışmaları ve en önemlisi yerel ya da ulusal gazetelere ait internet sitelerine tanıtım yazısı vermedir.

E-mail marketing yeni yeni gelişen site dışı SEO çalışmalarından birisidir. Binlerce kişinin e-postasına haber bülteni göndererek, bu tür çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.

8) Performansı Aralıklı Ölçme

Aslında bu çalışma analizle aynıdır. Tüm çalışmaları gerçekleştirdiniz ve elinizden geleni yaptınız. Tabi ki yaptığınız çalışmanın sonuçlarını görmeniz gerekir. Çünkü eğer eksin ya da yanlış bir şeyler yapmışsanız, performans verilerine göre düzeltmeniz ya da tamamlamanız gerekebilir.

Web sitenizin performansını ölçebileceğiniz birçok araç mevcuttur. Google PageSpeed Insights bu araçlardan birisidir.

Site performansı derken, sitenin hızını ve başarısını kastediyoruz. İnternet ortamında hiç kimse, 5 saniyeden daha fazla sürede açılmayan bir siteye girmek istemez. Ayrıca kötü tasarıma sahip olan siteler, anında terk edilir.

Sitenizle ilgili tüm çalışmaları Google’da üst sıralara çıkma uzmanı Acarnet gerçekleştiriyor. Detaylı bilgi almak için sitemizin iletişim bölümünden bizlere mutlaka ulaşın.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu