Genel

Alexa Sıralaması Nedir?

Web sitelerinin değerini belirleyen unsurlardan bir tanesi de alexa sıralamalardır. Alexa sıralamasında dünya sıralaması, ülke bilgisi, ülke sıralaması, backlınk sayısı bilgisi yer almaktadır.  Genelde ülke sıralaması gözetilen bu sıralama değerlerinde, bu sıralamada iyi konumu olan web sitelerin trafiği de iyi derecededir. Bu sıralama web siteleri denetlemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu denetleme işlemi yapılırken son 3 ay içerisindeki trafik değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme işlemi 2 ana kategoride incelenmektedir. Bunlar;

  • Sayfanın ziyaretçi sayısı,
  • Sayfanın görüntülenme sayısı.

Sayfanın ziyaretçi sayısı ele alınırken siteye günlük giriş yapılan trafik verileri dikkate alınmaktadır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir durum var oda aynı ıp’den günde birkaç kere siteye giriş yapıldığında ziyaretin 1 olarak sayılması durumudur. Bunun dışında sayfanın görüntülenme sayısı verileri alınırken ise kullanıcılar tarafından görüntülenen toplam sayfa sayısı miktarı dikkate alınmaktadır. Bu iki durum dikkate alınarak aratılan sitenin alexa sıralamasına hesaplanır. Tabi bu sıralamalar ülke ve dünya çapında değişiklikler göstermektedir.

Alexa

Alexa Sıralaması Önemli mi?

Alexa sıralaması her ne kadar düşükse bu durum sizler açınızdan o kadar iyi olacaktır. Genellikle seo uzmanı kişilerin sıklıkla aşina olduğu bu sıralama her ne kadar iyi tespitler yapsa da %100 oranında verimli sonuçlar vermemektedir. Tahminler üzerinden veri gösteren site her ne kadar kesin sonuçlar sunmasa da sıralamaların doğruluğu yaklaşık olarak gerçekçidir. 1996 yılında beri güçlü veri tabanlarıyla sonuçlar sunan sistem en çok tercih edilen sıralama siteleri arasında yerini alıyor.

Siteye reklam alma gibi durumlar incelenirken de alexa sıralaması dikkate alınmaktadır. Fakat her ne kadar sıralama yaklaşık veriler içersede sistemin kötü tarafları da vardır. Bunlardan biri sıralama verileri kontrol edilirken subdomain adreslerinin dikkate alınmamasıdır. Subdomainler üzerine içerikleri olan siteler bu durumdan oldukça muzdarip olacak gibi görünüyor.

Alexa Sıralaması Türkiye

Alexa sıralaması alınırken dünya ve ülke çapında sıralamalarda mevcuttur. Ülkemiz adına yapılan taramalarda her ne kadar az sıralamalar alınsa da bu durum dünya çapına döndüğünde sıralamalarda yükselmeler yaşanacaktır. Bu sıralama verilerine ulaşmak için alexa sitesinden inceleyebilirsiniz. Sitede arama alanına tıklayarak dünya veya ülkeye göre taratma işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem biraz vakit kaybettirmektedir. Benim vaktim değerli ben vakit kaybetmek istemiyorum diyorsanız sitenin sizlere sunduğu eklentiyi indirip her girdiğiniz sitede uygulama simgesine tıklayarak site hakkındaki tüm verilere erişebilirsiniz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu