Genel

Alibabanın Sahibi Jack Ma’nın İnanılmaz Hikayesi

Ali Baba ve 40 Haramiler hikayesini mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak biz ondan bahsetmeyeceğiz tabi ki. J Gariban bir Çinliyken, ülkenin en zengin işadamı olan Jack Ma’nın hikayesini anlatacağız. Alibaba.com ticaret sitesini kurarken yaşadığı zorluklardan bahsedeceğiz. Heyecanlı ve sürükleyici bir hikaye sizleri bekliyor. Arkanıza yaslanın ve sıcak içeceklerinizi hazırlayın, başlıyoruz.

Her şey 1969 yılında Çinin Hangzhou şehrinde, Ma Youn adında bir çocuğun doğması ile başlıyor. Ma ilkokulda dahil olmak üzere, ortaokul ve lise hayatında hep başarısızlıklar yaşıyor. Üniversiteye, 10 kez başvuruda bulunuyor ancak kabul edilmiyor. Çinin Hangzhou eyaletinde bulunan yüksekokula girmeyi deniyor. 3. Denemesi sonunda buraya kabul ediliyor. İngilizce öğretmenliği bölümünü kazanıyor.

Onun öncesinde, İngilizcesini geliştirmek adına, her gün sabah 5’te kalkıyor. Bisikletiyle şehir merkezine giderek, turistlerle konuşmaya ve pratik yapmaya çalışıyor. Aynı zamanda turistlere ücretsiz rehberlik veriyordu. 9 yıl boyunca bu işe devam etti.

Üniversiteyi zar zor bitiren Ma, lisede tanıştığı kız arkadaşıyla evlenmeye karar verir. Üniversiteyi bitirmeden önce polis için başvuruda bulundu, ancak kabul edilmedi. KFC Çin şubesine personel aranıyordu. Ma burada şansını denemeye karar verdi. İşe 25 kişi başvurmuştu. O kişiler arasında Ma’da bulunuyordu. Ancak bir tek o işe alınmadı.

1995 yılında üniversiteyi bitirdi ve öğretmen olarak çalışmaya başladı. Yeterince kazanamadığı için tercümanlık yapmak için 1995 yılında Amerika’ya gitmeye karar verdi. Hayatında ilk defa internetle burada tanıştı. İlk başlarda hiçbir şey anlamamıştı. Daha sonra arama motorunu kullanmayı öğrendi. Arama motoruna ilk yazdığı kelime bira idi. Birçok sonucu inceledi. Ancak Çin birası ile ilgili hiçbir sonuç bulamadığını fark etti.

İlk başlarda İngilizce çeviri ile ilgili bir site kurdu. Ancak bu işte de başarı elde edemedi. Ancak internet ilgisini çekmişti ve bu konu üzerinde daha fazla durmaya karar verdi.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ..!

Alibaba Nasıl Kuruldu?

Çine geri döndü ve 17 arkadaşı ile birlikte, Alibaba.com isimli siteyi kurdu. Peki Jack Ma bu ismi nereden bulmuştu? Alibaba isminin de aslında ilginç bir hikayesi var.

Jack Amerika’nın San Fransisco eyaletinde bir lokantada öğle yemeği yediği sırada garson kıza Alibaba ismini bilip bilmediğini soruyor. Ali Baba ismi ise binbir gece masallarından bildiğimiz, Ali Baba ve Kırk Haramiler hikayesinden geliyor. Garson kız bu ismi bildiğini söylüyor ve örnek olarak hikayeden bahsediyor.

Alibaba Nasıl Kuruldu

Jack yemeğini bitirdikten sonra dışarı çıkıyor ve yoldan geçen tanımadığı kişilere, Ali Baba ismini bilip bilmediklerini soruyor. Hepsinden de olumlu yanıt alıyor ve aklında, kuracağı sitenin isminin Ali Baba olması fikir geliyor. İşin ilginç tarafı, arama motorlarında arama yapılan kelimelerin birçoğunun “A” harfi ile başlamasıdır. İşte o zaman doğru bir karar verdiğine inanıyor.

Alibaba.com sitesi ilk kurulduğunda 3 yıl boyunca satış yapamıyor. İşin tuhaf tarafı, internet kullanıcılarının birçoğunun bu siteyi bilmesi ve yalnızca siteden bilgi almasıydı.

Çin’de bir restoranda yemek yemeye giden Jack hesabı ödemek için kasaya doğru gidiyor. Kasadaki kişi hesabının bir müşteri tarafından ödendiğini söylüyor ve kendisine, müşterinin bıraktığı notu veriyor. Notta “Ben sizin internet sitenizin kullanıcısıyım ve sayenizde çok para kazanıyorum. Sizin de para kazanamadığınızı biliyorum, o yüzden hesaplar benden” yazıyor.

Bu durum Ma’yı oldukça etkiliyor. Arkadaşı ile birlikte Davos zirvesine katılıyor ve burada önemli bilgiler ediniyor. Aslında işin yasal prosedürünü araştırıyor ve yapılacak tek şeyin, Ali Pay ödeme sistemini kurmak olduğuna karar veriyor. Jack ilk olarak bu sistemi hayata geçirdiğinde, birçok kişi tarafından alaya alınıyor ve fikir aptalca bulunuyor.

İlk yıllar finansman zorluğu çeken Jack, yeni ödeme sistemini de oluşturduktan sonra Amerika’ya gidiyor ve burada internet sitesine finansman olabilecek bir yatırımcı arıyor. Ancak birçok Amerikan fon şirketi onu deli olarak damgalıyor. Hatta Times dergisinde ondan “Deli Jack” diye bahsedilen başlık bile atılıyor.

Alibaba.com sitesine en çok saldıran site e-bay idi. Jack Ma’nın aklına müthiş bir fikir geldi. Aslında bu fikir, eski bir dövüş sanatları felsefesi olan “Düşmanının gücünü ona karşı kullan” felsefesinden geliyordu. E-bay, Alibaba.com sitesine saldırdıkça ondan söz ediyordu ve farkında olmadan reklamını yapıyordu. Kısa sürede yeterli finansmanı ve gücü olmayan site, herkes tarafından bilinir oldu. Bu aşamadan sonra satış patlaması yaşadı.

Bugün ise 800 milyondan fazla kullanıcıya sahip bir e-ticaret platformu halinde geldi.

Alibaba.com sitesinin künyesi:

  • 2015 yılında New York Borsa’sında işlem görmeye başladı.
  • 227 milyar dolar ile dünyadaki en büyük halka arz işleminin gerçekleştiği platform oldu. Facebook sitesini bile geride bırakmayı başardı.
  • Site halka arz sayesinde 21,8 milyar dolar gelir elde etti.
  • Günümüzde 100 milyondan fazla kişi, Alibaba.com sitesine alışveriş yapmak için giriyor.
  • 18 kişi olarak başlayan çekirdek ekip, giderek büyüdü ve günümüzde 30 bin personeli olan bir yapıya dönüştü.
  • Jack Ma, site sayesinde Çin’in en zengin işadamı haline geldi. Dünyanın ise 18. En zengin adamı unvanını elde etti.
  • Forbes dergisine kapak olan ilk Çinli İş adamı unvanını, Jack Ma elde etti.

Ali Express Kuruluyor

Jack Ma, Ali Pay ödeme sistemini kurduktan sonra, Alibaba.com sitesinin yan kuruluşu olan ve B2C ticaret sitesi olan Taobao sitesini kuruyor. Daha sonra şirketin başarısı beraberinde 2010 yılında kurulan Aliexpress.com sitesini getiriyor. Bu siteyle de büyük bir başarı elde ediliyor. Günümüzde Türkiye’de dahil olmak üzere, Aliexpress.com sitesi üzerinden birçok kişi alışveriş yapmaya devam ediyor.

Ali Ekspres

Jack Ma İlham Veren Sözler

Alibaba Jack Ma ile adeta özdeşleşmiştir. 2013 yılında Jack Ma emekli olduğunu açıkladı ve şirketin CEO görevinden istifa etti. Jack Ma şu anda Çin’de öğretmenlik yapmaya devam ediyor ve amacının ise Çin’in eğitim sistemini düzeltmek olduğunu söylüyor. İşte sizlere, Jack Ma tarafından söylenen ve girişimcilere ilham olan sözleri:

Jack Ma

  • “Gençlere yardım et. Küçük insanlara yardım et. Çünkü küçük insanlar büyük olacak. Gençler, akıllarına gömdüğünüz tohumlara sahip çıkacaklar ve büyüdüklerinde, dünyayı değiştirecekler.”
  • “Yerde dokuz tavşan varsa ve birini yakalamak istiyorsanız, sadece bir tanesine odaklanın”
  • “Birçok insan geçmiş hakkında şikayet eder. Dünü değiştirecek gücümüz yok. Ama bugün, 30 yıl sonrayı kontrol edebilir ve yeni kararlar verebiliriz. Kendinizi değiştirin, bebek adımları atın ve on yıl boyunca kararlı kalın. Ben değişime ve şikayet eden herkese teşekkür ediyorum. Çünkü herkes şikayet ettiğinde, bu senin şansın olur, bu bir fırsat olur. Sadece değişim zamanlarında birisi sahip olduğu ve istediği şeyler hakkında ve asla vazgeçemeyeceği şeyler hakkında net bir fikre sahip olabilir.”
  • “Doğru insanları bulun, en iyi insanları değil”
  • “Asla fiyatlar üzerinden rekabet etmeyin, bunun yerine hizmetler ve yeniliklerle rekabet edin.”
  • “Bugün para kazanmak çok basit. Ancak topluma karşı sorumluyken ve dünyayı iyileştirirken sürdürülebilir para kazanmak çok zordur.”
  • “Gerçek bir iş adamı veya girişimcinin hiçbir düşmanı yoktur. Bunu anladığında, tek sınır gökyüzüdür.”
  • “Pes etmek en büyük başarısızlıktır.”
  • “Hiç denemediysen, şansın olup olmadığını nasıl anlayacaksın?”
  • “Kovalamaca ne kadar zor olursa olsun, ilk hayalinizi her zaman elde etmelisiniz. Bu seni motive edip (zayıf düşüncelerden) kurtarır.”
  • “Sadece aptallar konuşmak için ağızlarını kullanırlar. Akıllı bir adam beynini kullanır ve bilge bir adam kalbini kullanır.”
  • “Farklı bir zihniyetiniz varsa, farklı bir sonuç elde edersiniz: akranlarınızdan farklı seçimler yaparsanız, hayatınız akranlarınızdan farklı olur.”
  • “Asla hükümetle iş yapmayın. Onları sevin ama asla evlenmeyin.”
  • “Bir liderin başarısızlığı kabul etme kabiliyeti ve buna karşı dayanıklılığı olmalıdır.”
  • “Hayattaki en büyük tutkunuzun işiniz olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen büyük bir yanılgı içindesiniz ve bunun doğru olmadığını bir gün anlayacaksınız. Çünkü bu dünyaya bir defa geliyoruz ve hayat, keşfedilmeyi bekleyen sayısız güzellikle dolu.”
  • “İyi bir yönetici olabilmek için öncelikle konforunuzdan vazgeçmeniz gerekir. Çünkü iyi bir yönetici aynı anda pek çok sorunla uğraşır ve sıradan bir insanın kaldırmak istemeyeceği sorumluluklarla baş edebilecek güçtedir.”
  • “Bir yönetici, teknik becerilerini ve yeteneklerini asla çalışanı ile yarıştırmamalıdır. Zaten o kişi yönetici olduysa pek çok açıdan çalışana göre daha üstün olmalıdır. Eğer değilse o pozisyonu hak etmiyor demektir.”
  • “Rekabet, satranç oyununa benzer. Bir oyunda yenilmiş olmanız diğer oyunda dengeleri değiştiremeyeceğiniz anlamına gelmez.”
  • “Rakipleriniz sizden küçük ve güçsüz olsa bile onları asla hafife almayın. Bu hataya düşmek, kaybetmeyi baştan kabul etmektir.”
  • “İş hayatında müşterilerinizi daima 1. sıraya, çalışanlarınızı 2. sıraya; ortak ve hissedarlarınızı ise 3. sıraya koyun.”
  • “Eğer sık sık depresif bir ruh haline giriyorsanız ve her şeyden şikayet ediyorsanız durumunuzu bir alkolikle eşdeğer görebilirsiniz. Çünkü ne kadar çok şikayet ederseniz, bundan vazgeçmek o kadar zorlaşır.”
  • “Bir patronun kazanabileceği en büyük servet, çalışanlarının onun için çalışmaktan keyif duyduğunu görmektir.”
  • “Herkesin fikirlerini bir araya getiremezsiniz. Ancak herkesi bir amaç uğrunda bir araya getirebilirsiniz.”

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhabalar alibaba nasıl kuruldu ve ne zaman kuruldu tam olarak ne amaçla kuruldu cevaplarsanız sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu