Web Tasarım

CDN Nedir? Ne İşe Yarar?

Content Delivery Network yani CDN nedir sorusuna cevap olarak birden fazla lokasyonda bulunan CDN sunucularının web site ziyaretçisine en yakın sunucudan verileri ulaştırması diyebiliriz.

Özellikle sayfa açılış hızına doğrudan etki eden site içi görselleri CDN sunucuları tarafından web site ziyaretçisine sunması site açılış hızını olumlu anlamda etkilemektedir. Bu sayede Google algoritmasında temel maddeler arasında yer alan hız maddesinde siteyi kabul edilebilir kılmaktadır.

 5 SANİYE?

Pagespeed     Google algoritmasından bahsetmişken konuyu daha  anlamlı hale getirmek adına anlatmam gerekir ki, algoritmanın temel maddeleri arasında yer alan PAGESPEED maddesi SEO konusunda olmazsa olmazlardandır. Bu sayede sitenin açılış hızı ile sitenin ait olduğu kelime rekabetinde siteyi üst sıralara taşımaktadır. Bu sonuçta web sitenin ait olduğu işletmeye olumlu dönüşümler sağlamaktadır. Bu olumlu sonuçta bende yer almak istiyorum diyorsanız mutlaka CDN kullanmanız gerekmektedir.

CDN Nasıl Kullanılır?

CDN kullanımı konusunda yine bir hosting alanına ihtiyacınız olacaktır. Sitenizi CDN olmaksızın yayınladıktan sonra birden fazla CDN firması arasında size fiyat ve kullanım şartları konusunda en uygun firmayı seçerek CDN hizmeti almaya başlayacaksınız. Sonrasında hizmet aldığınız firmanın size tahsis etmiş olduğu DNS adreslerini alan adınıza uyguladıktan sonra CDN hizmetini aktif olarak kullanmaya başlayacaksınızdır.

Cdn

Size bu hizmeti kullanmanız konusunda daha akılda kalıcı olması adına günlük hayatımız ile betimleyerek size aktaracağım. Örneğin; uzun yıllardır kullanmakta olduğunuz cüzdanınızı artık yeterince yıprandığına karar verdiniz ve yeni bir cüzdan alma vakti gelmiştir. Çevrenizde yer alan mağazaları dolaştınız fakat internette göz attığınız bir e-ticaret sitesinde gördüğünüz cüzdanı çok beğendiniz. Tüm detayları ile cüzdanını incelediniz ve artık satın alacaksınız. Bu satın alma işleminden sonra sıra geldi ürünü size e-ticaret sitesinin kargo firması ile ulaştırmasına. Şimdi bu ürünü size gönderileceği adresin yaşadığınız il yerine farklı bir ilden gönderileceğini kabul edersek minimum 3 gün içinde geleceğini tespit ettiniz. Buraya kadar anlattıklarım normal bir hosting hizmeti ile sitenizin yayına alma sürecinde web sitenizin ziyaretçilerinin istediği verilere ulaşma durumuna benzemektedir.

Tabi bu hıza etki edecek firmanızın hizmet modelinde Litespeed teknolojisini kullanması biraz hız konusunda daha iyi olduğu bilinmektedir fakat birçoğumuz bu teknolojinin güvenlik açığına yol açtığını da söylemektedir. Bu durum ayrı bir tartışma konusudur bence. Bu durumu bir kenara bırakıp betimlememize gelecek olursak normal bir hosting hizmeti ile ziyaretçilerinize verilerin hızını örnek verdik şimdi sıra CDN hizmeti alarak yayınladığınz sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin durumuna geldi.

Eğer CDN kullanmış olunsaydı sipariş etmiş olduğunuz cüzdanın aynı gün içinde hatta birkaç saat içerisinde kapınızda olduğunu düşünsenize. Mükemmel! Çünkü olaylar şöyle gerçekleşecekti. Sipariş etmiş olduğunuz ürün IĞDIR’dan yola çıkması yerine İstanbul’da yer alan mağazanın deposunda aynı ürünün yer aldığı ve aynı günde size ulaştırılması sayesinde ortaya çıkan memnun edici hız, tercih ettiğiniz e-ticaret sitesini sizin değerlendirmenizde zirveye taşıyacaktır. İşte Google botları da tıpkı sizin gibi değerlendirme ölçütü de memnun edici site hızıdır. Sizde neden bu hıza erişip sıralamalarda olumlu sonuçlar almayasınız ki?

 

CDN Hizmetini Veren Firmalar

Sizler için üç tane örnek firmayı tanıttık. Hizmet detaylarını incelemek için web site adresleri de yer almaktadır. Herhangi bir firmadan CDN hizmeti almadan önce çevrenizde hizmet almayı düşündüğünüz firmanın CDN hizmetini inceleyerek bilgi alabilirsiniz.

CloudFlare

Cloudflare

CloudFlare, 2009 yılından itibaren dünyanın lider web hızlandırma ve güvenlik çözümleri sağlayıcıları arasında yer alıyor.

CDN.NET

Cdn.net

Tüm avantajlarınızı kendi yararınıza kullanabileceğiniz çeşitli global kaynaklara erişmenizi sağlayarak alternatif çözümlerin sınırlarını tamamen ortadan CDN.net dünya çapında 130’dan fazla noktaya sahiptir.

CDNetworks

140’ın üzerinde Point of Presence ile CDNetworks, bulut tabanlı hızlanmanın en büyük sağlayıcıları arasında yer alıyor ve hem statik hem de dinamik web hızlandırmayı destekliyor.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu