Genel

Cloudflare Nedir? Web Sitemde Neden Kullanmalıyım?

Cloudflare nedir sorusunun yanıtlamadan önce, web sitenizde neden kullanmanız gerektiğinden kısaca bahsetmek yararlı olacaktır.

Web sitenizde neden bu sistemi kullanmalısınız?

Çünkü sitenize giriş yapmak isteyen ziyaretçileri güvenlik işleminden geçiriyor. Daha sonra cache var mı diye kontrol sağlıyor ve eğer gerekiyorsa güvenlik işlemlerini devreye sokuyor.

Cloudflare Nedir?

Cloudflare, internet sitenizin güvenliğini sağlayan ve sitenizin hız kazanmasını sağlayan ücretsiz Proxy hizmetidir.

Cloudflare her ne kadar herhangi bir Proxy servisine benzese de, güvenlik açısından daha gelişmiş özellikler sergileyerek farkını ortaya koyuyor.

Cloudflare Nedir?

Cloduflare Kurulumu Nasıl Yapılır?

Cloudflare kurulumu, daha önce web tasarım ajansı tarafından hazırlanan internet sitelerine yapılabilir. Aşağıdaki adımları izleyerek, Cloudflare kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle bir Cloudflare hesabınızın olması gerekiyor. Bunun için Cloudflare resmi sitesine gidip hesap oluşturmalısınız. Gerekli bilgileri tamamladıktan sonra hesabınız hazır hale gelecektir.

İkinci adımda alan adınızı eklemeniz gerekiyor. Bunun için resmi sitede iken, “Scan DNS Records” butonuna basıyorsunuz. Site tarama işlemi başlatacaktır. Bu işlem birkaç dakika sürebilir. O yüzden biraz sabırlı olmanız gerekiyor.

Tarama işlemi tamamlandıktan sonra, internet sitesi size bir liste sunacaktır. Bu listede alan adınızı görüyor olmanız gerekir. Eğer alt alan adlarınız varsa, onları da etkinleştirebilirsiniz. Listede turuncu renkte bulut görüyorsanız, sistem aktif demektir. Gri renkteki bulut aktif olmadığını gösterir. Dilerseniz bu iki seçenekten birisini kullanabilirsiniz.

Alan adınızı Cloudflare nameserverlarına yönlendirmeniz gerekir. Sitedeyken size iki seçenek sunulacaktır. Ücretsiz olanı seçip devam edin. Karşınıza çıkan pencerede nameserverlar size liste halinde sunulacaktır. Listeyi gördüğünüz anda, alan adınız hesabına girin ve serverlarınızı, Cloudflare nameserverlarıyla değiştirin. Bu işlem 72 saat kadar sürebilir. İşleminiz tamamlandığında e-posta yoluyla bildirim alırsınız. Ayrıca durumu Cloudflare’nin internet sitesinden de takip edebilirsiniz.

Son olarak cloudflare.com sitesindeki kontrol panelinden yönetim işlemlerini sağlayabilirsiniz.

Cloudflare Özellikleri Nelerdir?

Cloudflare CDN özelliği, içerik dağıtım ağı olarak biliniyor. Bu özellik sayesinde Cloudflare’nin 19 farklı sunucusuna siteniz yedekleniyor. Böylece coğrafi konum yakınlığına göre ziyaretçiler hızlı bir biçimde sitenize erişebiliyorlar. Ayrıca yüksek güvenlik özelliklerinden internet siteniz yararlanabiliyor. Aşağıda sistemin diğer özelliklerini de sıralıyoruz. Böylece sistemin ne kadar etkili olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Sistem sayesinde, sitenizin bulunduğu sunucunun yükü azalıyor.
  • Sitenize gelen tüm trafik Cloudflare tarafından denetleniyor. Eğer herhangi bir saldırı girişimi tespit edilirse ya da spam özelliğe sahip linkler bulunursa, sistem tarafından engelleniyor. Özellikle DDoS saldırılarına karşı oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.
  • Statik içeriklerin ziyaretçilere daha çabuk ulaşmasını sağlıyor. Dinamik içeriklerde de aynı durum söz konusu. Mesela JavaScript dosyaları tek bir istem ile çağırılabiliyor. Bu sayede dağıtım ağında gereksiz istemlerin oluşmasının önüne geçilebiliyor.
  • Sistem, sitenizin trafiğini de ölçümlüyor ve size rapor halinde sunuyor.
  • Üçüncü taraf uygulama desteği de bir başka özelliği. Uygulama sayesinde pek çok hizmetten yararlanabiliyorsunuz.
  • Kurması ve yönetmesi oldukça kolay. Ayrıca basit bir ara yüze sahip.
  • Eğer daha fazla özellik istiyorsanız, ücretli versiyonunu tercih edebilirsiniz.
  • Dünya genelinde tanınmış müzik guruplarından, ülkemizdeki devlet kurumlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor.

Cloudflare Özellikleri Nelerdir?

Cloudflare Faydaları Nelerdir?

Cloudflare ne işe yarar sorusunun cevabını, sisteminin faydalarını anlatarak özetleyebiliriz.

Cloudflare DNS numaralarını ayarlayarak, güvenliğinizi korumanızı sağlar. Bunu Proxy hizmeti sunarak gerçekleştirir. İnternet sitenize girmek isteyen ziyaretçiler, sistemin güvenlik duvarından geçmek zorundadır.

Sitenize gelen trafiği kontrol eder. Herhangi bir tehlike algıladığında tehlikenin kaynağını anında bloke eder. Cloudflare login işlemi sayesinde sisteme giriş yapabilir, kontrol panelinden tehlikenin kaynağını görüntüleyebilirsiniz.

Spam yorum koruması sayesinde, sitenizin olumsuz yorumlardan korunmasını sağlar.

Sitenizin hızlı yüklenmesini sağlar. Dünya genelinde bulunan sunucularda internet sitenizin bilgileri yedeklenir. Ziyaretçi hangi lokasyondan giriş yapmışsa, en yakın sunucu devreye girer. Böylece her ziyaretçi sitenize hızlı bir şekilde erişim sağlayabilir.

Sitenize bot koruması sağlar. Sistemin botları, sitenizi kontrol ederek, ne yapılması gerekiyorsa anında yapar. Hatta bazı uygulamalar sizin isteğiniz doğrultusunda otomatik olarak devreye girer.

Sitenizde bir sorun yaşanması halinde ön bellekte bulunan bilgiler ziyaretçilere gösterilir. Böylece site ziyaretçileri var olan sorunun farkına bile varmazlar.

Cloudflare ile internet sitenize SSL sertifikası ekleyebilirsiniz. Böylece güvenliği hiç olmadığı kadar artırabilirsiniz.

Cloudflare Web Sitemi Hızlandırır mı?

Cloudflare Web Sitemi Hızlandırır mı?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Sistem otomatik olarak web sitenizin yedeğini ön bellekleme yapar. Bu sayede ziyaretçilere siteniz daha hızlı bir biçimde gösterilebilir. Ayrıca dünya genelinde bulunan sunuculara web sitenizin yedeğini alır. Bu sayede en yakın lokasyondaki sunucuya ziyaretçiyi yönlendirir.

Cloudflare Türkiye 2009 yılından bu yana hizmetine devam ediyor. 2018 yılında ise şirket İstanbul’da veri merkezi açacağını duyurmuştu. Şu anda Türkiye’de birçok kamu kurumu dahil olmak üzere, şirket ve bireysel internet kullanıcıları, sistemi kullanmaya devam ediyor.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu