Web Tasarım

CSS’nin Web Tasarımındaki Yeri?

Css bir site biçimlendirme yöntemidir. Açılımı Cascading Style Sheets olarak kullanılır ve Stil Şablon olarak dilimize kazandırılmıştır. Html gibi web sayfalarını düzenleme işlevi görür fakat daha gelişmiştir. Programın pek çok avantajı vardır ve evrensel anlamda şablon oluşturma, sayfa düzenleme gibi çok fazla seçenek sunar.

Bir web sayfasını düzenlemeyi sayfada yer alan metinler üzerinden ele alırsak bu program sayesinde her bir harfin sonsuz sayıda font, renk ve boyut seçeneği vardır. Detaylı sunulan seçenekler arasında sitenize en uygununu bulabilir ve dilediğiniz zaman güncelleyebilirsiniz de.

Kurumsal bir web tasarım yaparken genellikle metinler tek font üzerinden oluşturulur. Hem görünüş hem de kullanıcı deneyiminin daha olumlu olması için bu şekilde tercih edilir. Firmanın isteğine göre web siteleri tek sayfa ya da birden fazla sayfadan oluşabilir. Css programının en büyük avantajlarından biri web sitesindeki kullanılacak makaleler için bir font seçtiğinizde her sayfanın otomatik olarak o font olarak ayarlanmasıdır. Böylece tek tek font seçmekle uğraşmamış olursunuz ve zamandan kazanırsınız.

Tek bir seçim ile tüm web sayfalarında güncelleme mümkün olduğu için belirli zamanlarda yapılan yenilemeler için de ekstra zaman harcamanıza gerek kalmadan tüm siteyi güncelleyebilirsiniz. Css kodları elle yazılarak Html kodlarının iç kısımlarına yerleştirilir.

Siteyi tasarlarken hangi özelliklerin lazım olduğuna karar verdikten sonra uygun kod seçilerek yazılır. Html kod alanlarının Body veya Head bölümü seçilerek kod yazımı gerçekleştirilir. Bu tasarımcıya ve siparişi veren firmanın isteklerine bağlıdır. Css kodları Html kodları arasında ayrı bir bölüm oluşturmak gibidir. Güncelleme yapılacağı zaman bu kodlar çıkarılarak tekrar işlenebilirler.

Kod yazımında siteye dair bir nevi yedekleme yaparak daha sonra istediğiniz zaman çıkarıp bu kodları kullanabilirsiniz.

Web sitesi tasarımı hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için acarnet.com/blog/web-sitesi-tasarimi/ linkimizi ziyaret edebilirsiniz.

Css Kullanım Yerleri

Css programı geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bir web sitesinde Css kodları kullandığınızda bir sayfanın konumu, arka planı, yazıları, görseller ve renk gibi her türlü öge üzerinde çalışabilirsiniz. Kodları bir sayfa üzerinde kullandığınızda hazır bir metnin harf boyutlarını küçültebilir. Böylece bir sayfanın kapladığı alan da küçülmüş ve gereksiz ağırlık yapan ögeler temizlenmiş olur. Web sitesi hafifledikçe ve temizlendikçe hızı da artar ve kullanımı daha kolay olur.

Css programını öğrenmek çok zor değildir. Yalnızca iyi bir kod yazarı olabilmek için öncelikle Html kod yazımını da iyi şekilde bilmeniz gerekir. Kod yazım işlemi İngilizce olduğu için yabancı diliniz çok iyi olmasa da kod yazımında kullanılan belli başlı yabancı kelimeleri öğrenmeniz başlangıç için yeterli olacaktır.

Bir web sitesi tasarlanırken kullanabileceğiniz Css kodlarının farklı sayfa stil biçimleri vardır.

  • Internal biçim
  • External biçim
  • In-line biçim

Kodların yazım yerine göre sayfa biçimleri belirlenir. Internal yazımda kodlar sayfanın üst kısmına style etiketinin içerisine yazılır. External dış demektir ve siteye koyacağımız css kodlarını dışarıda ayrı bir yerde .css uzantısıyla hazırladıktan sonra link olarak html kodlarının arasına yerleştirerek yapılır. In-line da satır içi demektir. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan bu stil biçimi direkt kodların Html kodları arasına yerleştirilmesiyle yapılır.

Css Kullanımının Avantajları

Css Kullanımının Avantajları

Kurumsal bir web sitesinde olması gereken özelliklerden biri mobil uyumdur. Yalnızca masa üstü bilgisayarlarda değil tablet, cep telefonu gibi iletişim araçlarında da kolay kullanılabilir olmalıdır. Css kodları farklı cihazlarda o cihaza özel olarak değişiklik yapabilmenizi sağlar. Masa üstü görünümüyle cep telefonu görünümü birbirinden farklıdır ve css kodları sayesinde siteniz her boyuta kolayca uyum sağlar.

Yazdığınız css kodları daha sonra tekrar işinize yarayabileceği için ayrı dosyada bir arada tutulabilir. Böylece bir güncelleme gerektiğinde ya da aynı kodu farklı bir site için tekrar kullanmanız gerektiğinde direkt linki kullanarak işlemlerinizi daha hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Css kodları sitenizin düzenine ve işlevine dair her ayrıntıya müdahale edebilmenizi sağlar. Metin fontları, boyutları, görseller, renkler, içeriklerin düzeni gibi her alanı kendi isteğinize göre düzenleyebilir ve böylece hedef kitlenizin beklentilerine göre sitenizi baştan yaratabilirsiniz.

En büyük avantajlardan biri tek bir kod yazarak web sitesindeki o kodun kullanıldığı tüm alanlarda değişiklik yapabilmektir. Örneğin p etiketimiz var. P etiketi üzerinde tek bir etiket açtıktan sonra css ile yazım yaptığınızda sitede bulunan bütün p etiketleri değişmiş olur. Hepsini tek tek değiştirmek durumunda kalmamış olursunuz.

Web sitesi tasarımında kullanılan css kodları hızlı yapılabilen işlemler ile size zamandan kazandırır ve tasarımın daha hızlı oluşturulmasını ve kontrol edilebilmesini sağlar.

15 YILLIK WEB TASARIM AJANSI TECRÜBESİYLE

Profesyonel bir çalışma yaptırmak için iletişim formumuzu doldurarak teklif alabilirsiniz.

    Css Kod Yazılımı Seçenekleri

    Web sitesi tasarlamak istediğinizde bilmeniz gereken ilk kod yazılımı Html ikincisi Css’dir. Html web sayfalarının iskeletini oluşturur. Css ise oluşan bu iskeleti düzenler ve dış görünüşünü belirler.

    Örneğin html kodları sayesinde siteye bir metin ekleyebiliriz ama metnin hangi renk olacağına css kodları sayesinde karar veririz. Bir kelimeyi sarı renk yapmak istiyorsak css kodlarını kullanmamız gerekir.

    Siteyi dilediğimiz gibi düzenleyebilir, görsel ekleyebilir, güncelleyebiliriz ve hedef kitlesinin beklentilerine en doğru şekilde cevap verebiliriz. Böylece marka oluşturma aşamasında doğru adımları atmış oluruz. Css kodları sayesinde yeni müşterilere ulaşabilme ve ilgisini çekebilme imkanı bulursunuz.

    Kod yazımı bir nevi sitenizin işleyiş kurallarını oluşturmak demektir. Css sayesinde kullanıcıların web sitenizi nasıl göreceğini belirlemiş olursunuz. Tek düze bir web sitesi istemiyorsanız css kod yazılımı bilen biriyle çalışmanız şarttır. Farklı sayfa türlerinden herhangi birisini kullanabilirsiniz ya da bir web sitesi içerisinde internal ve external stiller aynı anda bulunabilirler. Css kod yazılımına hakim olabilmek için kod yazılımı hakkında ders almak şarttır.

    Alper Acarlı

    Acarnet'te Entrepreneur

    İlgili Makaleler

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu