İstanbul Web Tasarım

Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Geren Konular

DOMAİN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN KONULAR

DOMAİN SEÇERKEN DİKKAT EDİNİZ!!!

Her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Bu IP adresleriyle bilgisayarlar bir network ağıyla bağlanmış sunucular üzerinden birbirleriyle bağlanırlar. Web sitelerinin kimlikleri de bu IP numaralarından oluşur. Ancak IP numaralarının ezberlenmesi zor ve akılda kalıcı olmaması nedeniyle, farklı bir yorumlamaya gerek duyulmuştur. Burada ortaya çıkan, domain, yani alan adlarıdır. Örneğin www.gooogle.com bir alan adıdır. Peki, biz domain seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Bir web site sahibi olacaksanız, ziyaretçileriniz kimlerden oluşacak, sitenizde ne tür içerikler yer alacak gibi değerlendirmeleri gerçekleştirmek domain seçiminde size yardımcı olacaktır. En önemli konulardan bir tanesi domain için kolay bir isim seçmeniz olacaktır. Akılda kalıcı isimler seçmek oldukça önemlidir. Bu tarz fikirlere jenerik de denilir. İnternette domainler çeşitli isimlendirmelerle kategorilere ayrılmaktadır. Bu kategorilere göz atacak olursak;

Jenerik Domain; yalın isimler kullanılarak, tarayıcıya doğrudan girilerek ulaşılan domainlerdir. Bu yüzden diğer alan adlarına göre biraz pahalıdır. Com,tr,edu gibi uzantılardan bağımsızdırlar. Örnek verecek olursak, elbise.com sitesi jenerik bir sitedir. Elbise kelimesi Google’da, puantiyeli elbise kelimesine göre daha fazla aranmaktadır. Bu yüzden betimleyici kelimelerden oluşan alan adları jenerik domainlerdir.

TYPO DOMAİN

Typo Domain; domainlerin yanlış yazımlarıyla ortaya çıkmıştır. En çok aranan kelimelerden ya da bilindik domainlerde oynama yapılarak oluşturulmuşlardır. Örneğin oyun.com adresini Google’da aratacak birisi, yanlışlıkla oyyn yazabilir. Siz oyyn.com isimli bir site sahibiyseniz, Google kullanıcıyı size yönlendirecek ve hit oranınızı artıracaktır.

Projelik Domain; Google.com adresi bir anlam ifade etmese de bir projeden doğmuştur. Bu tarz domainleri satın almadan önce birkaç kez düşünmekte fayda olabilir.

Sektörel Domain; adından da anlayabileceğiniz gibi ticari amaçlı kurulan sitelere ait domainlerdir. Domainin jenerik olmasından çok, yapılacak işle ilgili fikir vermesi önemlidir.

DOMAİN (ALANADI) ALIRKEN DİKKATLI OLUNURMALIDIR

Domain seçiminde dikkat etmemiz gerekenleri aşağıdaki gibi de özetlemek mümkündür.

Sitenizin SEO’su, yani arama motorlarıyla olan optimizasyonu için ve insanların aklında kalması sizin için önemli olacağından, dikkat çekici ve kolay hatırlanacak şekilde olması önemlidir. Bunun için link seçiminde gereksiz ayrıntılardan kaçınmanızda fayda olabilir.

Alan adı uzantısı konusunda ilk tercihiniz, .com olmalıdır. Ancak .net uzantısı da kullanılabilir. Domaininiz markanızı oluşturacağından .com uzantısı, kurumsal bir kimlik katacaktır.

Daha önce kullanılmış bir domain satın alacaksanız, derin bir araştırma yapmanızda fayda olacaktır. SEO’su kötü olan bir domain almak işinizi zorlaştıracaktır.

Alacağınız domain adresinin sitenizin varoluş amacıyla uyumlu olmasına dikkat etmekte fayda var. Alakasız yönlendirmeler, mükemmel bir içerik sunsanız bile doğru kişilere ulaşmayacağından insanların ilgisini çekmeyecektir.

Domain seçiminde kelime anlamına dikkat etmek de oldukça önemlidir. Özellikle yabancı dilde domain satın alıyorsanız. Psikolojik hizmet verdiğiniz kurum için terapist bulucu anlamını düşünerek therapistfinder.com adresi almanız, The Rapist Finder, yani tecavüzcü bulucu anlamına da gelebilir. Bu da insanların tercihlerini değiştirecektir.

Markalaşmış domainlere eklenti yapmaktan kaçının. Facemeet gibi bir domain sahibi olmak sizi Facebook’un gölgesinde bırakacağından insanları etkilemenizde olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

 

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu