Web Tasarım

En Çok Kullanılan Kelime Analizi Programları

SEO çalışmalarının belkemiği anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimelere göre kullanıcılar, web sitemize ulaşmaktadır. Doğru kelimeleri bulabilmek için kelime analizi mutlaka yapılmalıdır. Kelime analizi işlemini manuel olarak yapabilirsiniz. Ancak muhtemelen uzun sürecektir ve hata yapma olasılığı da artacaktır. En iyisi kelime analizi programı kullanmaktır. Peki hangi analiz programını kullanacaksınız? Hemen anlatalım.

Ücretsiz Anahtar Kelime Analizi Programları

Birçok kullanıcının ücretsiz programları kullanacağını düşünerek, öncelikle ücretsiz kelime analizi programlarından bahsetmeyi uygun gördük.

Kelime Analiz Programları

Soovle:

Ücretsiz olan bu program, birden fazla kelimede analiz işlemini gerçekleştirebiliyor. Sürükle ve bırak özelliği sayesinde, sonuçları CSV uzantılı dosya olarak kaydedebiliyorsunuz. Birden fazla arama motorundaki sonuçları size sunuyor ve rakip site kelime analizi çok güçlü.

UbberSuggest:

Oldukça kullanışlı bir program, ancak kısıtlı özelliklere sahiptir. Kısıtlı derken, birçok özelliğine aylık ödeyeceğiniz ücretle sahip olabiliyorsunuz. Türkçe dil desteğinin yanı sıra, 20’den fazla dil ile de kelime analizi yapmanıza izin veriyor. Giriş sayfasında arama yapmak istediğiniz kelimeyi giriyorsunuz, hangi dilde arama yapmak istediğinizi seçiyorsunuz ve sonuçlar karşınıza çıkıyor. Bu arada bu aracın dünyaca ünlü SEO uzmanı, Neil Patel’e ait olduğunu da belirtelim.

Google Search Console:

Şanslısınız ki Ocak 2018 tarihinde, Google Search Console özellikleri değişti ve birçok yeni özellik kullanıma sunuldu. Eski sürümde kullanıcılar geçmiş verilere yalnızca 90 gün geriye giderek ulaşabiliyorlardı. Ancak yeni sürümde bu özellik değişti ve 16 aya kadar çıkartıldı. Yeni konsolda kelime analizi yapmak ise oldukça kolay. Tek yapmanız gereken, Search Analytics bölümüne girip, analiz yapmak istediğiniz kelimeyi girmek ve sonuçları gözlemlemektir.

Keywords Everywhere:

Kolayca ve ücretsiz kelime analizi yapabileceğiniz Keywords Everywhere, Chrome eklentisi olarak da kullanılabiliyor. Birden fazla platformda kelime analizi yapabilirsiniz. Ayrıca, anahtar kelimeleri hacimleri ile birlikte analiz edebilirsiniz. Kelime analizinde doğrudan sonuç vermesi açısından oldukça kullanışlı bir analiz aracıdır.

Keywordtool.io: Ücretsiz olması ve alternatif anahtar kelimeleri sonuçlarda göstermesi bakımından oldukça kullanışlı bir araç Keywordtool.io analiz aracı. Anahtar kelime veritabanı oldukça geniştir ve birden fazla arama motorundaki sonuçları size gösterir. Ancak aranma hacimlerini de öğrenmek için ücretli üyelik yapmalısınız.

Ücretli Anahtar Kelime Analizi Programları

Kelime analizi programlarının ücretli versiyonları, kelime analizinin yanı sıra, birçok SEO araçlarını da kullanmanıza olanak sağlar. Biraz pahalı olmalarına karşın, SEO uzmanlarının mutlaka kullanması gereken programlardır. İşte o programlar ve açıklamaları…

Ücretli Kelime Analiz Programları

Ahrefs:

Bu programı kullanabilmeniz için İngilizce bilmeniz gerekiyor. Ancak telaşlanmayın! Türkçe kelimelerle ilgili de analiz yapabilirsiniz. Kapsamlı araçları bulunduğu için ilk başta kullanmakta sorun yaşayabilirsiniz. Ancak öğrendikten sonra size oldukça kolay gelecektir. Bu yazımızda Ahrefs SEO aracının, “Keywords Explorer” kısmından bahsedeceğiz. Analiz aracının ana menüsünde zaten, “Keywords Explorer” bölümünü mutlaka görürsünüz. Burada karşınıza sol tarafta bulunan ve ortada bulunan bir menü çıkacaktır. Tüm kelime analizi işlemlerini buradan yapacaksınız. En üstteki pencereye aratmak istediğiniz kelimeyi yazıyorsunuz, hemen yanındaki kutucuktan ise ülke seçeneğini işaretliyorsunuz ve aşağı kısımda sonuçlar yer alıyor. Yalnızca kelime analizi değil, bu kelimelerle yükselen sitelerin adreslerini de sonuç sayfasında görebiliyorsunuz.

Semrush:

Analiz programının ana menüsünden Dashboard-Keyword Analytics bölümüne girdiğinizde, karşınıza arama sayfası çıkacaktır. Buradan Google arama motoru başta olmak üzere, farklı arama motoru seçimi de yapabilirsiniz. Yalnızca kelime analizi değil, ilgili kelimelere bağlı konu araştırması da yapabilirsiniz. Organik arama ve trafik bilgileri gibi detaylı bilgileri, bu program sayesinde öğrenebilirsiniz. Ayrıca, TBM yani tıklama başına maliyet bilgilerini de arama sonucu penceresinden görebilirsiniz. Semrush biraz pahalı olsa da, verdiğiniz her kuruşa değdiğini göreceksiniz.

Moz:

Bu uygulama ile ana anahtar kelimelerinizi kolaylıkla bulabilirsiniz. Esnek bir yapıya sahiptir. Aranma hacimleri ve ilgili kelimelerin hangi sitelerde kullanıldığını, sonuç sayfasında görebilirsiniz. Anahtar kelimeleri semantik anlamlarını gösterecek şekilde analiz edebilmesi, Moz programını benzersiz kılıyor. 2 milyar kelimeyi içeren bir havuza sahip olan sistem, birden çok arama motorundan sonuç getiriyor.

Wordtracker:

Bu programın ilginç bir özelliği de, yapay zeka gibi çalışıyor olmasıdır. Kullanıcı alışkanlıklarını kaydederek, bir sonraki çalışmada ne yapacağınızı tahmin edebiliyor. Yani siz programı sürekli olarak kullandığınızda, sürekli olarak yaptığınız işleri kaydediyor ve ona göre karşınıza daha kolay alternatifler çıkarıyor. Her anahtar kelime aratmasında 2 bin üzerinde sonuç veren bu program ücretli olmasına karşın, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Filtreleme özelliği sayesinde, sizin için en uygun sonucu anında görebilirsiniz. Birçok arama motorundan sonuç getiren programın arayüzü ise oldukça kolay. SEO uzmanları ve site sahipleri için önemli olan uzun kuyruk anahtar kelime analizini bu programda bularak, kesin sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kelime analizi nasıl yapılır?

Her analiz programının kullanımı birbirine yakındır. Menülerinde ortada bir pencere ve onun yanında dil seçeneğinin olduğu bir kutucuk bulunur. Anahtar kelimeyi pencereye yazarsınız, ülke seçimini yaparsınız ve sonuçlar size gösterilir.

Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Sonuçları göstermede her programın ayrı bir çalışma prensibi vardır. Mesela ücretsiz programlarda sınırlı seçenekleri kullanabilir ve sınırlı sayıda sonuçları elde edersiniz. Ücretli programlarda ise tam bir analiz sonuç sayfasından yararlanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, ücretsiz programlarda rakip kelime analizi yapmanıza izin vermeyenler olabilir. Ücretli de ise böyle bir eksiklik söz konusu değildir.

Kelime analizi programları dışında, Google arama sayfasında da kelime analizi yapabilirsiniz. Biz buna manuel analiz adı veriyoruz. Yalnızca anahtar kelimenin farklı varyasyonlarını görüntüleyebildiğiniz, Google arama penceresinde ayrıca uzun kuyruk anahtar kelime önerisini de elde edebilirsiniz. Yine de Google arama penceresi size aranma hacmini vermez.

Arama penceresinde ilk sırada yer alan site size kullanılan anahtar kelimeyle en başta olan sitenin, nasıl ilk sıralarda yer aldığı ile ilgili fikir verebilir.

En Çok Kullanılan Kelime Analizi Programları

Bazı SEO uzmanları, anahtar kelime analizi yaparken program kullanmanın yanı sıra, Google arama penceresindeki sonuçlardan da yararlanır. Sizlerde bu yöntemi deneyebilir ve bulduğunuz sonuçların sağlamasını yapabilirsiniz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu