Web Tasarım

En Etkili Blog Başlıkları Nasıl Oluşturulur?

Dijital ajansların çoğalması ile birlikte, internet üzerindeki rekabet iyice arttı. Acımasız rekabetin yaşandığı bu ortamda var olabilmek için tek yol, yaratıcı olmak ve ilginç çalışmalar ortaya koyabilmektedir. Blog sayfaları ise birçok internet sitesi için harika bir başlangıç olabilir. Çünkü blog sayfaları, firmaların ve bireysel internet sitesi sahiplerinin, kendilerini en iyi ifade edebilecekleri ideal ortamlardır. İyi bir blog sayfası da, etkili içeriklerden oluşur. En başından başlayacak olursak, iyi bir içerik, yaratıcı başlıklar ile oluşturulur. Blog başlığı tasarlama bu yüzden çok önemlidir. “Balık baştan kokar” misali, insanlar ilk izlenime önem verirler.

Dijital ajanslar:

İnternet üzerinde faaliyet gösteren ve dijital mecraları iyi bir şekilde kullanan reklam ajansılarıdır.

Blog:

Teknik bilgi gerektirmeyen konularda, bireylerin istedikleri konularda yazılar oluşturdukları, günlük tarzında web siteleridir.

O zaman, blog başlığının nasıl oluşturulması gerektiğinin öğrenilmesi gerekir. O zaman başlayalım.

En Baştan Blog Başlığı Tasarlama

İyi bir blog başlığı oluşturmanın birinci kuralı, yaratıcı olmaktır. Diğerlerini ise maddeler halinde aşağıda sıralamaya devam edelim:

En Baştan Blog Başlığı Tasarlama

 

  • Blog yazılarınızın arama motorlarında kolaylıkla bulunabilmesi için, oluşturacağınız başlığın içerisinde mutlaka en çok aranan anahtar kelime ya da kelime grupları bulunmalıdır. Tekrara düşmemek adına anahtar kelime gruplarından sonra semantik kelimeleri de mutlaka kullanmalısınız.

Semantik:

Anlam bilimi demektir. Birbirlerine zıt gibi görünen ancak anlam bakımından dolaylı olarak birbirilerini tamamlayan kelimelerdir. Bu kelimeleri inceleyen bilim dalına, semantik adı verilir.

  • İyi bir başlık ilgi uyandırıcı olmalıdır. Mesela anahtar kelime gurubunuz, çiğköfte tanımı olsun. Doğrudan “çiğköfte nedir?” diye bir başlık atarsanız, sıkıcı olacaktır. Üstelik yaratıcılıkla hiçbir alakası olmayacaktır. Ancak başlığı “En tatlı acı: Çiğköfte” ya da “Çiğköfte kimliğini açıklıyor” gibi bir başlık atarsanız, insanların dikkatini çeker ve ilgi uyandırır.
  • Attığınız başlıklardan sorumlu olduğunuzu unutmayın. Yani attığınız başlığın altına bulunan paragraflar, başlıkla ilgili olsun. Yoksa vaadinizi yerine getirmediğinizden dolayı, insanlar bir daha sitenizi ziyaret etmeyebilirler.
  • Unutmayın! Sizden bilgi bekleyen bir hedef kitleniz var. Sürekli olarak kendini tekrar eden başlıklar atmayın. Ayrıca başlıkta olduğu gibi içeriğinde insanların ilgisini çeken ve bilgilendiren bir yapıda olması gerekir.
  • Rakip siteleri analiz edin. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi rakip sitede olmayan bilgileri sunmanız için, ikincisi ise rakip sitelerin önüne geçebilmek için. Özellikle rekabetin acımasız olduğu internet ortamında, mutlaka yaratıcı ve farklı olmak zorundasınız.
  • En çok aranan konularda anahtar kelime grubu bulmak önemlidir. Ancak en az aranan konularda anahtar kelime araştırması da yapmak önemlidir. Nedeni ise birçok kişinin merak edebileceği yani potansiyeli olan konularda da bilgi vermeniz ve bu sayede trafik çekebilmenizdir. İnsanlar kendilerine doğru bilgi verenleri severler ve saygı duyarlar.
  • Atacağınız başlıklarda zorunluluk hissi uyandırmalısınız. Mesela: “Cilt bakım kürlerini mutlaka denemelisiniz” gibi bir başlık attığınızda, insanlar kendilerini bu kürleri denemek oldukları fikrine daha baştan inandıracaklardır.
  • Konunun en can alıcı noktalarını, başlıklarda vurgulayın. Böylelikle insanlar geriye kalan yazının ne ile ilgili olduğunu, daha baştan anlasınlar. Neden bunu söylüyoruz? Çünkü günümüzde internet kullanıcıları çok çabuk sıkılıyorlar ve aradıklarının özetini, başlıklarda görmek istiyorlar. İşe yarayıp yaramadığına daha başlıktan karar verdikten sonra, yazının geriye kalanını okumak istiyorlar.
  • Başlıklarınızda negatif etki yaratarak da ilgi çekici bir başlık oluşturabilirsiniz. Bir tür ters psikoloji yapmak diyebiliriz bu yönteme. Mesela: “Diş Bakımında Yapmamanız Gereken 10 Hata” gibi bir başlık attığınıza insanların merak duygularını uyandırabilirsiniz. Çünkü kimse hata yapmak istemez.
  • Başlıklarınızı soru şeklinde oluşturursanız da, insanların ilgisini çekebilirsiniz. Mesela: “En iyi modem türleri nelerdir?” gibi bir başlık, en iyi modem markasını almak isteyenler için ilgi çekici olacaktır.
  • İnsanların merak duygularını uyandıran ve biraz da kışkırtıcı başlıklar atabilirsiniz. Mesela: “Dolandırıcı Sitelere Dikkat Edin!” gibi başlık attığınızda insanlar bu sitelerin hangileri olduğunu merak edecek ve aynı zamanda, bu sitelere girmemeye dikkat edeceklerdir.
  • Rakamların başlıklarda kullanılması, aslında eski bir tekniktir. Örneğin: “7 Adımda Excell Programını Öğrenin” gibi bir başlık attığınızda, insanlar gerçekten de 7 adımda bu programı öğrenmeye odaklanacaklardır.

Yaratıcı Blog Başlıklarını Nasıl Oluşturacaksınız?

Düz bir cümleyi ilgi hale getirmek gerçekten zor bir iştir. Bazıları bunu kolaylıkla başarırken, bazıları ise hiç yapamaz. Peki ama yapamayanlar neden yapamaz? Yaratıcılığın engellemesinin en büyük nedeni, insanların düşünmekten korkmasıdır.

Yaratıcılık belli bir bilgi birikimi gerektirir ve özgür düşünceyle doğrudan bağlantılıdır. Nasıl düşünürseniz, karşıdan da öyle görünürsünüz. Düşünme biçiminizi değiştirerek, ilginç fikirler bulmaya bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Yaratıcı Blog Başlıkları

Yaratıcı başlıklar oluşturabilmek için farklı kültürleri deneyimle melisiniz. Bunu gezerek ya da kitap okuyarak yapabilirsiniz. Tabi ki herkesin sürekli olarak gezme imkanı bulunmaz. O yüzden bizim size tavsiyemiz, bolca okuyun.

Sürekli olarak aynı yerde çalıştığımız zaman ya da aynı ortamda bulunduğumuz zaman sıkılırız. Bunun nedeni, mekanın enerjisinin artık bize yeterli gelmemesidir. Farklı ortamlarda bulunarak, enerjinizi tazeleyebilirsiniz. Yıl boyunca çalıştığınızda enerjinizi yenilemek adına farklı yerlere gidersiniz. Mesela güneşin bol olduğu deniz kıyısındaki alanlara gittiğinizde, daha adımınızı atar atmaz, kendinizi farklı hissedersiniz. İşte bu içinde bulunduğunuz mekanın enerjisinden kaynaklanır.

Farklı siteleri inceleyerek ve bu sitelerde yer alan yazıların başlıklarını inceleyerek, ilham alabilirsiniz. Birçok insan ilham perisinin kendilerine gelmesini bekler. Ancak herkes için geçerli bir durum değildir. Yani ilham perisi herkese gelmeyebilir. Eğer ilham perisi size gelmiyorsa, siz ona gidin. Ya da ona gidenlerin fikirlerinden yararlanın. Nasıl fikir ama?

Hangi fikre odaklanırsanız, o fikir üzerinde yaratıcı gücünüz çalışmaya başlar. O yüzden kafanız başka yerlerde olmasın.

Başlık Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Buraya kadar anlattıklarımızdan yola çıkarak, etkili ve farklı başlıklar üretmeye hazır hale gelmiş olmalısınız. Geriye yalnızca konu belirlemek kalıyor. Hangi konuda yazacağınıza, kullanıcı kitleniz karar verir. O yüzden internet üzerinde kullanıcı alışkanlıkları ile ilgili küçük bir araştırma yapmanız gerekiyor.

Araştırmayı isterseniz rakip sitelerden,  isterseniz de internet üzerindeki farklı kaynaklardan gerçekleştirebilirsiniz.

Başlık Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Mesela teknoloji üzerine internet siteniz varsa, sitenizi ziyaret edenlere de bu konuda yazılar hazırlamanız gerekir. Ancak konu biraz geniş olduğundan dolayı, öncelikle iyi bir planlama yapmanız gerekiyor. Başlıkları oluşturmak için en çok aranan ve en az aranan anahtar kelime guruplarını sıralayın ve bu kelimeler üzerinden konu başlıkları üretin. Konu başlıklarını, güncel olandan eskiye doğru sıralayın ve yazmaya başlayın. Günlük, haftalık ve aylık programlar dahilinde, düzenli olarak kullanıcılarınıza bu yazıları sunabilirsiniz.

Blog başlığı oluşturma konusunda, uzman olan kişilerden de yardım alabilirsiniz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhabalar site bloglarımızda paylaştığımız makaleler videolar bize ne gibi katkı sağlamakta eğer yararlıysa en iyi yoldan nasıl yapabiliriz?

  2. Merhaba, Yaratıcı blog başlıklarını nasıl oluşturcağız neler yapmamız gerekemektedir. Başlık Seçimi Nasıl Yapılmalı nasıl olmalıdır?

  3. Merhabalar, Yaratıcı Blog Başlıklarını Nasıl Oluşturacağız? Web Sitemde Başlık Seçimi Nasıl Yapacağım Şimdikten Verdiğiniz Bilgiler İçin Teşekkür Ederim.

    1. Merhabalar Muharrem Bey,
      Yaratıcı başlıklar oluşturabilmek için farklı kültürleri deneyimle melisiniz. Bunu gezerek ya da kitap okuyarak yapabilirsiniz. Tabi ki herkesin sürekli olarak gezme imkanı bulunmaz. O yüzden bizim size tavsiyemiz, bolca okuyun.. Blog başlığı oluşturma konusunda, uzman olan kişilerden de yardım alabilirsiniz.

  4. Sitemizde bulunan blog kısmına yazıları ne sıklıkla atarsak daha iyi olur ve bu yazıların başlıklarını en yaratıcı şekilde nasıl bulabiliriz. googlede aranan konularla ilgili yazılar yazsak müşteri artışına etkisi olur mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu