Web Tasarım

Etkili Bir İmaj İçin Alan Adının Önemi

Alan adı seçimi önemini anlatmak için kullanıcı adı ile ilgili bir örnek vermek etkili olacaktır. Mesela gerçek adı Muhittin olan bir kişiyi düşünün, soyadı ise “Toparlak” olsun. Ne kadar komik geldi size değil mi? Şimdide bu kişinin gerçek adının tam tersi olan etkili bir kullanıcı adı seçtiğini düşünelim. Mesela “Powerfull” olsun. Anlamı güçlü demek. Her ne kadar bu kullanıcı adı, kullanan kişinin gerçek özelliklerini yansıtmıyor olsa da, ilk bakışta birçok kişiyi etkileyecektir. Tabi ki kullanıcı adı tek başına insanları etkilemek için yeterli bir kriter değildir.

İşte domain seçimi de böyle bir şeydir. İnsanlar sizin ilk başta yeteneklerinizi ya da yapabileceklerinizi bilmezler. Alan adı seçimi ile insanlara siz yalnızca işaret vermiş olursunuz. Gerisi ise internet sitenizin içeriği ile belirlenecek bir konudur.

“imaj hiçbir şeydir susuzluk her şey!” sloganını birçok kişi hatırlıyordur. Sprite markasının zekice hazırlanmış bir reklam sloganıydı. Ancak günümüzdeki internet ortamında bu durum ne yazık ki geçerli değildir. Günümüzde sosyal medya ve internet ortamında, “imaj her şeydir” sloganı işliyor.

Öncelikle Domain Adlarının Nasıl Çalıştığını Bilmeniz Gerekiyor

Alan adınızı, Hosting firmalarından alırsınız. Yani öncelikle, hosting firmalarına başvurmanız gerekiyor.

Hosting: İnternet sitenizin faaliyete geçmesi için konfügire edilmiş sunucularda size özel olarak ayrılmış alanlara verilen isimdir. Hostinger ya da hosting firması da, bu imkanı size sağlayan kuruluştur.

Hosting

Hosting firmalarından belirli bir süre, örneğin 1 yıllığına alan adını belirli bir ücret karşılığında kiralarsınız. Kiralama işlemini tamamladığınızda, internet sitenizin barındığı sunuculara, kiraladığınız alan adını yönlendirirsiniz. Bu işlemi sizin adınıza, Hosting firması da yapabilir. Sunucuda yapacağınız değişiklik, internette birçok alanı etkileyecektir. Bu yüzden 72 saat boyunca birçok sunucu gerekli olan güncellemeyi gerçekleştirir ve değişikliğe uyum sağlar.

Neden Alan Adı Satın Alasınız ki?

Kişisel blog sahibi olanlar ve bireysel olarak internet dünyasında var olan kişiler, başka sunucular üzerinden ücretsiz olarak alan adı alırlar. Mesela wordpress.com sitesinden alınan ücretsiz alan adları gibi. Bu durumda sitenizin alan adı; www.websiteniz.wordpress.com olarak görünecektir. Bireysel kullanıcılar açısından bu durum sorun teşkil etmese de, kurumsal olan firmalar için kabul edilemez bir durumdur. Nedeni ise imajlarını zedeleyecek durumların ortaya çıkmasıdır.

Blog: Web-Login kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuş bir internet kavramıdır. İnsanların, internet ortamında her türlü konuda yaptıkları bilgi paylaşımıdır. Bu paylaşımları insanlar internet siteleri üzerinden gerçekleştirirler. Bu sitelere de blog adı verilir.

Kurumsal firmalar için marka ve imaj her şeydir. Bu yüzden etkili bir alan adı seçimi ve imaj oluşturmak zorundadırlar. Daha saygın ve tanınmış olmanın ilk kuralı da, kurumsal bir isimden başlar. İşte bu yüzden alan adı satın almak, özellikle ticari işletmeler için önemlidir. Sonunda ya da başında, hiçbir hosting firmasının etiketi bulunmamalıdır. Kurumsal firmalar için de alan adı alma işlemi, hosting firmaları tarafından sağlanır.

Web Siteniz İçin En İyi Alan Adını Seçebilmeniz İçin Sizlere Yardımcı Olalım

İnsanların zihninde çağrışım bırakan kelimeler ve markalar vardır. mesela Coca Cola gibi. Bunun gibi birçok örnek verilebilirse de, konuyu dağıtmamak için web siteniz için seçebileceğiniz en iyi alan adları ile ilgili ipuçları vereceğiz.

Eğer karar vermekte zorlanıyorsanız, birden fazla alan adı seçebileceğinizi öncelikle belirtelim. ancak yine de markalaşma adına yalnızca bir tanesini etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

.com Uzantılı Alan Adının Etkileri

En çok bilinen ve en çok saygı duyulan alan adıdır. Nedeni ise kurumsal niteliğe sahip birçok internet sitesinin uzantısının .com olmasıdır.

Alan Adı Uzantıları

.com: Commercial yani ticari anlama gelmektedir. İlk olarak 1998 yılında internetin geniş bir alana yayılması ile birlikte ortaya çıktı ve günümüzde yalnızca ticari faaliyet gösteren firmalar değil, birçok alanda faaliyet gösteren kişi ya da firmalar tarafından da kullanılır oldu.

.com uzantısı hala birçok kişi tarafından, saygın olarak ticari faaliyet gösteren firmaları çağrıştırıyor. Bu yüzden birçok kişi bu alan adını almaya çalışır.

.net Uzantılı Alan Adını İkinci Sırada Geliyor

.com uzantısından sonra en çok kullanılan alan adı uzantısı olduğunu söyleyebiliriz. .net uzantısı ise ilk ortaya çıktığında Network firmalarını temsil ediyordu ya da çağrıştırıyordu. Hala birçok insanın kafasında bu imajı sürdürdüğünü söyleyebiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz iki alan adını almak hem avantajlı, hem de imaj açısından önemlidir.

Hatırlanabilir Bir Alan Adı Seçin

Kısa olacak, hatırlanabilir olacak ve işletmenizin tüm faaliyetlerini neredeyse çağrıştıracak. Evet alan adı seçiminde bu kurallara uyarsanız, etkili bir alan adı almış olursunuz.

Peki ama nasıl yapacağım diye sorabilirsiniz? Aslında bu kurallara uymak, çoğu zaman zor olmaktadır. Nedeni ise zaten birçok kişinin bu kurallar dahilinde, alan adlarına çoktan sahip olmuş olmalarıdır. Yine de profesyonel webmaster ya da içerik yazarlarından bu konuda yardım alabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse takı satan bir siteye sahip olmak istiyorsunuz ve sizi tanıtacak etkili bir alan adına ihtiyacınız var. Faaliyetlerinizi tam olarak yansıtan kısa ve öz alan adını nasıl oluşturursunuz? Haydi biraz beyin fırtınası yapalım. Mesela alan adını şu şekilde belirlerseniz; www.kupebilezikkolye.com çok saçma ve imaj açısından da amatörce olacaktır. Ancak www.bujiteri.com olarak belirlediğinizde etkili bir alan adı bulmuş olacaksınız ve birçok kişinin aklında zaten bijuteri kelimesinin çağrışımını yakalamış olacaksınız.

Akılda Kalıcı Alan Adı

Hedef Kitlenizi Belirlemeniz Önemlidir

Kimlere hitap ediyorsunuz? Hitap ettiğiniz kişilerin yaş aralığı nedir? Nelerden hoşlanıyorlar?

Bu gibi sorulara cevap vererek, iyi bir alan adı seçimi yapabilirsiniz. Sonuçta sitenizi ziyaret edecek olan kişilerin düşüncesi önemlidir. Zaten reklamların yapılma amacı da, hedef kitleye hitap etmek ve onların beğenisine uygun içerikler üretmektedir.

Anahtar Kelimelerin Gücünden Yararlanın

Özünde anahtar kelimeler, yalnızca internet sitelerinin SEO çalışmalarında değil, alan adlarının belirlenmesinde de yardımcı unsur olarak kullanılabilir.

SEO: Arama motorlarına yönelik olarak yapılan içerik çalışmalarının tümüdür. Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonu olarak adlandırılır.

Anahtar kelime: Arama motorlarında bölge ve ülke bazında internet kullanıcılarının kullandığı kelime ya da kelime guruplarıdır. Mesela internet ortamındaki birçok kullanıcı, bilgisayar özellikleri konusunda arama yapıyor olsun. İşte buradaki bilgisayar özellikleri anahtar kelimedir. Herhangi bir kelimenin anahtar kelime olabilmesi için, arama motorlarında birçok kişi tarafından kullanılıyor olması gerekir.

Etkili anahtar kelimeleri kullanarak, internet siteniz için harika alan adları oluşturabilirsiniz. Bu konuda, bazı analiz araçlarından ya da Google arama motorunun kendisinden yararlanabilirsiniz.

Google: Dünyada en çok kullanılan arama motorudur. 4 Eylül 1998 yılında kuruldu. Lary Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google şirketi, kısa sürede dünyanın en çok kullanılan arama motorunu piyasaya sürdü. Google şirket ve arama motoru ise SERP olarak adlandırılır.  SERP (Search Engine Result Page) kelimelerinin kısaltılmışıdır. Türkçesi ise Arama Motoru Sonuç Sayfasıdır.

Gizliliğin Önemi

Bireysel kullanıcılar için pek önemli olmasa da, gizlilik ticari sırları olan işletmeler ve kurumsal firmalar için önemlidir. Whois adı verilen sorgulama sisteminde, herhangi bir kişi alan adı üzerinden sorgulama yaparak, site sahibinin kişisel bilgilerine ulaşabilir. Kişisel bilgilerinizin başkaları tarafından görüntülenmesini istemiyorsanız, alan adını, gizlilik koruması ile birlikte satın alabilirsiniz.

WHOIS: Alan adında yer alan; kişisel bilgiler, telefon numaraları, adres, hosting firmasının adı gibi bilgileri içeren sistemin adıdır. “Who” ve “is” kelimelerinden türetilmiştir. Yani kime ait demektir.

Hız Her şey Demektir

“Hayırlı işlerde çabuk olmakta yarar vardır” sözü gerçekten de alan adı satın alırken geçerlidir. Çabuk olmalısınız, çünkü en iyi alan adını almak için bekleyen birçok kişi var. Özellikle domain değeri yüksek ikinci el alan adlarını satın alabilirsiniz. Bu tür alan adları uzun yıllar başarılı bir şekilde faaliyet göstermiş, ancak çeşitli nedenlerden dolayı kapanmış firmalara ya da kişilere aittir. Yani insanların aklında kalan imajları güçlüdür. Bu imajı sizde alan adını satın alarak sürdürebilirsiniz.

Alan adı süresi uzun olan seçimleri yapmanız bu açıdan bakıldığında daha yararlı olacaktır.

Alan Adı Seçimi Yapacağım Bir Yer Var mı?

Olmaz mı? Tabi ki var. Hosting firmaları bu konuda sizlere yardımcı olabilir. Mesela, www.natro.com sitesinden alacağınız alan adlarında, seçim yapabileceğiniz site içi arama motoru bulunmaktadır. Sitenin ana sayfasındaki arama penceresini kullanarak, belirlediğiniz alan adının daha önce alınıp alınmadığını öğrenebilirsiniz. Bu sistemi birçok hosting firması müşterilerine sunmaktadır.

Alan Adı Seo İlişkisi

Eyvah! Yanlış Alan Adı Seçimi Yaptım Nasıl Değiştireceğim?

Üzülmeyin! Alan adınızın etkili olmadığını ya da aslında bu alan adını almak istemediğinizi düşünüyorsanız, alan adınızı yenisiyle değiştirebilirsiniz. Alan adı alma işlemlerini baştan tekrarlamanız ve yeni alan adınızı satın almanız yeterli olacaktır. Bu durumda eskisini iptal etmeniz gerekir.

Ancak şunu belirtelim, alan adı süresi ne kadar eski olursa, o kadar güçlü ve etkili olur. Sıklıkla alan adı değişimi yapmayın. Bu yapabileceğiniz en büyük hata olur.

Yeni alan adınızı aldıktan sonra, internet sitenizin barındığı sunuculara yönlendirmeniz gerekmektedir.

Unutmayın! Eğer alan adınızı belirli bir süre kullanmışsanız ve değiştirmek istiyorsanız, eskisine harcadığınız emekleri ve birikimi kaybedeceksiniz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar videonuzu da izledim vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten güzel ama alan adı seçerken akılda kalacak bilinecek şeyler yapabiliriz diyorsunuz fakat bu alan adı tutmadı veya fazla iletişim alamıyoruz diyelim bu sefer alan adını değiştirsek bize artı veya eksi yönleri olur mu olursa ne gibi olabilir?

  2. Merhaba alan adı seçimi yapacağım bir yer var mı? var ise bunlar hangi sitelerdir? Peki yanlış alan adı seçimi yaptım bunu tekrardan nasıl düzelteceğim? şimdik ten verilen cevaplar için teşekkür ederim.

    1. Merhaba Bahar Hanım,
      Tabikisi de bulunmakta mesela natro. com. Alan adı yanlış seçiminde ise Alan adınızın etkili olmadığını ya da aslında bu alan adını almak istemediğinizi düşünüyorsanız, alan adınızı yenisiyle değiştirebilirsiniz. Alan adı alma işlemlerini baştan tekrarlamanız ve yeni alan adınızı satın almanız yeterli olacaktır. Bu durumda eskisini iptal etmeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu