Sosyal Medya

Facebook ve İnstagram Türkiyede Temsilci Atamıyor

ABD şirketi olan Facebook ve İnstagram şirketleri Türkiye’de temsilci atamayacaklarını açıkladılar. Bir çok kullanıcı bu haber sonrası bu sosyal medya hesaplarını kullanamayacakları korkusuna kapıldı.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yaman Akdeniz Facebook ve İnstagram şirketlerinin Türkiye’de temsilci bulundurmama kararlarını açıkladığını belirtti. Hatta Facebook çalışanlarının kendisini arayarak konunun değerlendirme aşamasında değil kararlarını verdiklerini dile getirdiler. Şu aşamada sonuç olarak Türkiye’de bir temsilci atamayacaklar. İlerleyen günlerde bu iş nasıl şekil alır Türkiye gerçekten yaptırımları uygular mı? Veya karardan dönülür mü ? Bunu hep birlikte göreceğiz.

Sosyal Medya Yasasında Neler Var?

Türkiye içinde bir çok tartışmalara konu olan yasada; Türkiye’de faal olarak günlük erişimi 1 milyonu bulan, Yurt dışı menşeli sosyal sitelerin, en az  1 temsilci bulundurma zorunluluğu getiriyor ve temsilci bulundurmayan sosyal medya sitelerine kademeli olarak para cezası uygulaması getirilecek.

Sosyal Medya Yasasında Ki Cezalar Nelerdir?

Yasa kapsamında şartları taşıyan siteler Türkiye’ye yer sağlayıcılığı bildirimde bulunmayıp, yükümlülüklerini yerine getirmezlerse, haklarında para ve reklam yasakları verilebilecek ve bu rakamlar 10 bin Tl , 100 bin Tl hatta 1 milyon liraya kadar artırılacak. Temsilci atamakta direnildiği takdirde %90’a kadar bant genişliği daraltma uygulamasına kadar gidilecek.

Sosyal Medya Yer Sağlayıcılardan İstenenler

  • Her şirket en az 1 temsilci bulundurmak zorunda.
  • Temsilci gerçek bir kişi olacaksa bu kişi Türkiye vatandaşı olmak zorunda.
  • Sosyal ağ sitelerin kullanıcıları mahkeme yoluna gitmeden herhangi bir kişilik haklarına saldırıda direk temsilciye gidebilecekler.
  • Sosyal ağ siteleri yapılan başvurulara 48 saat içinde dönüş yapmak zorundalar.
  • 48 saatlik zaman diliminde dönmeyen şirketlere 5 milyon tl idari para cezası verilebilecek.
  • Bu verilen 5 milyonluk cezai yaptırım yerine getirilmezse 10 milyon tl daha para cezası kesilecek.
  • Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından bildirilen içerik kaldırmazsa ortaya çıkan maddi ve manevi hasarı sosyal siteler üstlenecek.

 

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu