SEO

Google SEO Nasıl Yapılır?

Google arama motoruna yönelik SEO çalışmalarına, temel terimleri öğrenerek başlayabilirsiniz. Google SEO yapmayı öğrenebilmek için çok fazla araştırma ve deneme gerçekleştirmek gerekir. O zaman SEO temel terimlerini anlatmayla işe başlayalım.

  • Title (Etiket)
  • URL Yapısı
  • Description (Tanımlama)
  • Görüntü Optimizasyonları
  • İçerikler (Video, resim ve metin)
  • Yapılandırılmış veri
  • Site hızının ayarlanması
  • Web sitesinin büyüklüğü
  • Backlink (dış bağlantılar)
  • Black hat (siyah şapka) ve White Hat (Beyaz şapka) SEO
  • E-posta çalışmaları
  • Sosyal medya çalışmaları

İşe bu terimler hakkında bilgi sahibi olarak başlayabilirsiniz. Araştırma yönünüzün kuvvetlenmesi adına, bu terimleri öğrenmeyi size bırakıyoruz.

SEO yapmaya başladığınızda arama motorlarının isteklerini yerine getirmeniz gerektiğini de anlayacaksınız. Dünyada en fazla kullanılan arama motoru Google üzerine SEO çalışması yapacaksanız; Crawling, Indexing ve sonuçların seçimi maddeleri ile işe başlamalısınız.

Crawling yani tarama işlemi, arama motorlarının internet sitenizi ve sitede bulunan sayfaları taramasıdır.

Index olayı ise arama motorunun sitenizi sanal bir kütüphaneye eklemesidir. Bu sayede Google botları, sitenizde yaptığınız değişiklikler için sitenizi tekrar ziyarete gelebileceklerdir.

Sonuçların seçimi olayı aslında tamamen arama motoruna ait bir kavramdır. Yani arama motoru belirli kriterlere göre internet sitenizi denetler ve bu kriterlerin yerine getirilme oranına göre de sizi sonuç sayfasında listeler. Eğer siteniz iyi durumdaysa, arama motoru sayfalarında ilk sıralarda yer alabilirsiniz. Değilse eksiklikleri tamamlamanız gerekir.

Web Sitenizde SEO Ayarı Nasıl Yaparsınız?

İlk olarak internet sitenizi, Google Analytics ya da analiz sitelerinden bir tanesine kayıt yaptırmalısınız. Kendisini kanıtlamış ve dünya çapında kullanılan analiz sitelerine de kayıt yaptırabilirsiniz.

Daha sonra internet sitenizin konusunu yani meta açıklamasını yapmalısınız. Sitenizin ne ile ilgili olduğunu, kısaca anlatmanız gerekiyor. Meta bilgilerini internet sitenizin her sayfasına, bazı kodları kullanarak ekleyebilirsiniz. Boşluklar dahil meta açıklaması, 160 karakterden fazla olmamalıdır.

İnternet sitenizde oluşturduğunuz her sayfanın bir başlığı olmalıdır. Mümkünse bu başlıklar, en çok aranan ve sitenin konusuyla alakalı kelimeler olmalıdır. Uzun kuyruk anahtar kelimeleri seçerseniz, daha faydalı olacaktır.

Bazı HTML kodlarını kullanarak, iç SEO kriterlerinden bir tanesini yerine getirmiş olursunuz. Hiyerarşik bir yapı oluşturarak, HTML kodlaması yapmalısınız.

HTML kodlarınız fazlaysa, arama motoru botları, sitenizi taramakta zorlanabilir. Mümkün olduğunca fazlalıkları elemeniz gerekir.

Kopya içerik kesinlikle kullanmayın! Tamam bazı metinleri alıntı olarak site içerisinde kullanabilirsiniz. Ancak bu durumu abartmayın. Yoksa siteniz kopya içerik bulundurmaktan spam yiyecektir. Mümkün olduğunca kaliteli makaleler yazmaya ya da yazdırmaya özen gösterin. Birçok kişi ucuz makale yazdırmanın avantajlı olduğunu düşünür. Ya da pahalı makaleleri faydası olmayacağı düşüncesiyle almaya yanaşmaz. Oysa ki durum böyle değildir. Unutmayın SEO çalışmalarında reklam yatırımı yapıyorsunuz ve kaliteli makaleler de bir tür reklam yatırımıdır. Zamanla içeriklerin kalitesinden dolayı kalıcı olarak arama motorlarının ilk sayfasında yer alacağınızı kesin bir dille söyleyebiliriz.

Google botlarının internet sitenizin bağlantı yollarını kolaylıkla tespit edebilmesi adına, her sayfanın altına Footer linklerini eklemelisiniz.

İnternet sitenizde mutlaka blog sayfası olsun. Bazı SEO uzmanları, blog sayfalarının işe yaramadığını söyler. Durum böyle değildir. Blog sayfasında paylaşacağınız içeriklerle daha fazla ziyaretçi kazanacağınızı unutmayın. Tecrübe ile sabittir.

Site İçi SEO Ayarların Yapılması

Zaman geçtikçe arama motoru algoritmaları gelişti ve karmaşık bir hal aldı. Artık eskisi gibi yalnızca, belirli anahtar kelimeleri internet sitenizde belirli sayılarda kullanarak, sıralama elde edemiyorsunuz.

Peki arama motorları ne yapmanızı istiyor?

HTML kodunun bir parçası olan meta etiketleri, web sitenizin adeta özetidir. Etiket ve sitenizin ne olduğunu tanımlayan tanımlama işlemlerini kodlama ile yaparak, site içi SEO ayarlarını yapmaya başlayabilirsiniz.

SEO çalışması yaparken, öncelikle hedef kitlenizin ne istediğini net olarak öğrenmeniz gerekiyor. Bunu da en iyi anahtar kelime analizi yaparak sağlayabilirsiniz.

Dikkat çekici başlıklar ve tanımlamalar, sitenizin ne ile ilgili olduğuyla ilgili kullanıcılara bilgi verir. Öyle başlıklar vardır ki, arama motorlarında arama yapan kullanıcıların dikkatini çeker.

Seo Çalışması

Sitenizde otomatik olarak oluşturulan URL adreslerinden kesinlikle kaçınmalısınız. Mesela; www.acarnet.com/2019/post852e8b81hj gibi bir bağlantı akılda kalıcı olmayacak ve kullanıcıların sayfayı ziyaret etmesi zorlaşacaktır. Çünkü çabucak unutacaklardır. Ayrıca, Google botları tarafından dan bu tip URL yapısı kötüdür. Ancak URL yapısı şu şekilde olursa; www.acarnet.com/blog/google-seo-nasil-yapilir/ akılda kalıcı olacak ve daha kolay indekslenecektir.

Sitenizde kullandığınız video ve resimlerin boyutları, ne büyük ne de küçük olmalıdır. Eğer ideal boyutlarda olmayan resim ve videolarınız varsa, bunları optimize etmelisiniz. Mesela 700×700 piksel boyutlarında resim ve video, internet siteleri için idealdir.

Giden bağlantılar, SEO açısından sizlere yardımcı olacaktır. blog sayfanızda ya da internet sitenizde yazdığınız makalelere, 2 ya da 3 dahili bağlantı vermelisiniz. Yani daha önce yazmış olduğunuz konuyla alakalı iç link vermenizden bahsediyoruz. Bir tür yazdığınız yazılara atıfta bulunmak gibi…

İnternet sitenizde yapmış olduğunuz paylaşımları, diğer insanlarında paylaşmasına özen gösterin. Mesela yazdığınız makalenin altına sosyal medya butonlarını yerleştirerek, sitenizi ziyarete gelen insanların, diğerleriyle paylaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Teknik SEO kavramı, site içi SEO çalışmalarının bir parçasıdır. Eğer siteniz kodlama ile oluşturulduysa, kodlamayı yapan yani sitenizi oluşturan kişiden yardım almanız gerekebilir. Ancak WordPress tabanlı bir siteye sahipseniz, eklentilerle basit Teknik SEO çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.

Site Dışı SEO Ayarlarının Yapılması

Giden bağlantılarınızı kontrol ederek, işe başlayabilirsiniz. Site dışı SEO aslında, internet sitenizi diğer sitelere tanıtmaktır. Buna Backlink çalışması adı da verilir. Sitenizin bağlantısını sosyal medya platformlarında ya da ilgili forum sitelerinde paylaşarak, backlink çalışması yapmış olursunuz. Google firması 1990’lı yıllarda yaptığı köklü değişikliklerle Page Rank adı verilen ürünü piyasaya sürdü ve internet sitelerinin sıralamasına, bu faktörü de eklemiş oldu. Yani arama motorları, dış bağlantıları takip ederek, sitenizin otoritesini belirliyordu. Bu durum günümüzde de değişmedi. Ancak alakasız sitelere verilen bağlantılar günümüzde kesinlikle arama motorları tarafından cezalandırılıyor. Mesela plastik üzerine faaliyet gösteren bir internet siteniz varsa ve siz elektronik eşya üzerine faaliyet gösteren bir siteye dış bağlantı vermişseniz, ceza alıyorsunuz.

Site Dışı Seo Ayarları

İnternet sitelerinin otorite puanını etkileyen bağlantı türü Dofollow olarak adlandırılır. Bir de Nofollow adı verilen bağlantılar vardır ki, bu bağlantı türü yalnızca HTML kaynak kodlarında yer alır ve sıralamaya etki etmez.

Bağlantı metinleri, link yapısında bulunan ve görünebilen kısımdır. İnternet sayfanızın ne ile ilgili olduğunu karşı tarafa söyler. Aşırı optimize edilen bağlantı metinleri, algoritmik cezaya tabii tutulabilir. Bu konuda dikkatli olmakta yarar var.

SEO Analizlerinin Yapılması

Analiz yapabileceğiniz birbirinden güzel analiz araçları var. Bu araçları kullanarak, sitenizin durumunu öğrenebilirsiniz. En çok bilinen analiz aracı, Google Search Console’dur. Ahrefs ve Screamfrog gibi analiz araçları da işinizi görecektir. Şu anda dünyada en çok kullanılan analiz aracı Afrefs aracıdır.

SEO analizleri, internet sitenizin arama motoru kriterlerine uyumlu olup olmadığını tespit eder. Uyumlu olan ve olmayan kısımları size gösterir. Böylece eksik olan bölümleri tamamlayarak, sıralamada yükselebilirsiniz.

Mesela internet sitenizde, hatalı HTML etiketleri varsa, analiz programı bunu size gösterir. Olası çözümleri de sıralar. SEO analizlerinde, aşağıdaki faktörler yer alır:

  • Sosyal medya etiketlerinin kontrolü
  • W3C uyumluluğu
  • Sayfalarınızda yer alan içeriklerin kontrolü
  • Kırık linklerin tespiti
  • HTML sayfa büyüklüğü
  • Sayfa yükleme hızının analizi
  • Resim sona erdirme analizlerinin yapılması
  • CSS kodlarının küçültülmesi analizi
  • Sayfanızda bulunan nesnelerin kontrolü
  • IP yönlendirmesinin kontrol edilmesi
  • HTTPS başlığının kullanılmasının kontrol edilmesi
  • Sunucunuzun güvenli olup olmadığının kontrolü
  • Web sitenizin kara listeye girip girmediğinin kontörlü

Seo Hizmeti

Ve daha fazla kriter, analiz programları tarafından kontrol edilir. şu anda özellikle Google arama motorunda 200’den fazla kriter bulunmaktadır. Tüm bu kriterlerin hepsinin arama motoruna uyumlu olması halinde, mükemmel bir SEO’ya sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Ancak tabi ki bu sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bu yüzden günümüzde tamamen bu işlerle ilgilenen SEO uzmanları vardır.

                            Makalemiz 01.02.2020 Tarihinde Güncellemiştir.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Google uyumlu site yaptırmak istiyorum. Bunun sonucunda ne gibi ücret doğacak, bunun bilgisini almak istiyorum. Teşekkürler!

    1. Savaş Bey Merhaba
      Türkiye’de site fiyatlandırmaları çok kafa karıştırıyor. İnternet bu işi o kadar yapan çıktı ki bireysel olarak veya firma olarak. Çok değişik fiyatlar verilmektedir. Ama şunu söyliyeyim size düzgün bir web sitesi şu yani iç seosu yapılmış Google tam uyumlu minumum 5.000 tl bütçe ayırmanız gerekir. Ama tabi bu fiyatlandırmalar proje detayı ve yeni teknolojik eklentirler, sıfırdan özel tasarım gibi unsurlarla fiyat 20-30 binlere kadar gitmektedir. Size önerimiz kurumsal ciddi refeferansları olan firmaları ve sonraki zamanda sizin destek alabileceğiniz ekibi olan bir firmayı tercih etmenizdir. Çünkü emin olun ucuz alacak kadar zengin değilsiniz.

  2. Backlink olayını iyice anlayamadım. Ne işe yaradığını vs. anlayamadım. Kısaca ve kolayca anlatma şansınız var mıdır?

    1. Serkan Bey Merhabalar

      Backlink bir sitenin içerisinde başka siteye gitmek için verilen link demektir. Sitenizin kullanıcı trafiği artması konusunda backlink yöntemlerini kullanabilirsiniz. bunlarla alakalı bizlerle iletişime geçerseniz sizlere iyi hizmetler verebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu