SEO

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür

Hemen çıkma oranı birçok internet sahibi tarafından yanlış anlaşılır. Hemen çıkma oranını, internet sitelerinin trafiğinde yükselme olarak anlarlar. Ancak durum böyle değildir. Biz bu yazımızda kapsamlı olarak hemen çıkma oranının ne olduğunu anlatacağız. Böylece aslında siteniz için olumsuz olan bu durum hakkında detaylı bilgilere sahip olacaksınız.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

Siteden hemen çıkma oranı: Sitenizi ziyarete gelenlerin sitenizi hemen terk etmesinin oransal olarak ifadesidir. Yani internet sitenize içerik eklediniz ve birçok kişinin gelmesini bekliyorsunuz. Birçok kişi de sitenizi ziyaret ediyor. Ancak analizlerde bir bakıyorsunuz ki, sitenize gelen kişiler, anında çıkıyorlar.

Sizce bu durumun nedeni ne olabilir?

Cevap aslında oldukça basit. Ziyaretçiler sitenizde vakit geçirmeye değer bir şey bulamıyorlar. Yani internet siteniz tasarımıyla, içerikleriyle ilgi çekici ve faydalı görünmüyor.

Ziyaretçiler yalnızca ana sayfaya girerek hemen çıkıyorlarsa bunun anlamı, kullanıcılar sitenizdeki diğer sayfalara hiç girmiyor demektir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Hemen çıkma oranı bounce rate, tek sayfalık ziyaretlerin, toplam ziyaret sayfa sayısına bölünmesi ile hesaplanır.

Ortalama hemen çıkma oranı oturum süresi, tüm oturumların saniye cinsinden toplam süresidir. Tüm ziyaretçiler için ortalama oturum süresi hesabı yapılır. İnternet sitenizde gerçekleşen her oturum süresi ise sitenizin son sayfasında katılım isabetlerinin olup olmamasına bağlı olarak hesaplanır.

Katılım isabeti denilen kavram ise “opt_noninteraction” parametresinin uygulanmadığı etkinlikler sonucunda gerçekleşen isabetlerdir. Mesela internet sitenize yüklediğiniz bir video için izleme etkinliği düzenlerseniz, vido yükleme işlemi katılım isabetiyle sonuçlanacaktır.

Ortalama oturum süresini hesaplayabilmek için aşağıdaki basit formülü kullanabilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranı Toplam oturum süresi: 1000 dakika

Hemen Çıkma OranıToplam oturum sayısı: 100

Hemen Çıkma OranıOrtalama oturum süresi: 1000/100 = 10 dakika

Tüm süreler saniye cinsinden analiz programlarında yer alır. Diğer olasılıkların da hesaba katılmasıyla yukarıdaki formülden daha karmaşık formüllerle hesap yapılır.

Analiz programlarında ise internet sitenize gelen trafikler anlık olarak izlendiği için sitenizde geçirilen süre ve hemen çıkma oranı otomatik olarak algoritmalar tarafından hesaplanacaktır.

Hemen Çıkma Oranı Ne Olmalı?

Hemen çıkma oranı analytics gibi analiz programları ile belirlenebilir. Burada önemli olan bağlı olduğunu lokasyondan giriş yapanların hemen çıkma oranlarıdır.

Genel olarak hemen çıkma oranlarının ne olması gerektiği ile ilgili net cevaplar veremeyiz. Ancak; e-ticaret siteler, blog siteleri ve kurumsal sitelerin trafiklerine bakılarak kabaca oluşturulmuş istatistiklerden yararlanabiliriz.

Yukarıdaki bilgiye dayanarak normal şartlarda hemen çıkma oranının %60’larda olması gerekir. Bu oran e-ticaret sitelerinde %10-40 arasındadır. Blog sayfaları ya da tek oturumluk sitelerde ise bu hemen çıkma oranın %90’larda olduğu görülmektedir. Bu oranlar bulunulan ülkeye ve kültüre göre farklılık gösterebilir.

Mesela Türkiye ile Norveç ülkelerinde sitenin türüne göre oranlar değişebilir. Norveç gibi ülkelerde blog sitelerinde hemen çıkma oranının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Google hemen çıkma oranı, web sitesinin amacına ve türüne göre incelenebilir. Sitenin amacına göre hedef kitle belirlenmişse ve hedef kitlenin site ziyareti oldukça kısa sürüyorsa, internet sitesinde değişikliklerin yapılması gerektiğinin sinyalleri veriliyor demektir.

Türkiye hemen çıkma oranı hesaplanmasında ve düşürülmesinde, genel eğilimlerin ne yönde olduğu saptanmalıdır. Mesela blog sitelerinde Türkiye şartlarında hemen çıkma oranı yüksekse, blog sitelerinde ne gibi değişikliklerin yapılacağı, analiz sonuçlarında göre gerçekleştirilebilir.

Hemen Çıkma Oranı Ne Olmalı?

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Bir web sitesinin başarısından söz edebilmek için hemen çıkma oranı etkili bir kriterdir.

Hemen çıkma oranı düşürme işlemine başlamadan önce, çıkma oranının kaç olduğunun bilinmesi gerekir. Bu oran bilinirse, aşamalarla düşürülmesi için faydalı çalışmalar yapılabilir.

Öncelikle hemen çıkma oranı ana sayfada daha fazlaysa, ana sayfanın tasarımında değişiklerin yapılması ile başlangıç yapılabilir.

Bu yüzden iyi bir analiz programı ile sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Analiz programı size ayrıntılı bir trafik listesi sunacaktır. Bu listede hangi linkinizin kaç saniye ziyaret edildiği gibi bilgiler yer alır.

Mesela blog sayfanızda kalma süresi en kötü olan link ile en iyi link karşılaştırması yaparsınız. En kötü olanı, en iyi olan üzerinden düzeltmeye çalışırsınız. Yani hangi sayfanız en çok ziyaret edilmişse ve en çok kalma süresine sahipse, o sayfayı referans alarak diğer sayfalarda iyileştirme yapabilirsiniz.

İyileştirmelerde resimler, videolar, logolar, menü yerleşimleri ve makaleler büyük öneme sahiptir.

Kullanıcı eğilimlerini gözeterek yaptığınız çalışmalardaki gelişimleri takip edersiniz. Sonuçlar olumluysa, bu tür çalışmalara devam edersiniz. Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür sorusunun cevabını ayrıntılı olarak bu şekilde verebiliriz.

Tabi ki yukarıda anlattığımız tüm unsurları tek başınıza yapmanız mümkün değildir. Bu yüzden profesyonel web tasarım ajansından yardım almanız, işlemlerinizin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda daha tutarlı sonuçlar elde etmenizi de sağlayacaktır.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu