SEO

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması bir ürün veya hizmetin reklamı yapılıyormuş havası verilerek, müşteri kitlesine reklamı belli etmeden uygulayan etkili bir pazarlama yöntemidir İçerik Pazarlaması Nedir? Organik tanımı sadece meyve-sebzede değil, pazarlama için de artık geçerli oldu. Doğal hareketler müşterinin sıkılmamasını sağlar. En sinir olunan örnek; mağazada dolaşan müşterinin arkasında kuyruk gibi gezinen ve ‘’Almıyon mu?’’  Dercesine gözünün içine bakan görevlendirilmiş satıcılar pek sevimli olmazlar. Belki de bu pazarlama şekli için en uygun tanım, ‘’kaleyi içten fethetme’’ olabilir. Bunun nedeni insanların artık kulak çınlamasına neden olan reklamlar… reklamlar… tınısıdır.

İstenilen bilgi verilirken içerisinde reklam değerini çok iyi sağlamak gerekir. Bu sayede potansiyel müşteriler kendiliğinden oluşacaktır. Çünkü içerik pazarlamasıyla müşterilerle sağlam bağlar kurulması mümkündür. Bu satış yönteminin ilgi alanı, satılan üründen ziyade marka amacının ne ile ilgili olduğudur.

İçerikler, markanın neleri temsil ettiğini anlatmak için yapılan harika bir yöntemdir. Müşteri bir ürün veya hizmeti almayı düşündüğünde, ilgili içerik yazılarını okuyarak bilgi sahibi olurken, firmanın da nasıl bir kalitede hizmet yaptığını anlar. İlgisini çeken ve beğendiği içerikler, süreklilik gösterir. Bu durumda firmanın prestiji daha da yükselerek bilinilirliği artar.

İçeriklerin, değer ve alaka seviyesi yüksek olmalıdır. Diğer reklam yöntemlerinin aksine, eğer bir satış öğesi düzenli bir şekilde takip ediliyorsa artık içerik pazarlamasına aittir denilir.

Başarılı İçerik Pazarlaması Örnekleri Nelerdir?

İçeriklerin nitelikli olması markaları başarıya ulaştırır. Makale, müzik, video gibi aracılarla içerikler hazırlanır ve bu sayede insanları etkilemenin en sağlam yöntemi yapılır. Zirvede duran markalar gücünü ve dik duruşunu, içerik pazarlamasının yöntemlerinden alıyor tabii.

  • Coca Cola Journey, bu pazarlama yönteminin en başarılı ismi olarak ilk sıradadır. En zengin yönteminden biri, kullanıcıların da içerik oluşturmalarına olanak sağlayarak bir bilgi kaynağı ortaya çıkardı. Coca Cola sivri zekası sayesinde müşterileriyle arasında büyük bir bağ kurmayı başarmıştır.
  • Disney, içeriklerinde tamamen duygusal bir teknik kullanmaktadır. Yaş aralıkları farklı kitlelere hitap eden blogların yanı sıra, Oh My Disney adlı bir blog kurması, mutlaka var olunması gerekliydi. Şakacı yaklaşımları da kitlelere ayrı bir keyif vermekte. Disney karakterleri sayesinde reklamları rahatsız edici de değildir.
  • Flyer Feed, ileri düzeyde bir mizah anlayışına sahip içerikleri, marka ile etkileşimin sağlanması için anketler, kullanıcı ile sağlam bir bağ oluşturma ve herkes tarafından kullanılan hashtagler ile Virgin Havayollarına ait benimsenmişliği kullanıcılara ulaştırıyor.

İçerik Pazarlaması Yöntemleri

İçerik pazarlamada reklam ajanslarının yardımıyla, hakkında anlatılmak istenen markanın hedef kitlesine yönelik içeriklerin hazırlanmasıyla yapılır. Öncelikle doğru bir yöntem belirlenerek dijital ortam için hazırlanmalıdır. Makale veya video gibi görseller kullanılarak firmanın web sayfasında yayınlanır. İçerik pazarlaması yöntemleri nitelikli içerikler barındırmalıdır.

İçerik Pazarlaması Yönetmeleri

  • Makaleler, ‘’İçerik kraldır!’’ haykırışıyla en önemli içerik yöntemidir. Ziyaretçi sayısını arttıran blog içerikleri, kitlenin gözünde sürekli yenilikçi ve devamlılık gösteren firma konumunu sağlıyor. İçeriklerin müşteri hislerine tercüman olması yani aranılan bilgiyi soru işaretlerinden arındırarak yanıtlanmış olarak hazır halde bulmaları, ‘’heh, işte budur!’’ dedirtmeli.
  • Video içerikleri, okumayı ve anlamayı güçlendiren bir yapıdadır. Kitlelerin alakasını büyük derecede çabuk toplar.
  • Sosyal medya ise kullanımı sürekli artan bir erişim noktası olduğundan, hazırlanan içerikler sayesinde pazarlama oranında artış sağlar.
  • Daha birçok yöntem içerik pazarlamasının iyi bir netice kazanmasını sağlar. E-bültenler, fotoğraflar, röportajlar ve sunumlar gibi.

İçerik Pazarlama Stratejileri

İçerik pazarlama startejilerinde pahalı yöntemler kullanılarak devamlılık sağlayamayan firmaların strateji açısından, sonunda keşfedebildikleri bir yöntemdir. PPC(PAY-PER-CLICK),fuar tanıtımları gibi yöntemler hızlı dönüşler sağladığı düşünülür. Fakat maddi açıdan devamlılık sağlanamadığında artık bir yük haline gelmeye başlar.

Bunun kesilmesiyle de müşteri kayıpları yaşanır. Hâlbuki zaman açısından geç kalıyormuş zannedilen içerik pazarlama stratejileri ve sahip olduğu araçlar, var olan ve gelecek olan kitle kazanımlarıyla bir tsunami bile oluşturabilir. Sağlam adımlarla ilerlemek bu strateji ile mümkündür. Örneğin bir firma blog sayfası hazırlıyor. Ziyaretçi sayı açıklaması, PPC yöntemi gibi benzerlik gösterir. Bir ayda 100 kişi ziyaret edip içerikleri okuyorsa, %2lik orana göre 2 kişi, kazanılan müşteri sayısı olacaktır. Zaman ilerledikçe ziyaretçiler bağımlı hale de gelmişse her yazı için yeni sayılar eklenecektir.

İçerik Pazarlaması Stratejisi

Bu da her ay düzenli düzenli maddi yatırım yapılmasını ortadan kaldırır. Ayrıca blog içeriği SEO kurallarına göre hazırlanmışsa, bir de Google aramalarında üst sıralara yerleşilmişse değme keyfe! Boşuna ‘’içerik kraldır’’ denilmemiş!

İçerik Pazarlama Eğitimi

İçerik pazarlaması geleneksel pazarlamanın yerini alıyor artık. Bu yenilik için dijital uyumu sağlamak çok önemlidir. Dev masal kitapları gibi yepyeni bir çağ kapılarını araladı ve yansımalarını gösterdi.

Bu yansımalardan kaçış olmadığı için adapte olma zorunluluğu, yok olmayı ortadan kaldırıyor. Bu da içerik pazarlama eğitimi ile mümkündür.  İçeriğin ve içerik pazarlamasının SEO ile bir takıma yani süper güce dönüşmesi, fikir alışverişlerinin kaçınılmaz olmasını sağlıyor.

İnsanlık fikir üretmek, ille de nitelikli fikir üretmek noktasında bulunuyor. İçerik pazarlama  eğitimiyle beraber oluşacak süper güç içinde markanın faydası için stratejilerin neler olduğu öğreniliyor. İçerik türleri, SEO kuralları, kopya içeriklerle hazırlanmanın sonu getireceği, başlık seçiminin önemi gibi birçok konu hakkında detaylı bir eğitim şansı piyasada mevcuttur.

İçerik Pazarlaması Eğitimi

İçerik Pazarlaması ve Otomasyonu

İçerik pazarlama otomasyonu var olan müşterilerden alışveriş ortamı yapma çabasını ve optimize edilen maddi gelirin pazarlama süreçlerini otomatikleştiren bir platformdur. Yani yazılım platformudur. Firmaların devamlılık gösteren e-posta, sosyal medya ilerlemeleri ve online etkileşimleri kontrol etmek gibi konsept işleyişler, pazarlama otomasyon sisteminde otomatikleştirmeleri yapılır. Pazarlama ajansları için bu otomasyon yazılımı büyük avantajlar sağlar ve stratejilerinde ilk sıradaki hedef olarak belirlerler.

  • Hizmet kalitesini müşteriye sağlam bir şekilde kanıtlar.
  • Gittikçe ilerleyen ajansların müşteri potansiyeli daha da değer kazanır.
  • Sürekli katlanan aylık gelir sağlanır.

Ayrıca bu sistem herkes tarafından yani küçük ya da büyük ölçekli firmalar içerik pazarlaması otomasyonunu kullanabilir.

İçerik Pazarlama Uzmanı

Content marketer da denilen içerik pazarlama uzmanı hedef kitle için yapılan hizmetler hakkında açıklayıcı olarak inandırıcılık ve güvenilirlik sağlamasıyla ürün satışı işlemini, çalıştığı firma için gerçekleştiren kişidir. Düşük maliyetle en sıradışı, en nitelikli ve SEO sayesinde aramalarda ilk sıralarda yer almayı sağlayan içerikler üretir.

Fikir üretmek, içerikler için dijital platformları planlamak, görev dağılımı organizesi, online reklam kampanyaları yapmak, analiz ve editörlük görevleri arasındadır. Ayrıca reklam yapma kılığına bürünmez. Bununla beraber  ‘’ satış yapmaya çalışmayın’’ sözünü ekibine uygular.

İçerik Pazarlaması Uzmanı

Firmaların İçerik Pazarlamasına İhtiyaçları Vardır

İçerik pazarlaması sayesinde araştırma ve analizler ile yapılan işlemlerin sonuçları rahatlıkla görülmektedir. İçeriğin markayı ne kadar yansıttığı, iş bünyesinde nelere cevap verdiği bilinebilir. Geleneksel pazarlama yöntemine nazaran gelişen teknoloji sayesinde ortaya içerik pazarlaması çıkmıştır.

Online içeriklerin firmaların hizmet tanıtımı için olmazsa olmazı haline gelmesi ve bir blog sayesinde hangi seviyelere gelindiği görülmesi, nasıl bir döngü ile karşılaşıldığının ispatıdır. Firmalar, içerik pazarlama stratejilerine ve barındırdığı sistemlerden asla vazgeçmemelidir. Aksine dijital treni kaçırmasıyla bir bakıma bataklıktaki gibi yavaş yavaş dibe inmesini kaçınılmaz kılacaktır.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Öncelikle Başarılı İçerik Pazarlaması Örnekleri Nelerdir? son olarak ise İçerik Pazarlama Uzmanı nedir ?

    1. Merhabalar Yusuf bey,
      Başarılı bir içerik pazarlamasına örnek verecek olursak Coca Cola Journey, bu pazarlama yönteminin en başarılı ismi olarak ilk sıradadır. En zengin yönteminden biri, kullanıcıların da içerik oluşturmalarına olanak sağlayarak bir bilgi kaynağı ortaya çıkardı. Coca Cola sivri zekası sayesinde müşterileriyle arasında büyük bir bağ kurmayı başarmıştır.

  2. Firmaların içerik pazarlamasına ihtiyaçları varmdır? İçerik pazarlaması ve otomasyonu ne işe yaramaktadır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu