Genel

IPTV Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

IPTV; Internet Protocol TV yani İnternet protokolü televizyonu olarak adlandırılır. İnternet üzerinden uydu yayınlarının izlenmesini sağlayan sistemdir. Bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve televizyonlarda bu tür yayınlar izlenebilir.

IPTV Ne İşe Yarar?

Klasik televizyon izleme olayında, bir adet televizyona ve antene ihtiyacınız vardı. Televizyon anteni, havadan gelen radyo dalgalarını alır, televizyona iletir, televizyonda radyo dalgalarını ses ve görüntü olarak çözümlerdi.

IPTV Ne İşe Yarar?

Bu işi bilgisayar yardımıyla ve internet üzerinden IPTV yapıyor. Akıllı televizyon olarak düşünebileceğimiz bu sistem sayesinde, binlerce kanalı izleyebiliyorsunuz. Abone olduğunuz pakete göre; belgesel, yerli ve yabancı film, spor karşılaşmaları ve yarışma programları gibi yayınları izleyebiliyorsunuz.

IPTV Nasıl Çalışır?

IPTV olayında önceden kaydedilmiş yayınlar sunucularda barındırılıyor. Bilgisayarınıza bağlayabileceğiniz ve internet bağlantısı yapılabilen kutular yardımıyla, bu yayınları izleyebiliyorsunuz.

Bilgisayara bağladığınız kutu, şifrelenmiş veri paketlerini internet üzerinden alıyor. Yükleyeceğiniz yazılım bu verileri ve şifreleri çözüyor ve internet üzerindeki yayınları izleyebilmenizi sağlıyor. İşin bütün sırrı sunuculardadır.

IPTV Nasıl Kurulur?

İnternet üzerinden abone olabileceğiniz birçok firma var. Firma size IPTV kutusu adı verilen bir cihaz gönderiyor. Tıpkı çanak anten ve Receiver yani alıcı gibi düşünün. Alıcı size gönderilen IPTV kutusudur.

Kutunun içinde adaptör ve HDMI kablosu bulunur. HDMI kablosunu bilgisayara takarsınız. Kutunun arkasında ise eternet kablosunun bağlanacağı soketler bulunur. Güç adaptörünü prize bağlarsınız. Böylelikle sistem tamamlanmış olur. Bu işin donanım kısmıdır.

Yazılım kısmında ise firma size M3U uzantılı link gönderir. Bu linkte kanal listesi ve bu kanalları izleyebilmeniz için gereken şifreler bulunur. Bu listede aynı zamanda satın aldığınız paketin süresi gibi bilgilerde yer alır. Ayrıca hangi sunucudaki yayınların izleneceği bilgisi de yer alır. M3U uzantılı dosyayı, USB cihazına kaydedip, size verilen kutuya kopyalamanız gerekir.

IPTV Nasıl Kurulur?

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra, yayınları izleyebilirsiniz.

IPTV Özellikleri

IPTV nedir nasıl alınır sorusunu yanıtladıktan sonra sıra geldi özelliklerine… Aşağıda maddeler halinde internet televizyonunun özelliklerini öğrenebilirsiniz.

  • Kolay kullanılan bir arayüze sahiptir.
  • Kurulumu son derece kolaydır.
  • Şifre ve M3U özellikli dosya sayesinde, sizden başka kimse izleyemez.
  • Birçok dilde kullanım seçeneğine sahiptir.
  • Binlerce kanalı izleme imkanı verir.
  • Tüm tarayıcılarda sorunsuz olarak çalışır.
  • 4K Ultra HD görüntü kalitesine sahiptir.
  • Akıllı Televizyonlarda, cep telefonlarında ve tabletlerde de izleyebilirsiniz. Cep telefonlarında IPTV uygulamalarını bulabilirsiniz.

Türkiye’de IPTV

Türkiye’de en çok aratılan konu başlığı, ücretsiz IPTV nedir sorusudur. Ücretsiz olarak IPTV kanallarını izleyebilirsiniz. Bu konuda hizmet veren birçok internet sitesi var. Ancak izleyeceğiniz kanal sayısı sınırlıdır. Ayrıca ücretsiz hizmet veren siteler güvenmenizi tavsiye etmiyoruz. Sosyal mühendislik yaparak, bilgilerinizi çalmak isteyebilirler. Özellikle bunu M3U dosyalarıyla yapmaya çalışacaklardır.

IPTV Özellikleri

Ücretsiz IPTV nedir sorusunu umarız iyi bir şekilde yanıtladık. Ancak şöyle bir durum var. İnternet üzerinden paket satarak IPTV hizmetini ulaştıran firmalar, deneme ya da test yayınları yaparak, ürünlerinin ne kadar iyi olduğunu göstermek isterler.

Test yayınları 3 saat ile 48 saat arasında değişir. Yani firmanın vermiş olduğu sürelerde test yayınlarını izleyebilirsiniz. Bunun dışında bedava IPTV hesapları güvenli değildir.

IPTV uydu cihazları yalnızca hizmet alacağınız firmalardan alınmalıdır. Cihazların size gönderilen dosyalarla uyumlu olması adına bu yöntemi tercih etmelisiniz.

IPTV satın al seçeneğini tercih ettiğiniz zaman, iyi araştırma yapmalısınız. Çünkü birçok firma sunucu yetersizliğinden dolayı, kaliteli yayın yapamazlar. Yani paket satın aldığınızda, yayın donar ya da kaybolur. Firmaya ulaşıp sorunu gidermesini istediğinizde, sorununuz muhtemelen giderilemeyecektir.

Türkiye’de IPTV hizmetlerinin henüz yaygınlaşmadığını hatta yasak olduğunu da belirtelim. Nedeni DSmart, Netflix, Digitürk gibi firmaların şikayetleridir.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar sizlere ip tv hakkında bir kaç sorum olacaktır ip tv kullanıcılara ne gibi bir fayda sağlamaktadır? İp tv nin kurulumunu kimler yapmaktadır? verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    1. Merhaba Ahmet Bey,
      Kolay kullanım, binlerce kanal izleme, birçok dil mevcut, 4k ekran kalitesi bulunmaktadır.

  2. IPTV ne işe yarar ve ülkemizde kullanılması yasak mı yasaksa da cezası nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu