Genel

Kurumsal Kimlik Nedir?

Bir firmayı, kurumu, kuruluşu tanımlarken önemli bir etiket olarak kullanılan kurumsal kimlik ifadesini iş hayatı içinde çok duyarız. Bu ifadenin özünde vurgulamaya çalıştığı şeyi bir tanım çerçevesine oturtmak istersek bir şirketin hem içindeki hem de dışındaki tüm alanlardaki işleyiş mantığının yansıttığı profesyonel bir kimliktir. Burada kurumsal kimlik kapsamını daha ayrıntılandırmak istersek şirkete ait tüm internet üzerinde bulunan platformlardan, kartvizitleri, broşürleri, takvim, bloknot vs. gibi promosyon ürünlerini sayabileceğimiz gibi sergi, fuar gibi şirket sınırları dışında firmanın temsil edilme şeklinden şirket içinde kullanılan tabelalardan ofislere kadar her ayrıntının kurumsal kimliğin bir parçası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kurumsal Kimlik Neleri Kapsar?

Bunlara ek olarak firmanın bir görüşte hatırda kalmasını sağlayacak özgün logo tasarımı ve marka ismine sahip olması da diğer önemli kurumsal kimlik ayrıntılarındandır. Seçilecek amblem veya armanın bir standardı olmalıdır sembol, logotayp, oranlar, minimum ebatlar, logotaypın farklı zeminler üzerindeki varyasyonları, yazı karakteri, yardımcı yazı karakteri, yazım kuralları, bu kuralların kartvizit antetli kağıt, zarf, kraft zarf, faks formu, fatura, saygılarımızla kartı, dosya kapağı, dosya içi, e-posta imzası, web logosu, web favicon, web banner, sosyal medya profil görseli, sosyal medya kapak görseli, bayrak, flama, filigram, yaka iğnesi, kol düğmesi, davetiye, kimlik kartı, ziyaretçi kartı, sunum şablonu, mailing şablonu, etiket, vefat ilanı, önemli uyarı, tanıtım ve duyuruda kullanılan logotaypın kullanımı, seremoni kurdelesi gibi akla gelebilecek her türlü ayrıntıda yazılı, görsel veya online bilgi, belge veya platformda belirlenen standartlara uyulmalıdır.

Aynı şekilde isim konusu da hem yurt içi hem de yurt dışı kullanımı düşünülerek insanların aklında kolay yer edecek bir ifade tercih edilmelidir ve logo gibi ismin de kesinlikle bir standardı olmalıdır.

Kurumsal Kimlik

Kurumsal Kimliğin Önemi

Şirketi temsilen kullanılacak renk de akılda kalıcılık, çekicilik noktalarında tesiri büyük kurumsal kimlik faktörüdür. Renklerin insanlar üzerinde bıraktığı psikolojik etkileri ortaya koyan birçok araştırma vardır bu yüzden üzgünüz belki de en sevdiğiniz renk firma imajınız için uygun bir renk olmayabilir. Bu tarz düşüneceğiniz her bir ayrıntının ve yapacağınız her bir yatırımın sizi rakipleriniz arasında prestijli bir konuma taşıması sonucunda zaman içinde kurumsal kimliğin önemi yatırımcısı tarafından daha iyi anlaşılacaktır.

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Peki bu kurumsal kimlik oluşturulurken nasıl bir yol izlenmelidir biraz bunun üzerine konuşalım isterseniz. Kurumsal kimlik tasarımı yapılırken öncelikle şirket tarafından kendilerini nerede ve nasıl görmek istedikleri belirlenmelidir. Bu bir anlamda bir ‘’imaj maker’’ lık yapmaktır. Burada belirlenenler izlenecek tüm yolun krokisi olacaktır. Sonrasında oluşturulmak istenen bu imajın çağın getirileri veya beklentileri ile bir uyum içerisinde olması sağlanmalıdır. Üçüncü olarak sıra bu imajın satışına gelmiştir. Şirketin yansıtılmak istenen çizgisi, her türlü ayrıntı düşünülerek hissedilir hale getirilmelidir. Tüm bunlardan sonra dördüncü olarak yapılanlar amacına hizmet etti mi noktasında bir değerlendirme yapılır ve son olarak tüm çalışmalar profesyonel tasarım ile şirkete dair basılan, yayımlanan her şeye yansıtılır.

Kurumsal Kimlik Analizi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Evet, kurumsal kimliğe sahip olalım, bu bizim bir tavrımızın tarzımızın, altı dolu bir kimliğimizin olduğunu, bir marka olduğumuzu ya da olma yolunda ilerlediğimizi göstermektedir, fakat nasıl kurumsal kimlik analizi yapmalıyız. Bu iş bana özgü olmalı, özgün olmalı ama bu tamamen benim zevklerime göre mi şekillenmelidir.

Bu noktada hatırlatmak isteriz ki çizeceğiniz imajınız hizmet ettiğiniz sektörün ne çok ilerisinde ne de çok gerisinde olmamalıdır. Zaten burada zamanlama da önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira yanlış bir yol çizmek istenilen etkiyi yaratma ve geri dönüş alma konusunda başarısızlık yaratacağı gibi insanların, sektörün kafasında bir kere oluşturduğunuz fikri değiştirmek de oldukça zor olacaktır. Bu nedenle kurumsal kimlik sıfatını inşa etme konusunda uzman olan kişiler ile çalışmak şirket açısından hayati bir öneme sahiptir.

Kurumsal Kimlik Fiyatları

Bu durumun önemini ve esasında hayatın her alanında ne kadar önem verildiğini minik bir örnekle anlatalım. Başrollerde Emily Blunt ve Matt Damon’un rol aldığı, 2011 yılı yapımı İngilizce adı The Adjustment Bureau olan Türkçe adı ise Kader Ajanları olan filmde bu konu çarpıcı bir şekilde işlenmiştir. Filmdeki esas oğlan Amerika’da doğup büyüdüğü eyalette bir seçime katılır. Seçime hazırlık aşamasında adamın taktığı kravatın renginden giydiği ayakkabının yenilik-eskilik kıvamına kadar her ayrıntısı bir bütün olarak ele alınır ve bunun için oldukça maliyetli bir ekiple birlikte çalışılır. Esas oğlana oy verecek kitleyi etkileyebilmek, seçmenlerin gözünde tercih edilebilir bir noktaya taşınmak konusunda seçimine aday olduğu eyalette doğmuş büyümüş olması vurgulanır. Böylece duygusal bir bağ kurulmak istenmesinin yanında bu tarz ayrıntıların da düşünülmesi için ciddi yatırımlar yapılmış, bütçe ayrılmıştır. Sunduğunuz kurumsal kimliğin samimi olması, bizden biri olduğunu hissetmemiz ne kadar önemliyse bir anlamda algılara yaptığı operasyon ve çağın getirdiği beklentileri karşılayacak potansiyelde bir iş çıkarılması, her birinin arasındaki ince dengelerin kurabilmesiyle mümkündür. Bu tarz kurumsal kimlik fiyatları da tabi ki ona göre olacaktır.

Kurumsal Kimlik Fiyatları

Bu noktada kurumsal kimlik oluşturmanın maliyetini vurgulayacak bir örnekleme yapmak istersek şöyle bir örnek verebiliriz. Yeni bir iş kurmak istiyoruz elimizdeki parayı bilindik bir şirketin Franchising şirketine mi yatırmaya cesaret ederiz yoksa şirket ismi bulma noktasına kadar her şeyiyle sıfırdan ilgilendiğimiz, kurduğumuz bir yapılanmaya mı? Tabii ki tanınmış bilinmiş bir isme yatırım yapmak, tutunma ve sonucunda sürdürülebilirlik açısından daha garantidir. Bu nedenle isim haklarının kullanılması, satılması gibi önemli telif hakkı konuları vardır. Tüm bu isimler de içeriğimize konu olan bu aşamalarda yapılan ciddi çalışmalar sonucunda emek verilerek elde edilen değerlerdir ve yine bu noktada emeğiniz üstünde hak iddia edebilmek ve onu koruyabilmek adına patent tescili alınması da şarttır.

Genel anlamda bu iş için harcanacak bakiye açısından bir fikir edinmek istersek öğrenci noktasında tasarımcı olarak çalışan kişiler 100 ila 750TL arasında bir fiyata mal olacaktır. Grafik tasarımcı olarak kendi nam ve adına çalışan biri 750 ila 1.500TL gibi bir fiyat söz konusudur. Grafik tasarım ofisleriyle çalışmak isterseniz 1.500 ila 5.000 TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir. Bu işin uzmanı ajanslarla çalışmanın maliyeti 10.000 ila 50.000TL ve dünya çapında ün kazanmış danışmanların ise 2.500.000TL civarında bir maliyeti olacaktır.

BU MAKALEMİZ 29.10.2019 TARİHİNDE GÜNCELLENMİŞTİR.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu