Web Yazılım

Laravel PHP Framework Nedir?

PHP Framework kavramını Laravel üzerinden ve hatta birlikte bu yazımızda ele alacağız ve açıklayacağız. Belki de bu kavramlar bir çoklarınıza yabancıdır. Ancak yazılım uzmanları ve profesyonel tasarımcılar bu kavramların ne olduğunu gayet iyi bilmektedirler.

Öncelikle Laravel kavramını tanımlamak yararlı olacaktır.

Laravel Nedir?

Laravel: açık kaynak kodlu PHP Framework türlerinden birisidir. Web uygulamalarının geliştirilmesinde günümüzde en çok tercih edilen programlardan bir tanesidir.

Bu kodlama programı sayesinde, PHP ve OOP’ların tüm özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda birçok özelliği ve yapıyı da bünyesinde barındırır.

Laravel Kulllanımı

Laravel Özellikleri

Laravel nedir sorusunu yanıtladıktan sonra özelliklerinden bahsetmeye geçebiliriz.

Web geliştiriciyseniz, kesinlikle birçok şey yapmak istiyorsunuzdur. Ancak kullandığınız kodlama programlarının birçoğu buna müsaade etmeyebilir.

Peki Laravel programı, birçok şeyi yapmaya izin veriyor mu?

Gelin bu sorunun cevabını yakından inceleyelim.

Eloquent: Laravelin en iyi özelliklerinden birisi, etkili bir veritabanına sahip olmasıdır. Eloquent kavramı da bunu ifade eder. ORM sistemi üzerine kurulu bu veri tabanında tablolar, obje sınıflarıyla haberleşerek bağlantı kurar. Bu yapıdaki bağlantı sayesinde SQL kullanılmadan veri tabanından bağımsız çalışmalar gerçekleştirilebilir.

Route: Frameworkler için rota belirlenmesi oldukça önemlidir. Laravel programında ise gelişmiş rota yapısı bulunmaktadır. URL’lerin hangi metotlara göre oluşturulacağı kolay bir şekilde program sayesinde tanımlanabilir. Route özelliği sayesinde URL’ler üzerinde çok farklı metotlar uygulanarak düzenleme yapılabilir. Aynı şekilde API rotası oluşturularak mobil uygulamalara uyumlu kod yapısı oluşturulabilir. Yönlendirilen rotalar çeşitli filtrelerden geçirilerek Classlara yönlendirilebilir.

Blade Engine: Programda görünüm yapısı, Blade Engine adı verilen sistemle sağlanır. Diğer Frameworklerde MVC adı verilen yapı kullanılır. Laravelde ise; echo ve foreach metotları içerisinde blade syntaxlar kullanılır. Böylece hangi nesnenin nerede olduğu kolaylıkla bilinir ve yazılım uzmanı projeye hakim hale gelir.

Çoklu Dil Desteği: Laravel, çoklu dil desteği sayesinde daha iyi bir sistem olarak adlandırılabilir. Fonksiyon yapısı kolay olduğundan, birçok dilde geliştirme yapılmasına ya da proje hazırlanmasına olanak sağlar. Her bir dil için farklı klasörler oluşturulabilir.

Migrations Özelliği: Programda oluşturulan tablolarda yapılan işlemlerin geri alınabilmesi özelliğidir. Bu özellik sayesinde versiyonlama yaparak da çalışabilirsiniz. Ara yüze ya da herhangi bir veritabanına ihtiyaç duymadan tablolar oluşturabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz tabloları veri tabanına gönderebilirsiniz.

Form Doğrulama Özelliği: PHP altyapısını kullanıyorsanız, doğrulama işlemlerinin ne kadar uzun sürdüğünü de bilirsiniz. Laravel programında ise doğrulama işlemleri daha kısa sürer. Böylece programcıların doğrulama işlemine ayıracakları zaman kısalır. Form doğrulama işlemleri bu özellik sayesinde kod yazmaya ihtiyaç duymadan tamamlanabilir.

Unit Test: Dünya genelinde diğer geliştiricilerin oluşturduğu projelerle, kendi projenizi birleştirebildiğiniz özelliktir. Bu sayede birden çok proje aynı anda test edilebilir ve kullanılabilir.

Mail ve Broadcasting: SwiftMailer özelliği sayesinde, içinde bulunulan sistem de dahil olmak üzere birçok sisteme kolaylıkla e-posta gönderilmesini sağlayan özelliktir. Aynı zamanda, API üzerinden Mailgun sistem paketleri de kolaylıkla bu özellik sayesinde gönderilebilir. Broadcast sistemi de cep telefonlarına SMS gönderilmesini sağlar.

Pagination Özelliği: Pratik olarak sayfalama yapısı oluşturularak, kolay çalışma alanı sağlayan özelliktir.

Performans: Laravel programının özellikle performansa, diğer özelliklerden daha çok önem verdiğini söyleyebiliriz. Bu programda performansı geliştirmek adına birçok element bulabilirsiniz. Cache yapısı verimli  bir şekilde çalışır ve aynı zamanda kolay bağlantı kurulmasını sağlar. Redis sistemi ise verimli çalışmayı sağlayan bir bileşendir. Queue özelliği ise uzun işlem süresine sahip sistemlerdeki her bir işlemi sıraya alır.

Programın açık kaynak kodlu olması sayesinde, dünyanın farklı yerlerindeki yazılımcılar tarafından geliştirilmesi de sağlanır.

Laravel Nasıl Kullanılır?

Laravel nasıl kullanılır sorusunun cevabını bu başlık altında detaylı bir şekilde vermeye başlayalım. Tabi ki bu başlık altında uzun uzadıya Laravel dersleri vermeyeceğiz. Onun yerine internet üzerinde hangi kaynaklardan yararlanarak, programı öğrenebileceğinizden bahsedeceğiz.

Youtube platformunda Laravel dersleri ile ilgili birçok video bulabilirsiniz. Videoları izleyerek ve aşamaları uygulayarak etkin bir öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.

Online ders içeren platformlardan da ücretli dersler alabilirsiniz. Çok düşük ücretler ödeyerek faydalı derslerden yararlanabilirsiniz.

Laravel programı ile ilgili internet üzerindeki PDF dokümanları edinerek bilgi edinebilirsiniz. Bu dokümanlardakileri aşamalar halinde uygulayarak programı öğrenebilirsiniz.

Öğrenme hızı tamamen size bağlı. Yani ne kadar istekliyseniz ve araştırma yönünüz ne kadar kuvvetliyse, öğrenme hızınız da o oranda artacaktır.

Laravel Php

Laravel Nasıl Kurulur?

Artık geldik, laravel nasıl kurulur konusuna. Kuruluma başlamadan önce aşağıdaki modülleri edinmeniz yararlı olacaktır.

  • PHP 5.6.4 versiyonu olursa daha iyi olur.
  • OpenSSL PHP Extension
  • PDO PHP Extension
  • Mbstring PHP Extension
  • Tokenizer PHP Extension
  • XML PHP Extension

Öncelikle Wamp Kurulumu ile başlangıç yapıyoruz. Wamp server kurulumunu uzun uzadıya bu yazıda anlatmayacağız. Dilerseniz, internet üzerindeki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Daha sonra Composer kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz. Composer org sitesinden programı indirebilirsiniz. Composer, bağımlılık yöneticisi olarak geçmektedir.

İndirdiğiniz programın setup.exe dosyasını çalıştırın. PHP dosyasının bulunduğu yeri seçin. Next deyip ilerlemeye devam edin. Programın kurulumu tamamlanmış olacaktır.

PHP Extension ayarlarını bu aşamada gerçekleştiriyoruz. Yukarıda maddeler halinde sıraladığımız tüm Extension maddelerinin aktif olması gerekiyor. Wamp programını kurduğunuzda; Tokenizer PHP Extension ve XML PHP Extension aktif olarak gelmektedir.

Ön hazırlıkları tamamladığımıza göre artık Laravel kurulumuna geçebiliriz. Bu aşamada cmd/Windows power Shell konsol uygulamasına ihtiyacımız var. Bu yüzden konsolu açıyoruz. Powershell’i çalıştırmak için Windows başlat simgesine tıklayın. Arama çubuğuna “power Shell” yazın.

Konsolu açtıktan sonra “cd c:\wamp\www” komutunu yazıyoruz. Daha sonra programı kurmak istediğimiz klasörü oluşturuyoruz ve seçiyoruz. Aşağıda göstereceğimiz kodlamada biz klasör ismi olarak “acarnet” seçiyoruz.

Composer global require “laravel/installer”

Laravel new acarnet

Bu şekilde kurulumu tamamladık. Programa ulaşabilmek için http://127.0.0.1:8000/ adresini internet tarayıcısından açıyoruz ve program ara yüzü karşımıza çıkıyor.

Laravel PHP özellikleri ile sizlere birçok avantaj sağlayacak. Zaten yukarıda bu avantajların ne olduğundan bahsetmiştik.

Ayrıca Laravel github üzerinde en çok takip edilen programlardan bir tanesidir.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu