Web Tasarım

Logo Nedir?

Basit olarak logo kavramını tanımlamak ve nedir sorusuna cevap vermek, logonun karmaşık yapısına hakaret olacaktır. Logoyu ancak maddeler halinde ve kısıtlı kelimelerle tanımlayabiliriz. O zaman logo nedir tanımını şöyle yapabiliriz:

  • Kurumları ve markaları temsil eden,
  • Marka değerini artıran,
  • Vektörel, çizgisel ve soyut özellikler sergileyen,
  • Kalite standartları özelliği gösteren,
  • İletişimin görünen yüzü,
  • İletişim stratejisinin en önemli unsuru ve
  • Marka ile müşteri arasındaki köprü

Logo olarak tanımlanabilir. Bu tanımları çoğaltmak mümkündür. Ancak biz tanım konusunu burada sonlandırıp, logonun diğer konularına geçiyoruz. Haydi başlayalım.

Logoların İlginç Tarihçesi

Logo tasarımı, insanoğlunun kendini ifade etmesi için mağara duvarlarına yaptığı ilk resim kadar eskidir desek, yanılmayız. İnsanlar tarihte ilk olarak kendilerini sembollerle ifade etmişlerdir.

Bilinen en eski semboller ve mağara resimleri, M.Ö. 15 bin yıllarına kadar dayanmaktadır.  Her ne kadar logonun tarihi bu kadar eskiye dayansa da, biz daha ileri bir tarihe gidiyoruz.

Hz. İsa’dan 2300 yıl önce yani M.Ö. 2300 yıllarında ilk logo tasarımı, Babil uygarlığında basılan sikkelerin üzerinde yapılmıştır. Babil uygarlığında yapılan sikkeler yuvarlaktı ve üzerlerinde imparatorluğa ait simgeler bulunuyordu. O dönemlerde; altın, gümüş ve bakır sikkeler ticarette kullanılıyordu.

Logoların Tarihçesi

M.Ö. Sümer çivi yazıları bulundu. Yazının mucitleri Sümerler, aynı zamanda logonun gelişimine de katkıda bulunmuşlardı.

Modern logonun başlangıcı ise 1366 yılındadır. Aynı zamanda tarihte ilk tescillenen logo Stella Artois adlı Belçika kökenli bir firmadır.

Bu arada logo kelimesi Yunancadan gelmektedir ve anlamı bilgidir.

Ortaçağda krallıklar, dost ve düşman ayrımı yapmak adına, kendilerine has armalar kullanmışlardır. Ayrıca bu dönemlerde okuma yazma bilmeyenlerin sayısının çok olması, ticaret yapılan yerlerde resimler ve semboller kullanılmasını gerektirmiştir.

Sanayi devriminde reklamcılık endüstrisinin gelişmesi ile birlikte, günümüzdeki logo çeşitlerinin de tohumları atılmış oldu. Yoğun rekabetin yaşandığı o dönemde, şirketlerin kendilerini ifade etme biçimlerinden en önemlisi logoydu.

Yazı tipi logoların daha popüler olduğu ve tercih edildiği sanayi devriminden sonra, resim ve vektörel ağırlıklı logolara doğru geçiş aşaması da başlıyordu.

Logo Türleri Hakkında Faydalı Bilgiler

Çoğumuz tek tür logoların var olduğunu zanneder. Oysa ki durum farklıdır. Hiç bilmediğiniz logo türleri hakkında doyurucu bilgiler almaya hazır mısınız? O zaman başlayalım.

Logo Türleri

Dişi Logo

Logonun da dişisi erkeği mi olurmuş demeyin. Aslında hepimiz dişi logo örneğini mutlaka görmüşsünüzdür. Hadi canım sende ben görmedim diyorsanız, size vereceğim örnekten hemen hatırlayacaksınız. Hani NBC televizyonunun logosu var ya, işte oradaki 6 adet renk damlacığı yarım daire şeklinde sıralanıyor ve ortasındaki boşlukta da, tavus kuşu amblemi var. İşte bu 5 renk damlası da, tavus kuşunun kuyruğunu oluşturuyor.

Bir örnek daha verince sanırız, konu daha net anlaşılacaktır. Coca Cola firmasının logosunu göz önüne getirin. Logoda, kırmızı fon üzerine, Coca Cola yazısı yer alıyor. İşte buradaki yazı aslında beyaz arka fonun yazı olarak görünümüdür. Yani arkada beyaz bir boşluk var ve bu boşluk, kırmızı bir tabaka ile kaplanmış, ancak beyaz fondan yalnızca Coca Cola yazısı görünüyor.

İşte verdiğimiz bu örneklerdeki boşlukların kullanılması ile Dişi Logo elde ediliyor. Tabi ki örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ancak biz burada konuyu daha fazla uzatmıyoruz ve diğer logo türlerinden örneklerle devam ediyoruz.

Amblem

Aslında amblemler, logonun bir parçasıdır. Bazı durumlarda tek başına logo olarak kullanılırlar. Mesela Mercedes araba markasının logosunu düşünün. Üç adet daire içinde yıldızdır. Yazı ile birleşince logo halini alır. Ancak Mercedes firmasının amblemi, başlı başına bir logodur. Umarız logo ve amblem arasındaki fark, kafanızca canlanmıştır.

Belirtke

Sanki logonun öz Türkçesini yazmış gibi olduk. Ancak ismin yazılışı bu şekilde. Aslında amblem ya da arma anlamlarına da gelmektedir. Belirtkeler, her ne kadar amblemlerin bir parçası olsalar da, tek başlarına kullanıldıklarında genelde yazı formunda karşımıza çıkmaktadır. Bir dönem şekilli yazıların logo niyetine kullanıldığını mutlaka görmüşsünüzdür. İşte onlara, Belirtke adı veriliyordu.

Arma

İlk olarak Ortaçağ Avrupa’sında ortaya çıkan armalar, günümüzde bile hala kullanılmaktadır. O zamanlar krallıkları ve beylikleri temsil ediyordu. Şimdilerde ise soylu aileleri temsil ediyor. Avrupa ülkelerinde, Amerika’da ve İngiltere’de köklü eğitim kurumlarında hala armalar kullanılmaktadır. Askeri kuvvetlerde de özel birimler arma kullanırlar. Mesela Bordo berelilerin armasını örnek olarak gösterebiliriz.

Oxford ve Cambridge gibi eğitim kurumlarının armalarını da bir başka örnek olarak verebiliriz.

Arma Nedir

Metinsel Logolar

Logotype olarak adlandırılan metinsel logolar, hepimizin yakından bildiği özellikleri barındırır. Fedex, Coca Cola, Google gibi firmaların logolarını örnek olarak gösterebiliriz.

Wodmark Tipi Logolar

Logo çeşitleri ve örnekleri serimizin bu kısmında, Wodmark tipi logolar yer alıyor. Markanın özelliklerini Logotype türünde olduğu gibi ilginç hale getirmek amacıyla kullanılan logo türüdür. Mesela ünlü Moda markası Chanel logosu, ters ve düz C harflerinden oluşur ve altında da Chanel yazar.

Lettemark Tipi Logolar

Monogram tipi logoların farklı bir versiyonudur. Eğer marka ismi uzunsa yalnızca baş harfleri ile simgelenir. Bazı durumlarda tek harf ile de simgelenebilir. Mesela Wilco firmasının logosu gibi. Logoda V harfi ve yanında da eğik bir çizgi bulunmaktadır. İkisi birlikte W harfini oluştururlar. W harfini çevreleyen makine dişlisi simgesi bulunur.

Sembol Tarzı Logolar

Bu tarz logoda, birden fazla soyut kavram, tek bir simge ile görsellenir. Mesela dünyaca ünlü kahve dükkanı zinciri, Starbuck logosunu örnek olarak verebiliriz. Bu logoda Yunan mitolojisinde yer alan ve denizcileri büyüleyen Siren adlı deniz kızı resmedilmiş. Deniz kızının başında ise taç ve yıldız bulunuyor.

Soyut Logolar

Geometrik ve simetrik formların kullanıldığı logo türüdür. Pepsi ve Nike firmalarının logosunu örnek olarak gösterebiliriz. Genelde kültürel etkiler söz konusudur.

Logonun Bilinmeyen Etkileri

Hani psikolojik testler vardır ya, internet üzerinde dolaşan, mutlaka görmüşsünüzdür. Mürekkep lekelerinin saman kağıdı üzerinde olduğu resimlerde herkes farklı şeyler görür. İşte logolarda da buna benzer etkiler söz konusudur. Maddeler halinde sıralayacak olursak logoların anlamı ve etkilerini, aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Kurumsal kimliğin görünen yüzüdür. İnsanlar ilk olarak logodan notunuzu verir.
  • Harika renklere sahiptirler ve renklerin insanlar üzerinde çekici etkileri vardır.
  • Markanın daha çok görünür olmasını sağlar.
  • Firma hakkında yüzeysel bilgiler verse de, genelde üzerinde düşünmeye sevk eder ve merak duygularını uyandırır.
  • Etkileyici bir logo, insanlar üzerinde olumlu izlenim bırakır ve markanın takdir toplamasını sağlar.
  • İnsanların bilinçaltına hitap eder.
  • Beğenilen logonun bulunduğu ürünleri, insanların alası gelir.
  • Kırmızı rengi, özellikle iştahı açtığı için Fast Food ve içecek firmaları logolarında hep kırmızı rengi kullanır.
  • Öğrenme süresi çok kısadır. Ancak etkisi kalıcıdır.
  • İnsanların hızla karar vermelerini sağlar.

Logonun Kurumsal Kimliğe Etkileri

Yaratıcı Bir Logonun Özellikleri

İyi bir logo tasarımında en önemli mevzu, yaratıcılıktır. Birçok firmanın birbirinden logo çaldığını ya da taklit ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu tür logolar inanın insanlar üzerinde hiçbir etki bırakmaz. Hatta taklit eden firma ya da kişiler bir adım geridedir diyebiliriz.

İlginç logolar bilgi gerektirir. Hayatta hiçbir şey bilgi olmadan yapılamaz. Tecrübe de bir bilgi türüdür. Yaratıcı bir logo tasarımının temelinde aslında bilgi yatar.

Logo tasarımı belli bir süreci kapsar. İyi şeyler bir anda ortaya çıkmaz. Öncelikle tasarım yapılacak konu hakkında bilgi toplamak gerekir. Daha sonra bilgi beyinde işlenir, tecrübeler devreye girer ve yaratıcılık da eklenince, ortaya harika sonuçlar çıkar.

Araştırma yapılmadan bilgi edinilemez. Logo tasarımında acele etmek, kötü bir tasarımın garantisidir. İyi bir araştırma sonucunda, birçok fikir bulunabilir.

Logo tasarımı adına her şeyi yapsanız da, aklınıza gelmeyen detaylar olabilir. Bu detayları belki de tasarım yaptığınız müşteri aklınıza getirebilir.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Logo tasarlarken en çok nelere dikkat etmemiz gerekir ve kaliteli sonuç almak için hangi süreçlerden geçmesi lazım?

  2. Merhaba şirket isimleri genelde soy isimlerden oluşmaktadır peki bu logo olayı nasıl olacak özgün bir tasarımla ne kadar iyi bir logo tasarlaya biliriz logonun önemi büyükmüdür?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu