SEO

Markanızı Tescillendiren Alan Adının Önemi Nedir?

Tescil ettirme işleminin markayı koruma altına alabilmek adına ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok.  Tescil işlemi sırasında hangi alan adı (Domain)’nı seçmeniz gerektiği de çoğu web işleminde olduğu gibi, yaygın kullanım sırasıyla paralellik göstermekte.

E-ticaret sitelerininde web tasarımını yapmak  için öncelikle bir alan adı seçmeniz gerekiyor. Ardından, seçtiğiniz domaini belirli bir süre boyunca adınıza satın almalısınız. Bunların dünyada en çok kullanılanlarını; com, net ve org olarak sıralayabiliriz. Domain ve domain uzantılarının fazla olmasının nedeni; Günümüzde artan internet kullanımıyla birlikte, site sahibi olmak isteyenlerin sayısının da artmış olması ve aynı isimde site açmak isteyenlerinde bununla paralellik göstermesidir. Uzantıların artması alan adlarını zenginleştirme çalışmasıdır da diyebiliriz.

Herkesin dilinde olan DNS’in, aslında ne amaçla kullanıldığını bilen kesim az sayıda. Açılımı Domain Name System  olan DNS, adından da anlaşılacağı gibi interneti bölümlere, farklı adlara ayıran alan adları arası iletişimi sağlayan sistemdir. İnternet denilen sistemden yararlanabilmek için kullanmaya yönelen herkesin bir adresi olması gerekiyor. Adresler de protokol seviyelerine (IPv4 veya IPv6) göre 32bit ya da 128bit uzunluğunda sayılarla belirtilir. İşte alan adları bu sayıları kullanıcılar için daha akılda kalıcı hale sokmaya yarıyor ve böylece karşımıza, bir nevi IP adreslerinin isimlendirilmiş halleri olarak çıkıyorlar.

Tercih edeceğiniz uzantının sitenin içeriğiyle bağlantılı olması ziyaretçi kaybını önlemek adına büyük önem taşır. Peki ya bu uzantıların anlamı nedir?

İngilizce anlamlarının ilk harflerinden oluşan bu alan adlarına örnek olarak;

.com –  ”Company” – ”Şirket”
.info – ”İnformation” – ”Bilgi”
.net – ”Network” – ”Ağ”
.org – ”Organization” – ”Topluluk”
.name – ”Name” – ”İsim”
.biz – ”Business” (okunuşu Bizinıs) – ”İs”
.tr – ”Turkish Republic”
.edu. – ”Education” – ”Eğitim”
.mil. – ”Military” – ”Askeriye”

Önemli olan bir diğer husus eğer mümkünse özellikle com, org ve net domainlerini aynı anda tescil ettirmeniz. Böylelikle kullanıcıların arama motorunda aynı isimde açılan başka bir siteye yönlenmelerini engellemiş olursunuz. ”.com, .net, .org” domainlerini tek başlarına alamıyorsanız yanlarına farklı uzantıları deneyebilirsiniz. Örneğin; .com.tr , .biz.tr , tv.tr , info.tr , web.tr .Bütün ”.tr” uzantılı sitelerin yürütme ve teknik işlerini ODTÜ üstlenmiştir.

Her domain için gereken belgeler de farklılık göstermektedir. ”.gov.tr” için şirket sahibinin imzalı ve kaşeli izin belgesi vermesi gerekirken, ”.com.tr” için gereken belgeler sitenin içeriğine göre farklılık göstermektedir. Ad-soyad.com.tr için kimlik bilgileri, ilgili yerleşim birimine ait portal yaratmak adına, başvuran belediyeler için ise belediye başkanı imzalı istek yazısı, Süresiz yayınlar için, yayının aslı, Radyo ve televizyonlar için, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ndan alınmış frekans tahsisini bildiren resmi yazı, Özel hastaneler için, Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış olan Özel Hastane Açılış ve Mesul Müdürlük Ruhsatı lazımdır. Bunun nedenine de şirket çeşitliliğinin neden olduğunu söyleyebiliriz.

Son günlerde ”alanadlari.com” adresi, domain tescili için tekel görevi görmekte, yapılan araştırmalara göre 2014 yılının ilk 6 ayında 424 alan adı satılmış. 1.4 milyon TL’lik bu satış, alan adlarında,”ilk gelen alır” prensibiyle sahip olunduğunu düşünürsek, nasıl bir çekişme olduğunun göstergesi niteliğindedir.

 

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu