Web Tasarım

SASS ve SCSS Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde internetin yaygınlaşması birçok alanı etkilemiştir. Yazılım ve bilişim, bu alanların başında geliyor. Bu sektörlerde iş yapan kişiler gün geçtikçe yeni teknolojilerle karşılaşmaktadır. Bu teknolojiler işleri kolaylaştırmada oldukça etkilidir. Bu nedenle bu sektörlerin içinde yer alanlar sektörüyle alakalı olup bitenleri iyi takip etmelidir.

Yazılım sektörünün web alanında popülerliğini arttıran teknolojilerden biri SASS’dır. SASS bir CSS ön işlemcisi olup daha temiz kod yazmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Hampton Catlin tarafından geliştirilen bu ön işlemci gelişimini halen sürdürmektedir.

Less Scss

SASS Nedir?

SASS en popüler CSS ön işlemcilerinden biridir. Syntactically Awesome Style Sheets kelimelerinin baş harflerini alarak günümüze gelen SASS teknolojisi, kullanıcılarına programla dili yazar gibi CSS kodu yazma imkanı sunuyor. Buda daha okunaklı CSS kodu yazılmasını sağlıyor. Kısacası bu teknoloji daha kolay ve düzenli kod yazılması için ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu teknoloji ilk olarak geliştirilirken ruby gibi CSS kodu yazma amacıyla ortaya çıkmıştı fakat CSS deki el alışkanlığından dolayı dilin söz dizimi SCSS olarak değiştirilmiştir. Sizlerde isteğe bağlı olarak SASS ve SCSS kodu yazabilirsiniz.

SASS Teknolojisinin Özellikleri Nedir?

SASS olarak yazılmış kodların uzantısı “.sass” SCSS olarak yazılmış kodların ise  “.scss” dir. Bu iki teknoloji de kendi dillinde yazılmış kodları CSS dosyasına dönüştürmektedir. Sonrasında SASS veya SCSS ile oluşturulmuş CSS dosyası projeye eklenmektedir. Bu teknolojilerin kullanıcılarına birçok avantaj sağlaması onun günümüzde sıklıkla tercih edilip kullanılmasını sağlamıştır. SASS teknolojisini kullanarak değişken tanımlayabilme, döngü kurabilme, fonksiyon yazabilme, nesting sistemi ile düzgün kod yazabilme, dört işlem yapabilme gibi özelliklerden faydalanabilirsiniz. Daha birçok özelliği bulunan SASS teknolojisinin ayrıntılarını kendi sitesinden bulabilirsiniz.

Sass Scss Css

SASS Neden Tercih Edilmelidir?

SASS, CSS ile kod yazmayı daha elverişli hale getirmektedir. Buda onun hızla popülerleşmesini sağlamıştır. Program diliyle kod yazar gibi CSS kodu yazmanız sizlere zamandan büyük ölçüde tasarruf ettirecektir. Aynı zamanda bu teknolojiyle daha düzenli stil dosyaları oluşturabilirsiniz. Kısacası SASS, CSS dilinin daha dinamik bir yapıya girmesini sağlamıştır. Ayrıca SASS ve SCSS teknolojilerinin yanı sıra birkaç tane daha CSS ön işlemcisi bulunmaktadır. LESS ve Stylus bu ön işlemcilerden diğerleridir. Fakat SASS ve SCSS bunlara oranda daha çok tercih edilmektedir.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Son derece faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuş emeğinizden dolayı teşekkür ederim. Blogunuzu sık, sık takip ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu