SEO

SEO Türkiye

Web sayfası yapan birçok kişinin ortak amacı kendini sektörde tanıtmaktır. Bunun dışında bir takım geri dönüş almak içinde firma sahipleri web sitesi yaptırmaktadır. Fakat bu geri dönüşlerin alınmaması bütün emeklerin ve paraların çöpe gittiğinin bir göstergesidir.  Bu gibi sorunların olmasındaki başlıca sebep olarak SEO Uyumsuz yapılan web siteleri gösterilebilir. SEO Türkiye ile uyumsuz olan web sayfaları üst sıralara çıkmada oldukça zorlanmaktadır. Peki Nedir Bu SEO? Dilerseniz bu konu için hazırladığımız yazımıza geçelim.

SEO Türkiye Nedir?

SEO kısaca sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkması için yapılan çalışmaların bütünüdür. Bu yapılan çalışmalar Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında yapılmaktadır. Search Engine Optimization kelimesinin baş harflerini alarak günümüze gelen bu kelimenin Türkçe manası Arama motoru Optimizasyonu’dur.

Üst sıralara çıkmak için yapılan çalışmaları az önce belirtmiştik bu çalışmalarda kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılan SEO iki farklı çalışma gibi görünse de bunlar birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Bu çalışmaları yapan kişilerin bu iki alana göre çalışma gerçekleştirirse daha ılımlı sonuçlar alması kaçınılmaz olacaktır. Dilerseniz şimdi iki alana ayrılmış olan bu site içi SEO ve site dışı SEO ibaresine bir göz atalım.

Site İçi Seo

Site İçi Seo Nedir?

Üst sıralara çıkmada başarılı olan kişiler site içi SEO ibaresini çok iyi yapmaktadır. One Page Seo olarak da bilinen bu çalışma türünde başarılı olmak için altyapı sağlam yapılmalıdır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse örneğin bir ada da teksiniz ve diğer yerlere açılıp insanlara kendinizi göstermeniz lazım bunun için kötü bir tekne inşa ederseniz diğer adalara yetişemeden çakılırsınız ama iyi ve sağlam bir tekne yaparsanız herhangi bir sorunla karşılaştığınız bu sorunu rahatlıkla alt edip diğer kişilere ulaşma şansınızı arttırabilirsiniz. Bu örnekle yola çıkarak yapılan SEO çalışmasındaki alt yapıyı iyi yapmamız gerektiği kanaatine varabiliriz. Fakat buna uymadan bir takım çalışma gerçekleştirirsek sitemiz zamanla ilerler fakat bir sorunla karşılaştığında veya botlar sitenizin altyapısının kötü olduğunu fark ettiğinde sitenizi istemediğiniz sıralamalara düşürebilir. Peki bu teknemizi nasıl sağlamlaştırırız? dilerseniz şimdi site içi seoda olması gerekenlere geçelim.

URL Yapısı

Sitede botların dikkat ettiği en önemli husus url kısmıdır. Bu kısımda veri çekilirken id gibi saçma sapan uzantıların olması botlar tarafından affedilmeyecek bir davranıştır. Bunun yerine konuyla ilgili içeriğin başlığı yazılması daha doğru olacaktır. Bunun örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

Acarnet.com/seonedir-id=5 değil de Acarnet/seo-nedir yaparsak botlar sitemizi daha çok sevecektir.

Sayfa Başlıklı Anahtar Kelime

Site içi seo yaparken uymamız gereken bir diğer kural içeriğimizle title yani başlığın aynı yapılması gösterilebilir. Bunun yapmamızdaki başlıca sebep olarak arama motorları sonuçlarını çıkartırken sayfa başlığını dikkate alması gösterilebilir. Buna oldukça dikkat eden arama motorlarına sizlerde uyarak üst sıralarda yer alma şansınızı arttırabilirsiniz.

Sayfa Başlıkları

Zengin İçerikler

İçerik sitenin olmazsa olmazıdır. Sitenize eklediğiniz her makale, ürün, yazı sitenin içeriğidir. Bu içerikte kalınma süresi her ne kadar artarsa arama motorları buna göre siteyi üst sıralara taşıyacaktır. Sitede kalınma süresini arttırmak içinde sitemize multimedya gibi resim video gif gibi teknolojileri ekleyebiliriz. Bu durum siteye doğrudan etki etmese de sitedeki kullanıcı etkileşimini arttıracaktır. Buda dolaylı yoldan sitede kalınma süresini arttıracaktır.

Etkileyici Başlıklar

Sitenizin üst sıralara çıkması için siteye eklediğiniz içeriklerin başlıklarını çarpıcı bir hale sokarak dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. Sitedeki başlığı çarpıcı bir hale sokmak için niteleme sıfatlarını kullanabilirsiniz. Bu niteleme sıfatlarına örnek olarak “2019”, “En iyi”, “En” gibi ibareler kullanılabilir.

Başlık Etiketleri

Html de bulunan başlık etiketleri içeriklerin olmazsa olmazıdır. Örneğin siteye bir içerik girecekseniz ve bunun başlığını H1 etiketiyle yapmanız seo açısından doğru bir davranıştır. Bu etiketi de sadece bir kere kullanmaya özen gösterin çünkü botlar önceliğini buna vermektedir. Aynı zamanda h2 etiketini de birkaç kere sitede kullanabilirsiniz. Bu etiketi daha çok alt başlıklarda içerik hazırlayanlar kullanmaktadır.

Anahtar Kelime

Sitede içerikler hazırlanırken ve seo yapılırken öncelikli olarak yapılması gerekenlerden biri doğru anahtar kelime seçimidir. Örneğin bir elbise firmanız varsa bayan elbise gibi kelimelerle çalışarak üst sıralara çıkma şansını arttırabilirsiniz. Doğru seçtiğiniz anahtar kelimeleri daha sonra içeriklerinizde de geçirerek sitenizin daha fazla hit almasını sağlayabilirsiniz. Bunların dışında seçtiğiniz anahtar kelimeyi de ilk 100 kelime arasında geçirerek içeriğinizden doğru sonuçlar alabilirsiniz.

Search Engine Optimisation

Responsive Duyarlı Tasarımlar

Arama motorları 2015 yılından sonra mobil uyumlu olmayan web sitelerini cezalandırma kararı aldı. Bu karar doğrultusunda responsive olmayan siteler üst sıralara çıkmada da güçlük çekecek gibi görünüyor. Sizlerin de bu tanıma uyan bir siteniz varsa bunu hemen duyarlı olacak şekilde yeniden dizayn etmenizin zamanı gelmiş demektedir.

Arama motorları bunu cezalandırmasa bile internetin günümüzde yaygınlaştığı durumunu göz önünde bulundurup aynı zamanda telefonlarında her geçen gün masaüstüne oranla daha çok tercih edildiğini hesaba katarsak mobil olmayan siteden trafik almamız çok güç olacak gibi görünüyor. Ama bu tanıma uyan ve responsive olan bir sitemiz varsa üst sıralara çıkmak için gerekli olan trafiği mobil ve tabletlerden alabiliriz.

Yukarıdaki belirtilen maddeler dışında Siteye Backlink yani dışarıdan link verme, sitenin hızını arttırmak, resimleri optimize etmek yani boyutunu düşürmek, içeriklerimizi kaliteli yapmak, yorumlara yer verip içeriği güçlendirmekte diğer site içi seo da yapılan birtakım çalımalardır. Bunların yanı sıra site dışı seo nedir nasıl yapılır uyulması gereken kurallar nelerdir gibi bir takım sorunlara da aşağıda bulunan yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

Site Dışı Seo Nedir ?

Site dışı seo kısaca diğer sayfalardan sitemize gelen referans bağlantıların tümüdür. Bu referans bağlantılarda her ne kadar konuyla alakalı şekilde link gelirse bu sitenin hızla büyümesini sağlayacaktır. Aynı zamanda dışarıdan gelen bu linklere backlink de denmektedir.

Sitenize dışarıdan gelen linkler her ne kadar fazla olursa bu bizlerin yararına olur fakat bu backlinklerin olumsuz yönde de etkileri vardır. Bu olumsuz etkilerden kurtulup sitemizin olumlu yönde etkilenmesi için aşağıdaki kurallara uymamız gereklidir.

Site Dışı Seo Kuralları

1-Site içi SEO işlemini bitirip site dışında birtakım çalışmalar gerçekleştiriyorsanız bu yaptığınız çalışmalar konuyla alakalı olacak şekilde linklemelerle yapılmalıdır. Örneğin bir yemek tarifi paylaştığınız bir siteniz var bu sitenize bir teknoloji sitesinden link gelirse linkten gelen kullanıcı sitede hiç vakit geçirmeyip çıkacaktır. Bu sorun için bir takım yazılımlar geliştiren Google gelen linklerde sitede kalma süresini de hesaba katmaktadır.

2- Bir forumdan link çıkışı alma gibi bir düşünceniz varsa ve bunun için forumda yazılar paylaşıyorsanız bu paylaştığınız yazılarda sitenizde bulunan resimleri ve logonuzu kullanabilirsiniz. Bu hem dışarı da bulunan içeriğinizi zenginleştirecek hem de tıklanma oranınızı arttıracaktır. Bunun dışında içerikteki bulunan resme link vererek daha fazla backlink almayı sağlayabilirsiniz.

3- Diğer sitede paylaştığınız yazı mutlaka içerikle alakalı ve özgün yazılardan oluşmasına dikkat etmelisiniz. Bu hususa uyduğunuz taktirde hızlı geri dönüt alma şansınızı arttırabilirsiniz.

4- Hiti yüksek olan sitelerden backlink almanız sitenize gelen trafiği arttıracaktır.

Yukarıda belirtilen site içi seo ve site dışı seo kurallarına uyarak kullanıcı trafiğinizi doruk noktalarına çıkartabilirsiniz. Bu trafiğin artışını fark eden arama motorları sizlerin sitesini üst sıralara rahatlıkla çıkartacaktır. Bunların dışında bir web sitesi kurma gibi bir girişiminiz varsa bunu seo altyapısına uygun sitelerle yaparak ilerde sorun yaşamamanızı sağlayabilirsiniz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu