Genel

SQL Nedir? (SQL Veri Tabanı Nedir?) Nasıl Öğrenilir?

SQL veri tabanı, bilgisayar ve internet ortamında bulunan işlenmemiş verileri yöneten sistemin adıdır.

SQL Veri Tabanı Nedir?

SQL nedir sorusunun cevabını kısaca, Structured Query Language yani Yapılandırılmış Sorgu Dili olarak verebiliriz. Bilgisayar ve internet üzerinde bulunan sunucularda bulunan ham bilgiler tek başlarına hiçbir şey ifade etmezler. Bu bilgilerin işlenmesi, gerektiğinde kullanılabilmesi ve hazır olması gerekir.

İşte veri tabanları yukarıda saydığımız tüm bu işlemleri sağlarlar. Örnek olarak İngilizce Türkçe sözlük programını verebiliriz. Bu programda, Türkçe kelimelerin ve bu kelimelerin İngilizce karşılığının olduğu bir ortamın bulunması gerekir. Programda Türkçe kelimenin İngilizce karşılığını arattığınızda, hemen karşınıza gelir. İşte bu kelimeler, programın içerisinde bulunan veri tabanları yardımıyla aratılır ve bulunur.

SQL Veri Tabanı Nedir?

SQL Ne İşe Yarar?

  • Ham verilerin aranması,
  • İstenildiği zaman bulunabilmesi,
  • Yeni verilerin kaydedilmesi,
  • Var olan bilgilerin silinebilmesi,
  • Bilgilerin güncellenmesi ya da
  • İsimlerinin değiştirilebilmesi

Gibi tüm işlemlerin yapılabilmesini sağlar. İnternet üzerinde tüm bu işlemlerinin yapılmasını sağlayan SQL Server yapıları bulunur.

SQL Nasıl Öğrenilir?

Sistemi öğrenebilmek için öncelikle SQL veri tabanı nedir sorusunun yanıtını bilmeniz gerekir. Günümüzde internet üzerinden verilen eğitimlerin yaygınlaşmasıyla, birçok SQL veri tabanı dersleri de yaygın hale gelmiştir. Yani online derslere katılarak veri tabanı programını öğrenebilirsiniz.

Bir diğer yol da Youtube platformu üzerinden yayınlanan videolardır. SQL nasıl öğrenilir sorusunun cevaplarından birisi olan Youtube videoları sayesinde, dersleri düzenli takip ederek, epey bir yol kat edebilirsiniz.

Online dersler ve Youtube videoları esnek bir yapıya sahiptir. İstediğiniz zaman istediğiniz yerde öğrenme imkanı sunarlar. Eğer tüm bunların yeterli gelmediğini düşünüyorsanız, çevrenize en yakın yazılım kursuna gitmenizi tavsiye edebiliriz. Öğretmen faktörü olmadan asla öğrenemem diyorsanız, yazılım kursu sizler için en iyi seçenek olacaktır.

SQL Nasıl Öğrenilir?

SQL Veri Tabanı Örnekleri (SQL Veri Tipleri)

SQL veri tabanı örnekleri, program içinde bulunan veri tiplerinin bilinmesiyle açıklanabilir. Aşağıda SQL veri tabanında kullanılan veri tiplerinin açıklaması verilmiştir. Böylece programın çalışma mantığı da anlaşılacaktır.

Metinsel veriler ASCII karakter setini ve Uluslar arası karakter setini kullanır. Char, sabit uzunluklu veri kümesini saklamakla görevlidir.

Varchar, değişken uzunluklu veri kümelerini saklayan komuttur.

Datatime komutu, tarih ve zaman tipi verileri saklamakla görevlidir.

Parasal verilerin saklanması için Money ve smallmoney komutları kullanılır.

Sayısal verilerde SQL programı ikili yani Binary sistemi kullanılır. Dolayısıyla yalnızca 1 ve 0 rakamları anahtar olarak kullanılır. Binary, ikili sayı verilerini 8000 byte kapasitesine kadar alabilen komuttur. Varbinary ise değişken uzunluğa sahip ikili sayı verilerini 8000 byte kapasitesine kadar kullanan veri tipidir.

Tiyint komutu 1 byte büyüklüğe sahip 0-255 arası tam sayı verileri için kullanılan komuttur.

Float, kayan noktalı veri tipleri için kullanılan komutun adıdır. +-3.4E38 arasında veri saklama yeteneğine sahiptir.

Decimal (precision scale) adı verilen komut ise ondalık sayılarda virgülden sonraki basamak sayısının dikkate alınmasında kullanılır. Scale komutu ise virgülden sonra kaç basamağın dikkate alınacağını belirler.

Sql_variant; text, ntext, image, timestamp haricindeki diğer veri türlerini kullanmak için işe yarayan komuttur.

Tüm veri tiplerinin dışında kullanıcı tanımlı veriler de SQL programında işlenir. Create Type, type_name ya da From data_type  komutları ile kullanıcı tanımlı işlemler yapılabilir.

SQL Veri Tabanı Örnekleri (SQL Veri Tipleri)

SQL Kullanım Alanları

SQL server nedir ve veri türleri sorularının cevaplarını verdikten sonra sıra geldi, SQL veri tabanının nerelerde kullanıldığına. Aşağıdaki alanlarda veri tabanı programı yaygın olarak kullanılır:

  • Kişisel adres defterleri,
  • Televizyon rehberleri,
  • E-Ticaret Siteleri,
  • Ürün satış ve sipariş sistemleri,
  • Kütüphane sistemleri,
  • İnternet sözlükleri,
  • Ödeme ve borç sistemleri,
  • Bankacılık sistemleri ve
  • Hastane otomasyonları

İnternet üzerinde ve bilgisayar sunucularında yer alan devasa verileri kontrol etmek için etkili sistemlerin geliştirilmesi gerekliydi. SQL programı bu ihtiyaçtan doğmuştur. SQL programı dışında devasa miktarda verileri işleyen birçok program vardır. Ancak en çok kullanılan ve yayın olan programlardan bir tanesi, SQL veri tabanı programıdır.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu