Genel

Steve Jobs Nasıl Başarılı Oldu?

Hayata farklı bakan Steve Jobs, Apple firmasından kovulmuştu. Nedeni ise Jobs’un yeteneksizliği değil, Pepsi şirketinin eski yöneticilerinden olan John Sculley’in kendisine ve yönetim tarzına tahammül edememesiydi. Kendi kurduğu şirketten ihraç edilen Jobs iyimserliğini kaybetmedi ve kısa süre içerisinde tekrar kovulduğu şirkete geri döndü. Zaten ne olduysa, bu aşamadan sonra oldu.

Steve Jobs Nasıl Başarılı Oldu? Jobs, şirkete geri geldiğinde ilk iş ürünlere neşter vurması oldu. Neredeyse her şeyi sil baştan yeniden tasarladı.  Apple 1 bilgisayarlarının başarısından sonra Jobs daha farklı ve güçlü ürünleri hayata geçirmek için çalışmalarını daha büyük bir hevesle devam etti. Apple 2 bilgisayarı, ikinci büyük başarıydı ve şirketi milyoner yapmaya yetti. Aynı zamanda günümüzde kullanılan birçok Apple ürününün de önünü açan ürün oldu.

Steve Jobs Nasıl Başarılı Oldu

Tamam Jobs bir dahiydi, ancak verdiği tavsiyelerle aslında başarının bir bilim olduğunu vurgulamaya çalıştı ve herkesin bu başarıyı elde edebileceğini savundu. Peki ama nasıl? Nasıl olduğunu Jobs tarafından verilen tavsiyeleri inceleyerek, sanırız anlayabiliriz.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ….!!

Steve Jobs’tan 21 Altın Tavsiye

Biz her ne kadar 21 altın tavsiye olarak adlandırmış olsak da, daha fazla ya da daha az olması bir şeyi değiştirmez. Burada önemli olan, tavsiyelerden ilham alabilmektir. O zaman başlayalım:

  • Hedefleriniz, asla olması gereken yere ulaşmasın! Daha uzağı hedefleyin! Jobs bu fikirle; iPod, iTunes Store gibi buluşları dünyaya kazandırmıştır.
  • İyimserliğinizi kaybetmeyin! Her zaman gerçekçi olun, ancak iyimserliğinizi de korumayı başarmalısınız. Pozitif olmak ve hayata pozitif olarak bakmak, yapabileceğiniz en iyi şeydir. Hayata bir sıfır geride başlayan Jobs, bu düşüncesi sayesinde, Apple firmasını olduğundan daha iyi bir yere getirdi.
  • Herkesin birbirinden öğreneceği şeyler vardır. bu tavsiye size bir şey hatırlattı mı? Ne yazık ki bizim kültürümüzde eskiden olan bu kavram, günümüzde neredeyse bir avuç insan tarafından uygulanıyor. Yani Jobs, kibrinizi kırın herkesten mutlaka öğreneceğiniz şeyler vardır diyor. Bu bir çocuk olsa bile!
  • Hayata erken başlamak gerekir. İnsanlar genç yaşta iken bilgiyi daha kolay ve hızlı özümserler. Bu yüzden çocukların ve gençlerin eğitimi önemlidir.
  • Eğitim önemlidir, ancak gerekli değildir. Jobs bu sözü söylediğinde Reed kolejindeki eğitimini yarıda bırakmıştı. Eğitimini bırakmasaydı Apple firmasının dünyanın en iyi şirketi haline getiremeyecekti. Ancak Jobs’a göre üniversite eğitimi, insanları problem çözme ve hayat karşısındaki sorunlarıyla baş edebilmeleri için gerekli görmüştür.
  • Farklı kültürlerden ilham alın ve dünyayı gezin. Jobs, seyahatlerin ve farklı kültürlerin, insanların bakış açılarını değiştirdiğine inanıyordu. Gerçekten de öyle olduğunu başarılarıyla kanıtlamış oldu.
  • İyi insanlar beraberlerinde iyi şeyler getirir. Etrafınızdaki insanların nasıl yapıda oldukları, sizi de etkiler. Her ne kadar bu durumun istisnaları olsa da. Mesela şiddetin ve yoksulluğun olduğu bir yerde yetişiyorsanız, başarılı olmanız beklenemez. Etrafınızda her zaman eğitimli ve iyi insanların bulunması önemlidir. Size ilham verirler.
  • Beklentilerinizi yüksek tutun ve hep büyümeyi hedefleyin. Jobs bu düşüncesini hayata geçirmekte ustaydı. Her zaman daha iyisini ve büyüğünü hayal eder ve gerçekleştirirdi. Her zaman açtı ve hiçbir zaman yetinmezdi.
  • Küçük numaralar, ticari hayatta yükselmenizi sağlar. Tüm kurallara karşıydı ve silikon vadisinde uyguladığı küçük numaralar sayesinde büyümeyi başardı. Hayatta zaten küçük hilelerle doludur.
  • Engeller güçlenmenizi sağlar. Birçok insan karşılaştığı engeller karşısında vazgeçerler. Ancak engeller, insanların daha güçlü hale gelmesi için büyük birer fırsattırlar.

Steve Jobs’tan 21 Altın Tavsiye

  • Yaptığınız işi para için yapmayın. Para her zaman aracınız olsun. Yaptığınız işi para için yaparsanız, sevemezsiniz. Sevmediğiniz bir işte de başarılı olamazsınız.
  • İnsanlar değerlidir. Jobs çalışanlarına değer verirdi. Onları işe aldığında hiçbir zaman işlerine karışmadı. Sunumu olan toplantılardan nefret ederdi. Daha çok fikirlerin havada uçuştuğu beyin fırtınası dolu toplantıları severdi.
  • Hayat risk demektir. Korkak insanlar hiçbir zaman ilerleyemezler ve oldukları yerde kalırlar. Her işte risk almak, kaybetmeyi göze almak, aslında daha büyük başarıların da habercisidir. Hayatta kaybetmek de var, kazanmakta…
  • Kişisel özelliklerinizi ticarette kullanın. Aslında Jobs bu tavsiyeyi, insanların kendilerine ait markaları olması gerektiğini vurgulamak için belirtmiştir. Taklitçilikten kaçınarak, özgün olmayı benimsemiştir.
  • Amaçlarınız büyük olmalıdır. İnsanlar ne düşünüyorlarsa, o kişi haline gelirler. Pozitif düşünmenin ve hayal kurmanın gücü de buradan gelmektedir. Bilinç altınıza neyi verirseniz, onu alırsınız.
  • Çalışma arkadaşlarınızı önemlidir. Yanınızda bulunan kişiler size her zaman ilham verebilir. Ancak sizinle aynı düşünüyorsa… olumsuz düşünen bir arkadaştan verim alamazsınız ve sizi olduğunuzdan daha kötü bir hale getirebilir.
  • Başarısızlık bir fırsattır. Güçlenmeniz için gereken bir araçtır. Başarısız olsanız da devam etmelisiniz. Sonunda mutlaka başarıya ulaşacaksınız.
  • Bir gün mutlaka öleceksiniz. Tabi ki çok çalışmak önemlidir. Ancak hayatı da yaşamak gerekiyor. Kendinize de mutlaka zaman ayırın. Sürekli çalışarak, hayatı ıskalamayın.
  • Kendinize inanın! Zorluklarla mücadele edebilmek için kendinize inanmanız oldukça önemlidir. Kendinize inandığınız zaman, zorluklara karşı mücadele etme gücünü de içinizde bulacaksınız.
  • Amacınız aramak olsun. İyiyi ve güzeli bulana kadar aramaya devam edin. Nasıl anlayacağım demeyin, kalbiniz onu gördüğünde mutlaka tanıyacaktır.

Apple Kuruluşu

 

  • Hayat bir dengedir. Ne zaman duracağınızı ve ne zaman devam edeceğinizi öğrenin. Hayatınızdaki dengeyi kaybettiğiniz zaman başarılı olamazsınız.

Apple Firmasını Uçurumdan Alan Adam

Jobs ilk olarak Atari firmasında tasarımcı olarak çalışmaya başladı. Bu zamanlarda tanıştığı Steve Wozniak ile birlikte evinin garajında, Apple firmasını kurdu. Firmayı belli bir aşamaya getiren ve tanınmasını sağlayan Jobs, yönetim kuruluyla anlaşamadı ve ayrıldı.

Ayrıldığı zaman Next adında bir bilgisayar şirketi kurdu. Bu firmada belli bir başarı elde etse de, daha ileriye gidemedi. Belki de Jobs’un kaderinde Apple firması vardı.

1985 yılına gelindiğinde şirket içerisinde anlaşmazlıklar baş gösterdi. Yönetim kurulu düzensiz ve hırslı bir yönetici olan Jobs’un gitmesi gerektiğine karar vermişti.

Apple Firması

Steve Jobs işten atıldıktan sonra Apple için işler iyi gitmemeye başladı. Yeni bir şeyler üretemeyen şirket sonunda iflasın eşiğine geldi. Jobs’un kurduğu bilgisayar şirketi Next’in Apple tarafından alınması ile birlikte, Jobs tekrar işe geri döndü ve Apple firmasını iflasın eşiğinden kurtarmak için çalışmalara başladı.

Jobs’un döndüğü zamanlarda,  Mac bilgisayarları, Apple II bilgisayarlarının yerini aldı. Oldukça ses getiren Mac bilgisayarlar günümüzde bile popülerliğini korumaya devam ediyor. Ayrıca iPod, iPad ve Macbook ürünleri ile de şirket dünya çapında büyük satış rakamları elde etti.

Çöküşün nedeni, Apple firmasının yöneticisi olan Scully’nin Power PC adı verilen bir işlemciye yüklü miktarda yatırım yapmasıydı. Bu durum Apple bilgisayarların fiyatlarının yüksek olmasına ve satışlarının azalmasına yol açtı. Artık şirket ekonomik olarak iflasın eşiğindeydi. Daha sonraki hikayeyi zaten anlattık.

Jobs’un sahalara dönmesinin ardından şirket yeni ürünlerle toparlanma sürecine girdi ve dünyanın bir numaralı şirketine dönüştü. Aplle firması tüm varlığını Jobs’a borçludur desek, yanılmayız.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu