Web Tasarım

Ucuz Alan Adı Nasıl Alınır?

Arama motorlarında ucuz veya ücretsiz alan adı için arama yaptığınızda, ucuz veya ücretsiz olarak alan adı verdiğini söyleyen birçok site bulunmaktadır. Hatta ücretsiz alan adı başlığı altında, siteye giriş yaptığınız zaman “ucuza çok yakın” diyerek fiyatlandırmalar sunuyor. Ancak bu durum sizi açınızdan yanılgıya düşmenize sebebiyet verecektir. Çünkü alan adı yani domain alımları ücretsiz olmamak ile beraber, ücretsiz veren firmalar ise otoritesi olmayan alan adı uzantılarını ücretsiz kayıt etmektedir.

Ancak yeni bir firma, adını duyurmak amacı ile büyük kampanyalar başlatabilir. Alan adı tesciline yeni başlamış olan bir firma, yaptığı büyük kampanya veya indirimleri uzun süreli olarak size sunamaz. Çünkü alan adı tescil eden firma yenidir ve çok fazla uzun süreli kampanyalarda ve/ya indirimlerde bulunamaz. Bu durumda sizin aldığınız alan adını bir sonraki güncellemenizde ya çok daha pahalıya ya da hiç bulamayacağınız bir şeye dönüşür. Bu yeni firmaların alan adı tescilleri büyük oranla 10 $ – 11 $ gibi maliyetin çok daha altında fiyat biçerler. Ancak bu fiyatlar ile bu firmalar çok uzun süreli bir dayanıklılık gösteremezler. Ancak siz aynı fiyata uzun süreli domain hizmeti almak istiyorsanız, çok bilinen ve güvenilir olan firmalardan domain hizmeti alabilirsiniz. Bunların yanı sıra ucuza veya bedavaya aldığınız hizmet, alan adı transferi konusunda da sorun yaratacaktır.

ALAN ADI TRANSFERİ NEDİR?

Alan Adı Transferi

Alan adı yani domain transferi demek, kaydı bulunduğu şirketin değiştirilmesi demektir. Sizin domaininizin kayıtlı bulunduğu firmayı değiştirmek isteyip de değiştirdiğinizde alan adı transferi yapmış olursunuz. Yani alan adınızın (domaininizin) alındığı firmadan başka bir firmaya taşınması işlemidir. Başınıza gelebilecek her türlü sebep ile alan adı transferini gerçekleştirebilir ve istediğiniz firmadan bu alan adını alabilirsiniz. Peki her aklınıza estiğinde alan adı transferini yapabilir misiniz? Tabii ki de hayır. Alan adı transferinin gerçekleştirilebilmesi için bazı şartları vardır. Bu şartlardan bazıları şunlardır:

  • Sizde bulunan alan adının, sizin elinizde en az iki ay (60 gün) bulunması gerekiyor.
  • Alan adını hangi tarihte aldığınızı iyi hatırlayın! Bitmesine iki haftadan daha kısa bir süre kalmış ise alan adı transferini yapamazsınız.
  • Alan adı değişim talebini yalnızca domainin sahibi isteyebilir ve alan adını aldığınız firmaya bir borcunuz olmamalıdır.
  • Domain transfer şifrenizi bilmeniz gerekmektedir. Dilerseniz alan adını aldığınız firmadan bu şifreyi isteyebilirsiniz.

Eğer bu şarlar tam olarak sağlanmış ise çok rahat bir şekilde alan adı transferi işlemine geçebilirsiniz. Sizin yapmanız gereken en önemli şey yeni bir alan adı tescil eden firma bulmanızdır. Bulduğunuz firma size yönlendirmeleri sayesinde alan adı transferinizi gerçekleştirecektir. Alan adı transferi süreci ise ortalama olarak bir hafta sürmektedir.

ALAN ADI İÇ TRANSFER / DIŞ TRANSFER NEDİR?

ALAN ADI İÇ TRANSFER NEDİR?

Alan adı iç transferi, kullanıcının e- maili veya kullanıcı ID’ sine göre yapılmaktadır. Bazı firmalar müşteri paneline göre de iç transfer yapmaktadır. Alan adı yönetim paneline giriş yaparak alan adını yönetimine başlıyorsunuz. Ardından transfer yönetimine geçiş yaparak adınızın transfer geçişine uygun olmasını seçiniz. Sonrasında ise transfer seçeneğinde ortaya çıkan iç transfere tıklamalısınız. Sonrasında karşınıza çıkan müşteri bilgilerini (alan adı sahipler) doldurarak istek maili gönderebilirler. Böylece onay aldıkları anda iç transfer işlemi gerçekleşecektir.

ALAN ADI DIŞ TRANSFER NEDİR?

Alan adı şifresi alınır ve alınan alan adı şifresi müşterinin istediği firmaya, alan adı (domain) transferi için gönderilir. Firmalar bu şifreyi ve müşterinin alan adına göre değerlendirir. Onay alınmadan alan adı transfer işlemi gerçekleşemez. Bazı firmalar da alan adı transfer işlemi gerçekleşmeden önce müşteri ile sözlü anlaşarak öncelikle bir yıllık hizmet bedeli alır. Ondan sonra yazılı bir anlaşmaya varılır. Böylece alan adı dış transfer işlemi de gerçekleşmiş olur.

TRANSFER KODU NASIL ALINIR?

Transfer kodu yani domain (alan adı) transfer kodu, alan adı transferinizde kullandığınız bir şifredir. Bu kod olmadan transfer işlemlerini gerçekleştiremezsiniz. Çalışma mantığı, kredi kartı onay kodu alma gibi bir mantıktır. Böylece güvenli bir şekilde alan adı transfer işlemlerinizi uygulayabilirsiniz. Domain transfer kodu, farklı sitelerde farklı isimler ile söylenebiliyor. Örneğin; transfer anahtarı, EPP anahtarı, Authorization Code, EPP durum kodu vb. isimler ile anılabiliyor.

Domain (alan adı) transfer kodu nedir? Domain transfer kodu, alan adını veren firma tarafından verilen, özel karakterler, rakamlar ve harflerden oluşan karakterlerin random olarak üretilen bir koddur. (Random şifrelerin tekrar etmemesi şartlanmıştır.) En az 6, en çok ise 23 karakterden oluşmaktadır.

Transfer kodu almak için;

  • Alan adını aldığınız firmanın sitesine girerek müşteri paneline giriş yapın.
  • Domain ayarlarına gidin.
  • Hangi alan adına sahipseniz, oradan domain yönet bölümüne giriş yapın.
  • Domain kilidini devre dışı bırakın.
  • Transfer / Yetkilendirme kodu al seçeneğini seçin.

Böylece domain transfer şifrenizi almış olacaksınız.

YURTDIŞI UZANTILI DOMAİN ÜCRETLERİ NELERDİR?

Yurtdışı uzantılı domain satın alarak işlerinizi uluslararası bir satış (veya kullanıcı) ağına dönüştürebilirsiniz. Her ülkenin kendine özgü bir uzantısı vardır ve her ülkede farklı fiyatlandırmalar görülür. Ayrıca her ülkenin farklı ve ayrı domainleri de vardır. Bu alt domainler de farklı fiyatlandırmalara tabii tutulur.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu