Web Tasarım

Web Site Performans Analizi Nasıl Yapılır?

Web site performans analizi yapmak için birçok araç internet ortamında bulunmaktadır. Yani bu konuda birçok seçeneğe sahipsiniz.

Peki ama hangi analiz aracı daha iyi performans sergiliyor? Devamı konumuzun alt başlıklarında…

Ücretsiz Web sitesi Analiz Araçları

Ücretsiz web sitesi analiz araçları ile internet sitenizin performansını takip edebilirsiniz. Sizlere bahsedeceğimiz aracalar, ücretli olanlar kadar ayrıntılı olmasa da işinizi görecektir.

Google Webmaster Tools

Web Master Tools

Google web master tools, Google firmasının site sahipleri için hazırlamış olduğu yönetim panelidir. Bu panelde Google servisinin sunduğu tüm araçlar kullanılabilir.

Google web master tools paneli kullanarak, internet sitenizdeki problemleri öğrenebilirsiniz.

Peki bu araçla neler yapabilirsiniz?

Web master tools sol menüde yer alan sekmeleri detaylı bir şekilde anlatarak, nasıl kullanacağınızı göstermiş olalım.

Ayarlar: Bu sekmede internet siteniz için coğrafi konum belirleyebilirsiniz. Böylece sitenizi belirli ülkeleri hedefleyecek şekilde ayarlamış olursunuz.

Adres Değişikliği: İnternet sitenizde domain değişikliği yaptığınızda Google arama motorunu buradan bilgilendirebilirsiniz.

Kullanıcılar: Tools hesabınıza yöneticiler atayabilirsiniz. Atama işini de bu kısımdan gerçekleştirebilirsiniz.

Site Bağlantıları: Arama sonuçları sayfasında görünen ve otomatik olarak oluşturulan kısa yollardır. Buradan otomatik bağlantıları kaldırabilirsiniz.

URL Parametreleri: İnternet sitenizin URL’sinde yer alan bazı parametreleri bu kısımdan kaldırabilir ya da yönetebilirsiniz. Ancak burayı kullanırken dikkatli olmalısınız. Eğer yeterince hakim değilseniz, dokunmamanız en iyisidir.

Tarama Hataları: Google botlarının internet sitenizi tararken karşılaştığı sorunlar burada listelenir. Bu sorunları düzelterek SEO konusundaki eksikliklerinizi de gidermiş olursunuz.

Kötü Niyetli Yazılım: İnternet sitenizde; trojan, virüs ve Truva atı benzeri zararlı yazılım olup olmadığını bu kısımda görebilirsiniz.

Tarama İstatistikleri: İnternet sitenizin tarama sıklığı bu alanda görünür.

Engellenen URL Bağlantıları: Robot.txt kullanarak engellediğiniz URL bağlantıları burada görülebilir. Ayrıca buradan Robot.txt ayarlarını da gerçekleştirebilirsiniz.

Google Gibi Getir: İnternet sitenizin sayfalarını Google tarzında getirebilir, durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer talep ettiğiniz sayfa, indekslenmemişse, indekslenmesini talep edebilirsiniz.

Arama Sorguları: İnternet sitenize gelen ziyaretçilerin, hangi kelimeleri kullanarak sorgulama yaptıkları ve sitenize ulaştıkları, bu bölümden görülebilir. Ayrıca sorguların kaç kere yapıldığını da buradan görebilirsiniz. SEO açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

URL Kaldırma: İnternet sitenizde hazırladığınız sayfalarda hata yaptığınızı düşünüyorsanız, buradan müdahale edebilir, sayfaları kaldırabilirsiniz.

İçerik Anahtar Kelimeler: Bu bölümde kullandığınız anahtar kelimelerin yoğunluğunu ve hangi anahtar kelimelerde hangi sırada olduğunuzu görebilirsiniz.

Site Haritaları: İnternet siteniz için Site.xml dosyasını bu bölümde yükleyebilirsiniz. Böylece sayfalarınızın indeks almasını hızlandırabilirsiniz.

Google Analytics

Google Analytics

Web site performans araçlarından birisi de Google firmasına ait olan Analytics aracıdır.

Google Analytics ile:

  • Özel raporları listeleyebilir,
  • Kayıtlı raporları inceleyebilir,
  • Özel uyarıları görebilir,
  • Gösterge tablolarını analiz edebilir,
  • Trafik kaynaklarını görebilir,
  • Trafik alan içeriklerinizi inceleyebilir,
  • Coğrafi, dil ve yer gibi seçeneklere göre analiz yapabilir,
  • Nüfus özelliklerine göre sonuçları sıralayabilir,
  • İlgi alanlarına göre analiz yapabilir,
  • Mobil cihazlarda internet sitenizin performansını inceleyebilir,
  • Kullanıcı tanımlı parametrelerle analiz gerçekleştirebilir,
  • Süzgeç seçeneği ile hedef akışlarını yönetebilirsiniz.

Yukarıdaki işlemleri ve daha fazlasını gerçekleştirebilirsiniz. Analytics Google firmasının internet sitesi sahiplerine sunduğu ücretsiz analiz platformudur. Bu platformu kullanabilmeniz için internet sitenizde yer alan sayfalardaki kodlama bölümünde “head” etiketinin hemen altında, platformdan aldığınız kodu eklemeniz gerekir.

Her site için farklı kod almalı ve ilgili bölüme eklemelisiniz.

Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights

Google web site performance unsurunu artırabilmek için Google firması tarafından geliştirilen Pagespeed Insights platformunu kullanmalısınız.

Ücretsiz olan bu analiz aracının en büyük özelliği, Chrome tarayıcısı kullanıcılarından gerçek zamanlı bilgi almasıdır. Bu verileri kullanarak çalışan analiz aracı Google firması tarafından ücretsiz olarak sunuluyor.

Peki bu analiz aracını nasıl kullanacaksınız?

Hemen anlatmaya başlayalım.

Öncelikle https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR    adresine girerek Pagespeed platformunu kullanabileceğinizi belirtelim.

Platformda; hızlı, orta ve yavaş olmak üzere üç farklı hız sonuç göstergesi ile karşılaşacaksınız. Yani internet sitenizin hızı üç farklı kritere göre listelenecek.

Panelde yer alan hız skoru hesaplayıcısı sayesinde, internet sitenizin hız skalasını rahatlıkla görebileceksiniz. Panel internet hızınızın sonucunu, FCP ve DCL adlı ana ölçümlerin ortalamasına göre belirliyor. Eğer internet siteniz, ilk üç kategoride yer almaya başarıyorsa hızlı demektir.

Bir diğer özellik ise optimizasyon skoru hesaplayıcısı. Bu araç internet sitenizdeki sayfaları derecelendirerek, üç farklı başlık altında sınıflandırıyor.

Sayfa dağıtımları bölümünde, FCP ve DCL etkinliklerinde yer alan verilerin sayfalardaki payı gösterilmektedir. Yani Chrome verilerine dayanarak, internet sitenizdeki sayfaların değeri ve başarı durumu bu bölümde listelenir.

Sayfa istatistikleri alanında, sitenizdeki sayfaların toplam veri miktarı gösterilir. Bu veriler sayfa dağıtımları ile karşılaştırılır ve rapor olarak size sunulur. Verileri kullanarak mevcut sayfalarınızın daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Optimizasyon Önerileri bölümünde, internet sayfalarınız için en kolay ve hızlı yöntemleri görebilirsiniz.

Yukarıda anlattıklarımızı deneyimlemek için Pagespeed platformuna girip, arama çubuğuna sitenizin linkini girin ve analiz et butonuna basın.

Gtmetrix

Web site performans test araçlarından birisi de Gtmetrix’dir. Aslında internet sitesi demek daha doğru olacaktır. Bu sitede internet sitenizin performansını her yönden değerlendirebilirsiniz.

Tıpkı Google analiz araçlarında olduğu gibi, Gtmetrix sitesinde de internet siteniz hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Bu internet sitesini kullanmaya başlamadan önce hesap oluşturmanız gerekir. Kullanıcı adı ve şifrenizi belirledikten sonra siteye üye olarak giriş yapabilirsiniz. Öncesinde vereceğiniz e-posta üzerinden doğrulama isteyecektir.

Üye olduğunuzda karşınıza yönetim paneliniz gelecek. Burada dashboard bölümünde yer alan arama çubuğuna sitenizin URL’sini girmeniz ve “Analyze” butonuna basmanız yeterlidir.

Karşınıza çıkan 5 sekmeli analiz sonuçlarını inceleyebilir, sitenizi bu bilgiler doğrultusunda analiz edebilirsiniz. Ayrıca analiz sonuçlarını PDF formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Ücretli Web Sitesi Analiz Araçları

Ücretli web sitesi analiz araçları biraz pahalıdır. Ancak ücretsiz olanlara göre daha ayrıntılı analiz yapmanızı sağlar. Eğer SEO konusunda biraz bilginiz varsa, karşınıza çıkan sonuçların ne olduğunu ve ne yapmanız gerektiğiniz bilirsiniz.

Anlamadığınız kısımlar için ise web tasarım ajansından yardım almanız faydalı olacaktır.

Aşağıdaki başlıklarda ücretli olan ve dünya genelinde en çok kullanılan analiz araçlarından bahsedeceğiz.

Ahrefs

Ahrefs

Web siteleri için; organik arama kelimeleri, trafik kaynakları ve SEO kriterleri açısından detaylı analizler sunan SEO aracıdır. Dünya genelinde popüler olması, ayrıntılı ve isabetli analizler yapmasındandır.

Ahrefs temel olarak; Content Explorer, Keywords Explorer ve Site Explorer olmak üzere üç ana bileşende oluşur.

Aşağıda Ahrefs analiz aracına ait menülerin kullanımı ve ne işe yaradıklarından kısaca bahsetmek istiyoruz. Böylece bu analiz aracının kullanım mantığını da anlayabileceksiniz.

Overview: Ahrefs sitesine giriş yaptığınızda, arama kutusuna sitenizin URL’sini yazıyorsunuz ve “Explore” sekmesine tıklıyorsunuz. Ardından karşınıza, sitenizin analizinin olduğu sayfa çıkıyor. Overview menüsü altında aşağıdaki sonuçlarla karşılaşacaksınız:

  • İnternet sitenizin; Backlink sayısı, domain değeri ve rank değeri.
  • İnternet sitenizde bulunan sayfaların detaylı olarak listelenmesi. Hangi sayfalardan ne kadar backlink aldığınızın gösterilmesi.
  • Paylaştığınız en iyi içeriklerden 5 tanesinin, sosyal medya platformları üzerindeki paylaşım sayıları.
  • Performans olarak en iyi durumda olan 5 adet sayfanızı.
  • İçeriklerinizde kullandığınız anahtar kelimelere göre, sitenize rakip olan 10 internet sitesini ve bu sitelerin aldığı yüzdesel linkleri.
  • Organik anahtar kelimelerinizden en iyi 5 tane olanını.
  • İnternet sitenizin backlink profilini.
  • Anchor Cloud sekmesinde web sitenizde bulunan anahtar linklerin kullanım oranlarını.

Backlinks: Bu bölümde benzer link gruplarını görebilirsiniz. Her alan adınız için 1 adet backlink analizi bu bölümde görünecektir. All Links bölümünde ise tüm linkleriniz gösterilir. Link Type bölümünde sitenizde yer alan backlinkler; dofollow, nofollow, edu, gov gibi türlere göre ayrılı ve analiz sonuçları gösterilir.

Language bölümünde backlinkleriniz dil seçimine göre listelenir.

Platforma bölümünde organik dış kaynaklarınız; blog, ecommerce, wiki, cms ve wordpress gibi alt yapılara göre listelenir.

Bu sekmenin sağ üst köşesinde yer alan “Export” butonunu kullanarak, analiz sonuçlarını Excell formatında indirip kaydedebilirsiniz.

Referring Domains: Sitenize backlink sağlayan alan adlarının listesini buradan görebilirsiniz. Bu bölümde sitenize backlink veren sitelerin; domain rank, Alexa rank, dofollow backlink, nofollow backlink ve kaç adet backlink verdiğini görebilirsiniz.

Anchors: Bu menüde internet sitenize hangi kelimelerden trafik ya da link geldiğini görebilirsiniz.

Top Referring Content: Sitenize gelen en iyi Backlink kaynaklarını buradan görebilirsiniz. Üstelik detayları ile birlikte.

Referring IP: İnternet sitenize gelen Backlink sitelerinin IP adreslerini burada bulabilirsiniz. Ayrıca kaç adet Backlink geldiği de bu bölümde görülebilir.

Organic Keyword: Web sitenizde kullandığınız anahtar kelimelere bağlı olarak gelen organik trafikleri bu bölümde görebilirsiniz. Bu bölümde; pozisyona göre, aranma hacmine göre, zorluk derecesine göre, tıklamaya göre, gelen trafiğe göre, sonuçlara göre ve kelimelere göre filtreleme seçeneklerini de bulabilirsiniz.

Top Pages: En çok ziyaret edilen ve en başarılı sayfalarınızı bu bölümde görebilirsiniz.

Pages: Bu bölümde de en çok hit alan sayfalarınızı görebilirsiniz.

Outgoing: Web sitenizden dışarıya verdiğiniz linkleri burada görebilirsiniz.

Content Explorer: Ahrefs aracının ikinci ana menüsü olan bu bölümde, anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. arama çubuğuna girdiğiniz kelime türüne göre aranma hacminden, sosyal medya paylaşımlarına kadar birçok seçeneği bulabilirsiniz.

Keywords Explorer: Bu bölümde ise detaylı anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. Ayrıca bulduğunuz sonuçlarda rakip siteleri de bu bölümde görüntüleyebilirsiniz.

Moz

Web site performance test analiz araçlarından birisi de Mooz analiz aracıdır. 2004 yılında Amerika’nın Seatle kentinde kurulan dijital ajanstır. İlk başlarda ismi SEOmoz iken, daha sonra Moz olarak değiştirilmiştir.

Moz analiz aracı için önemli olan link çıkışlarının kaliteli olmasıdır. Tüm analiz sonuçlarını da bu mantık çerçevesinde gerçekleştirmektedir.

Moz Spam Score, aracın yaptığı analiz sonucunda internet sitelerine verdiği 0-17 arasındaki değeri ifade eder. Analiz aracının yapmış olduğu bu değerlendirmeye göre, internet sitenizle ilgili yaptığınız çalışmaların kusur oranını öğrenebilirsiniz.

DA (Domain Authority) Moz şirketi tarafından geliştirilen ve web sitelerinin arama sayfalarının karşılaştırılması skorudur. DA skoru ile internet sitelerinin, rakiplerine karşı sıralama gücü potansiyeli ölçülür. Moz analiz aracının bu özelliğini internet siteniz için kullanabilirsiniz.

Moz sitesini ücretsiz olarak 30 gün boyunca kullanabilirsiniz. Tabi ki kısıtlı özelliklerini. Tam sürüme sahip olmak için aylık belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Ücretli olan bu analiz aracı internet sitenizin değerini size göstererek, SEO çalışmaları adına neler yapmanız gerektiğini söylüyor.

Semrush

Semrush

Web site etkin kullanım performansı değerlendirmesinin yapılabileceği analiz araçlarından birisi de Semrus, analiz aracıdır. Ahrefs’te olduğu gibi oldukça kapsamlı özellikler barındırmaktadır.

Dünyada en çok kullanılan analiz araçlarından birisi olan Semrush özelliklerine gelin isterseniz yakından bakalım.

  • Aylık ziyaretçi sayısını öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca zaman tablosu olarak da yer alıyor.
  • Sitenizi ziyaret edenlerin kaynağını görüntüleyebiliyorsunuz.
  • Rakiplerinize göre sıralama bilgilerine erişebiliyorsunuz.
  • En çok ziyaret alan sayfalarınızı görebiliyorsunuz.
  • Sitenize gelen; backlink, nofollow ve dofollow oranlarını görebiliyorsunuz.
  • Sayfalarınızdaki Adwords reklam tıklanma oranlarını ve maliyetlerini görebiliyorsunuz.

Semrush online analiz platformuna üye olarak, aylık belli bir ücret karşılığında internet sitenizin analizini yapabilirsiniz. fiyatının ise diğer ücretli analiz araçlarına göre daha makul olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Semrush analiz aracında başka neler var? Gelin yakından inceleyelim.

Projeler: İnternet sitelerinizin alan adları için; audit, sıralama ve backlink takibi gibi işlemleri yapabildiğiniz bölümdür.

Domain Analytics: Bu sekmede herhangi bir alan adına ait SEO ya da PPC performanslarına bakabilirsiniz. Hatta önemli bilgiler elde edebilirsiniz.

Kullanıcı Yönetimi: Seçtiğiniz pakete bağlı olarak her bir alan adı için tüm özellikleri ücretli olarak kullanabileceksiniz. 9 kullanıcıya kadar yönetim panelini kullanabilirsiniz.

Raporlama: Analiz aracında yaptığınız tüm işlemleri raporlayabilir, PDF formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Diğer Özellikler: API erişimi sağlayarak, farklı uygulamalar için gösterge paneli hazırlayabilirsiniz.

Yukarıda sıraladığımız ücretli ve ücretsiz tüm analiz araçları, internet sitenizin eksiklerini ya da hatalarını gösterecektir. Web sitenizle ilgili tüm eksikliklerinizi gidererek, etkili SEO çalışması gerçekleştirebilirsiniz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu