Web Tasarım

İyi Bir Web Sitesi Tasarlamak İçin 6 İpucu

İyi bir web sitesi nasıl olmalı sorusunun cevabını tasarım açısından birçok türde verebiliriz. Ancak iyi bir tasarımda önemli olan ana kurallara göre hareket edilmesidir.

Ne demek istediğimizi aşağıdaki başlıklarda detaylandırarak anlatmaya başlayalım.

  • Trend Tasarımları İnceleyin

İyi bir web sitesinin özellikleri, onu oluşturan unsurların iyi bilinmesi ve o unsurlar üzerinden hareketle, yapılacak olan işlemleri adım adım uygulamakla eşdeğerdir.

Neden Trend tasarımları incelemelisiniz?

Web tasarımın dünyası oldukça geniştir. Tasarımdaki en zor taraf, ne yapacağına karar verememektir. Birçok tasarımcı kendisine ilham gelmediğinden şikayet eder. Bu durumda yapılacak en güzel şey, diğer tasarımları incelemektir.

Dünyada en iyi olarak seçilen trend tasarımları inceleyerek, tasarımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Mesela 2019 yılına Flat tasarım damgasını vurmuştu. Tüm öğelerin tek bir sayfada toplanması, kullanıcı faydası açısından da müthiş bir tasarımı beraberinde getirmişti.

Peki ama Flat tasarım neden bu kadar beğenildi?

Sade ve şık görünüyordu. Aynı zamanda tüm siteyi tek bir sayfa kullanarak gezebiliyorsunuz. Hız ve sadelik, kullanıcıların tasarımda istedikleri en önemli iki unsurdu.

İşte bu gibi tasarımlardan ilham alarak, daha güzel ve trend hale gelecek çalışmalar gerçekleştirilebilir.

  • Kullanıcı Odaklı Tasarım Çizin

Kullanıcı odaklı tasarım, etkileyici web sitesi nasıl hazırlanır sorusunun da cevabıdır.

Tamam da kullanıcı odaklı tasarımı nasıl yapacağız, sorusunu haklı olarak soruyorsunuz.

İyi bir satış ve pazarlama uzmanı, müşterisinin ne istediğini iyi bilir. Aynı mantık tasarımcı için de geçerlidir. Ancak burada küçük bir ayrıntı var. O da müşterinin belirli hedef kitleyi oluşturmasıdır. Yani herkesin beğenisine uygun bir çalışma gerçekleştiremeyeceksiniz. Sizin hedeflediğiniz bir kitle var. Yaş, dil, kültür özelliklerine sahip olan belirli bir hedef kitle. Siz bu kitleye uygun çalışmalar gerçekleştireceksiniz. O zaman bu kitleyi belirlemeniz gerekiyor. Öncelikle onların kullanım alışkanlıklarını öğrenmelisiniz. Çünkü hedef kitleyle hiçbir şey paylaşmıyorsunuz ya da onların sürekli olarak yanında değilsiniz.

İyi bir web sitesi nasıl olmalı

O zaman bu kitlenin benzer internet sitelerindeki davranışlarını esas alarak ancak güzel bir çalışma ortaya koyabilirsiniz.

Mesela A hedef kitlesi kozmetik ile ilgili bir internet sitesini geziyor. Analiz yaparken, siteyi gezen kişilerin hangi sayfada daha çok zaman geçirdiklerini, hangi ürünlere odaklandıklarını, hangi resimlere ya da videolara baktıklarını tespit etmeniz gerekiyor. Tüm bu ve buna benzer bilgileri topladıktan sonra çalışmanız için harika veriler elde etmiş olursunuz.

Kullanıcının odağında; beğendiği renkler, yazı fontları, ikonlar, vektörel tasarımlar ve bunun gibi daha birçok öğe hangisi belirlenmeli ve bu saydıklarımızdan daha iyisi ortaya koyulmalıdır. İşte kullanıcı odaklı çalışma bu şekilde yapılır.

  • Renk Uyumuna Dikkat Edin

Web sitesi tasarımı, biraz da renk uyumunun sağlanması ile yapılır. Renk uyumu daha çok iç mimarlığın konusudur. İnsanlar yaşadıkları yerlerde renk uyumu olmasını isterler. Daha doğrusu insanların psikolojisini etkileyen renkler daha çok iç mekanlarda kullanılır.

Kafelerden alışveriş merkezlerin, rezidanslardan çalışma ortamlarına kadar, renk uyumu birçok mekanda sağlanır.

Mesela ofis ortamlarında daha çok beyaz renk kullanılır. Beyaz rengin dışında mavi ve kırmızı kullanıldığı da olur. Nedeni çalışanların motivasyonunu artırmak ve çalışma veriminin yükselmesini sağlamaktır. Koyu renklerin bulunduğu karanlık ortamlarda kimse çalışamaz.

İnternet sitelerinde de durum böyledir. Mesela birçoğumuz doğa ortamına hayranlık duyarız. Bizlere huzur verir. Keşke böyle bir yerde yaşasam dedirten özelliklere sahiptir. Peki bu durumun renklerle doğrudan ilgili olduğunu söylesek?

web sitesi renk uyumu

Aynen öyle!

Çünkü doğada, yeşil ve mavi rengi bol miktarda bulunur. Yeşil ve mavi huzuru, sakinliği ve canlılığı temsil eder. Renklerin insan psikolojisi üzerinde bu derece etkileri vardır.

Dünya genelinde renkler ikiye ayrılır. Sıcak ve soğuk renkler. Sıcak renkler insanlarda canlılık uyandırır ve insanlara enerji verir. Soğuk renkler ise insanlara huzuru çağrıştırır. Ayrıca dinginliğin de sembolüdürler.

Kırmızı, turuncu ve sarı sıcak renklerin başında gelir. Yiyecek ve içecek firmalarının bu renkleri kullanması sizce bir tesadüf mü?

Mavi, yeşil, mor ve bu renklerin tonları soğuk renk olarak adlandırılır. Mesela mavi rengin daha çok medikal ve sağlık üzerine kurulan internet sitelerinde kullanıldığını mutlaka görmüşsünüzdür.

Yeşil ve kırmızı, mavi ve turuncu ve mor ve sarı gibi renkler birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Bu şekilde birçok renk sayılabilir. Mesela kurumsal firmaların internet sitelerinde siyah ve beyaz tonlarının sıklıkla kullanıldığını görmüşsünüzdür.

Özet olarak renklerin özelliklerini ve insanlar üzerindeki etkilerini bilirseniz, site tasarımında etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.

  • Yazı Fontu Seçimi Önemli

Etkili web sitesi nasıl oluşturulur sorusunun cevaplarından birisi de yazı fontu seçimidir.

Pazarlama ve reklam sektöründe yazı fontları oldukça önemli bir yere sahiptir. Etkili yazı fontları kullanılarak ürünlerin daha iyi pazarlandığını biliyor muydunuz?

Tıpkı renklerde olduğu gibi yazı karakterleri de insan psikolojisi üzerinde etkilidir. İnsan gözü harfleri ışık yardımıyla algılar ve beyin de bu harfleri anlamlandırır. Bu şekilde öğreniriz. Harflerde bir sembol olduğuna göre, bu sembollerin ne şekilde olduğu da önem kazanmış olur.

Aşağıda yazı fontlarının insan psikolojisi üzerindeki etkilerini anlatan maddeleri sıralayacağız. Böylece ne demek istediğimiz daha net bir şekilde anlaşılacaktır.

  • Times New Roman : Güven verir.
  • Bodoni: Etkilyecidir.
  • Georgia: Saygınlığı ifade eder.
  • Garamond: Azmi ve kararlılığı simgeler.
  • Baskerville: Köklü geçmişi ve gelenekselliği ifade eder.
  • Verdana: Temizliği ve saflığı çağrıştırır.
  • Arial: Modern yapıyı temsil eder.
  • Century Gothic: Objektif bakış açısını simgeler.
  • Calibri: Sabit ve Stabildir.
  • Rockwell: Cesur ve özgüveni temsil eder.
  • Courier: Güçlülüğü ve dayanıklılığı anlatır.
  • Helvetica: Evrenseldir.

Yukarıda sıraladığımız gibi binlerce fontun kendine özgü anlamları ve insan üzerindeki psikolojileri vardır. Tasarımda bu değerli bilgileri kullanarak, kullanıcı odaklı etkileyici tasarımlar gerçekleştirebilirsiniz.

  • Kaliteli İçerik Hazırlayın

Bu konu başlığı altında yalnızca blog sayfalarında ve sitenin diğer bölümlerinde hazırlanması gereken metinsel materyallerden bahsedeceğiz. İçerik derken bu bölümde; tanıtım yazıları, ürün açıklamaları ve blog makalelerini anlatacağız.

Kaliteli bir içerik nasıl olur biliyor musunuz? Öncelikle bu sorunun cevabını bulmakla işe başlayabilirsiniz. Biz yine de sizin için anlatalım.

İyi bir içerik de anlamlı kurgular olmalıdır. Aslında kurgu metinsel bir elemanın en önemli özelliğidir. Cümlelerin bir bütünlük içinde sıralanmasıdır diyebiliriz. İnternet ortamında birçok makalede, sıralama açısından yanlış ve anlam bütünlüğü açısından saçma olan özelliklerle karşılaşmışsınızdır.

Çünkü konuşma ve yazma olayında, anlatılmak istenen cümlelerle ifade edilir. konuşma ortamında saçma cümleler kuran birisini yadırgarız. Hatta ciddiye almayız. Çünkü anlatmak istediğini karşıdaki insanlara anlatamamıştır.

Yazma dilinde de aynı durum geçerlidir. Kafanızdaki düşünceleri en iyi şekilde aktarabilmek için yazım kurallarını bilmeniz ve en iyi şekilde uygulamanız gerekiyor.

etkileyici web sitesi nasıl hazırlanır

Unutmayın kurduğunuz her cümleden ve yazdığınız her kelimeden sorumlusunuz.

Çünkü internet sitelerinde yazılan makalelerde kullanılan kelimelerin birçoğu, amacının dışında kullanılır. Yazan kişiye, bu kelime ya da cümleyle ne anlatmak istedin diye sorduğunuzda, mantıklı cevaplar veremeyecektir. Çünkü o kelimeleri ya da cümleleri düşünerek oluşturmamıştır.

İmla kurallarına uyumlu olan bir makalede, ne anlatmak istediğinizi net ve akıcı bir şekilde ifade edebilirsiniz. Virgül, nokta, ünlem, soru işareti, makaledeki trafik işaretleridir. Karşıdaki okuyucuya ne zaman durması ve ne zaman devam etmesi gerektiğini söyler.

Bir kelimeyi diğerlerinden daha koyu yazarak, o kelimeye dikkat çekeriz. Sonunda ünlem işareti bulunan cümleler, bir olaya dikkat çekmek içindir.

Soru işareti olan cümleler, karşıdaki okuyucuyu düşünmeye sevk eder. İtalik yazılan paragraflar ise ilave bilgi vermek içindir.

Bir makaledeki en önemli unsur başlıktır. H1 etiketi ile kullanılan başlık, ana başlıktır. Bu başlığın ilgi çekici olması önemlidir. Çünkü okuyucu ilk olarak bu başlığı görür.

Daha sonra ilk paragraf gelir. İlk paragraf mutlaka ilgi çekici ve iyi kurgulanmış olmalıdır. Çoğunlukla okuyucuyu buradan yakalarsınız ve makalenin geri kalan kısmını okumaya teşvik edersiniz.

H2, ana başlıktan sonra gelen başlıktır. Ana başlığın devamıdır. Anlatılmak istenen parçalara bölünerek, ikinci ve üçüncü başlıklarda anlatılmaya çalışılır.

Makalelerde anahtar kelime kullanımı da önemlidir. Ana başlığın altındaki paragrafın hemen altında bir kez, makalenin ortalarında bir kez ve makalenin sonunda da bir kez kullanılmalıdır. Diğer anahtar kelimeleri ise makalenin ve cümlelerin bütünlüğüne göre birer kez kullanılmalıdır.

Yukarıda verdiğimiz bilgilere göre kaliteli bir içerik oluşturabilirsiniz.

  • Web Sitenizde SEO Optimizasyonu Yapın

Birçok kişi SEO çalışmalarının bir kez yapıldığını zanneder. Oysa ki durum hiç de öyle değildir. Profesyonel web sitesi nasıl yapılır sorusunun cevaplarından birisi her ne kadar SEO olsa da, arama motoruna uygunluk çalışmasının sürekli olarak yapılması gerekir.

En iyi web sitesi altyapıları, SEO çalışmalarına altyapı sağlayacak düzeyde olmalıdır. Yani baştan SEO uyumlu web sitelerinin tasarlanması gerekir.

İnternet ortamı canlı bir organizma gibidir. Sürekli olarak gelişir. Büyümeye ve yaşamaya ihtiyacı vardır. internet siteleri de bu canlının parçalarından birisidir. Yani hücre olarak düşünebilirsiniz. Hücrenin, vücudun geriye kalan tüm parçalarına uyumlu olması gerekir. İşte SEO çalışmaları bunu sağlar.

SEO arama motoru kriterlerine uyumluluk olarak bilinse de, aslında devasa internet ekosisteminde yaşayan canlılar (kullanıcılar) açısından yarar sağlayacak çalışmalar olarak daha iyi anlatılabilir.

SEO çalışmalarına, aşağıdaki maddeleri uygulamakla başlayabilirsiniz.

  • Sitedeki görsellerin iyileştirilmesi,
  • Teknik SEO yapılması,
  • Kod yapısının düzenlenmesi,
  • İçeriklerin yapılandırılması,
  • Site hızının test edilmesi ve gerekiyorsa düzeltilmesi,
  • Sitedeki kullanıcı etkileşimi sağlayan elemanların düzenlenmesi

Tabi ki yukarıda bahsetmiş olduğumuz unsurlar, SEO çalışmalarının küçük bir parçasıdır. Yapılacak olan analiz sonucunda, karşınıza çıkan hataların düzeltilmesi ile tam bir SEO işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

SEO çalışmalarında önemli olan daha çok ziyaretçi çekebilmektir. Bu da ziyaretçilerin o siteyi beğenmesi ile doğru orantılıdır.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu