Web Tasarım

En İyi Web Tasarım Firmaları Nasıl Çalışır?

En iyi web tasarım ajansları, en kaliteli personele sahiptir. Her ne kadar; kaliteli yazılımlar, her türlü ekipman vs. tasarım ajansından olsa da, insan faktörü daha önemlidir. Başarılı web tasarım ajanslarının arka planında da deneyimli bir ekip bulunur.

Web Tasarım Çalışmalarında Tecrübe

Herhangi bir konuda uzman olabilmeniz ancak, tecrübe kazanmanızla mümkündür. Teoride öğrendiklerinizle, gerçek hayatta karşınıza çıkanlar tamamen farklıdır. Gerçek hayatta edindiğiniz bilgilerin büyük bir kısmını, kitaplarda ya da başka mecralarda bulamazsınız. İşte bu yüzden tecrübenin önemi büyüktür.

Tasarım ajansında çalışan ekibin de tecrübeli olması, yapılan işte kendisini gösterir. Mesleğe henüz başlamış ekip üyesinin yaptığı çalışma ile birçok yıl aynı işi yapmış tecrübeli birisinin yaptığı çalışma arasında dağlar kadar fark vardır.

Tecrübenin önemini millet olarak en çok biz biliriz. Herhangi bir işyerinde bile tecrübeli olanlara daha çok maaş alır ve daha fazla sosyal imkana sahiptir.

Web tasarım ajanslarında da durum böyledir. En iyi web sitesi tasarım firmaları, tecrübeli kişilerle çalışır. İş ilanlarında da bu durumu görebilirsiniz. Şu kadar yıl tecrübeli olması,  şu programları bilmesi, büyük ajanslarda çalışmış olması gibi kriterleri iş ilanlarında belirtirler.

 

Web tasarımlarında tecrübe neden önemlidir?

Tasarım için sizlere gelen müşteriler, tasarım konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Ya da belirli bir bilgi birikimine sahiplerdir ve sizi yönlendirmeye çalışırlar. Eğer tasarım işinde yeterli tecrübeniz yoksa müşterilerin yanlış yönlendirmelerinden etkilenirsiniz ve çalışmalarınızı yapılan telkinler doğrultusunda gerçekleştirirsiniz. Ortaya bir hata çıktığında ise ihale size kalır.

İyi bir tasarım ekibi yaptığı işe kesinlikle başkalarını karıştırmaz. Tabi ki müşteriden gereken doneler alınacaktır ve o ayrı bir iştir. Bizim bahsettiğimiz uzman olunan işe başkalarının müdahalesinin engellenmesidir.

Özellikle grafik tasarımında olumsuz durumları fazlasıyla görürüz. Müşteri her zaman için ekranda gördüğü tasarım üzerinden beğeni yapar ve müdahalelerde bulunur. Oysa ki bu durum son derece yanlış ve tehlikelidir. Çünkü müşteri:

  • Renklerin uyumundan,
  • Resimlerin uzak ve yakınlığından,
  • Tonlamalardan,
  • Resimlerin çerçeve içerisinde yerleştirilmesindeki uyumdan

Anlamaz. Sadece gördüğü üzerinden yönlendirmeye çalışır. Birçok matbaa işletmesinde çalışan grafikerlerin karşılaştıkları olumsuz bir durumdur bu ne yazık ki!

Web tasarımında da aynı durum geçerlidir. Madem müşteri uzman olduğunuz için size işi veriyor, o zaman hiçbir şekilde yaptığınız tasarıma müdahale etmemelidir. İşte tecrübenin önemi burada ortaya çıkıyor.

Tecrübeli bir ekip daima yönlendirir. Projenin eksikliklerini, ne olması gerektiğini ve daha birçok görünmeyen detayı bilir. Müşterinin yönergelerine ihtiyaç duymaz. Sadece çalışmayı bitirir ve müşteriye teslim eder. Müşteri yalnızca ihtiyaçlarını anlatır ve gerekli doneleri verir o kadar…

Web Sitesi Yapımı Yapan Ekibin Kalitesi

Web tasarım firması bünyesinde iyi bir ekip bulundurmak zorundadır. Peki ama bu ekipte kimler yer alır? Kısaca bu konuya da değinmek yararlı olacaktır.

Web tasarım ekibinde mutlaka deneyimli bir yazılımcı olmalıdır. Yazılımcı, internet sitesinin iskeletini oluşturur. İyi bir iskelet yapısı, sitenin de sağlam olması anlamına gelir. Unutmayın vücudumuzu ayakta tutan en önemli tasarım iskelet sistemidir.

Front End Developer, kullanıcıların sitede gördüğü ara yüz çalışmaları ile ilgilenir. UI tasarımcısı da diyebilirsiniz. İnternet sitesindeki ana sayfada ve diğer sayfalarda öğelerin nasıl yerleştirileceğine ve ne olacağına karar verir. Mesela ana sayfada menülerin yerleşimi, menülerde hangi ikonların kullanılacağını, yazı boyutlarını, ana sayfada yer alacak resimleri gibi birçok faktör, Front End Developer sorumluluğundadır. Ayrıca mobil uyumlu tasarımdan da sorumludur. Tecrübeleriyle özgün çalışmalar ortaya koyar.

Back End Developer, web sitesinin işlevselliğinden sorumludur. Şöyle düşünelim; mimar tasarım yapar ve görselliği ön planda tutar. Ancak mühendis tasarıma müdahale eder ve güzel görünen ancak tehlike arz edecek ya da hiçbir işe yaramayacak kolon ya da kirişleri kaldırır. Aynı şekilde Back End Developer, işlevsel olarak hiçbir işe yaramayan tasarımlara müdahale eder. Amacı internet ziyaretçilerinin, sitede bulunan her öğeden maksimum düzeyde yararlanmasıdır. Yönetici panelinin kullanışlı ve kolay olmasını sağlar. Tüm tasarım tamamlandığında, tasarımı yapılan müşteriye, sitesini nasıl yöneteceğini öğretir.

En iyi web sitesi tasarım firmaları

SEO ve SEM uzmanı, internet sitesinin hedef kitlesini belirler ve bu kitleye en kısa sürede ulaşmasını sağlar. Ancak SEO uzun bir süreçtir. Bunu da parantez içinde belirtmiş olalım. Her internet sitesinin amacı, daha çok kişiye ulaşmaktır. Bu yüzden arama motorlarında en üst sıralarda bulunması gerekir. Bunu da SEO uzmanı sağlar. İşin SEM boyutu da, sitede bulunan ürünlerin pazarlanmasıdır. Yani tek başına arama motorlarında üst sıralarda olmak yeterli değildir. Potansiyel ziyaretçilerin siteden ürün satın alması ya da siteye para kazandırması amaçtır. İşte bu amacı SEM uzmanı gerçekleştirir. En doğru stratejileri belirleyerek, insanların siteden bir şeyler almasını ya da siteye para kazandırmasını sağlar. Dijital pazarlama uzmanı olarak görev yapar da diyebiliriz.

Sosyal Medya Uzmanı, tasarımı gerçekleştirilen internet sitesinin tanıtımını sosyal medya mecralarında yapar. Günümüzde milyarlarca insanın sosyal medya mecralarını kullandığı göz önüne alınırsa, bu mecralarda büyük bir potansiyel olduğu herkesin malumudur. Birçok internet sitesi sosyal medya platformlarını Backlink çalışması için kullanır. Yani siteye trafik çekmek, daha çok kullanıcının siteyi ziyaret etmesini sağlamak amaçtır. Tüm bu çalışmaların adı Backlink’tir. Sosyal Medya Uzmanı ise hedeflenen kitleye sosyal medya üzerinden ulaşmayı sağlar.

Her ekipte, lider ruhuna sahip, ekibi yönlendiren ve yöneten birisi vardır. Web tasarım ajanslarında da koordinasyon işleriyle görevli ekip yöneticisi olmalıdır. Her yapılan çalışmayı denetler ve bir sorun olduğunda çözüm üretir. Ekibi motive eder ve başarılarını ödüllendirir. Ekip yöneticisi belki de ekibin en önemli elemanıdır.

Web Tasarım İşi Disiplin İşidir

En iyi web tasarım firmalar disiplinleriyle ünlüdürler. Başladıkları her işi kararlılıkla sürdürürler. Disiplin yapılan bir işi ne kadar sıkıcı ya da zor olursa olsun, sonuna kadar sürdürmektir.

Web tasarım işi gerçekten de disiplin işidir. Ancak aynı zamanda sabır işidir. Çünkü hiçbir zaman yapılan tasarım bir seferde sonuçlanmaz. Bazı zamanlar defalarca düzeltme gerekir. Ekip tasarımı beğenmez ve bazen sil baştan yapar. Bazı durumlarda ise aksilikler olur ve tasarımın en baştan gözden geçirilmesi gerekir.

Bu durum en çok kodlamada gözlemlenir. Aslında kodlama işinin tam bir şizofren işi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kod satırında gözden kaçan bir hata olur ve tüm sayfanın yeninden yapılması gerekir. Yani zor iştir. Bu zor işin altından ise disiplinli çalışmayla kalkılabilir. Yılmadan, sabırla, her gün aynı şeyleri yapmak zorunda olsalar bile çalışmaya devam ederler.

Web Site Dizaynında İnovasyon Olmalıdır

Kavram olarak inovasyon: yenilik, yenilikçilik, süreci yenileme, olaylara ya da çalışmalara farklı bir boyut katma anlamı taşır.

Web tasarım ekibi de sürekli olarak kendini yenilemek zorundadır. Sürekli yeni şeyler bulmalıdır. Aslında inovasyon, web tasarım ekibinin doğasında vardır.

Yeni tasarım yapmak oldukça zordur. Yeniliğin zorluğu, bir şeylerin bulunmaması değil, var olan birçok yeni kavram arasından seçim yapmakta yatar.

En iyi web tasarım siteleri

Düşünün ki elinizde bir işi yapabilmek için birden fazla seçenek var ve bu seçeneklerden yalnızca birisi doğru… Hangisini seçerdiniz? Ya da seçim yaparken hangi metodu kullanırdınız?

İşte bu soruların cevabı, tecrübede yatmaktadır. Tecrübeli olan bir ekip, inovasyonda hangi yenilikçi seçimleri yapmaları gerektiğini bilirler. Ya da kısa sürede doğru seçeneği bulurlar.

Kullanıcılar açısından düşünecek olursak, insanlar hep aynı tasarımları görmekten sıkılırlar. İnsanların doğasında vardır bu. Düşünün ki her gün aynı diziyi izliyorsunuz. Ya da aynı şeyleri yapıyorsunuz. Bir süre sonra sıkılırsınız ve hayatınızda yeniliklerin olmasını istersiniz.

İnternet dünyasında bu durum çok hızlı gerçekleşir ve değişime uğrar. İnsanlar sürekli olarak yeni şeyler görmek isterler. Bu yüzden tasarım ekibinin yenilikçi olması ve sürekli yeni şeyler üretmesi gerekir. Yaptıkları tasarımın diğerlerinden büyük oranda farklı olması gerekir. Ancak o zaman başarıya ulaşabilirler.

Web Tasarım Ajansı Süreklilik Göstermelidir

Başarıyı elde etmek kolaydır. Asıl zor olan başarıyı elde tutmaktır. Başarıda süreklilik çok çalışmayı gerektirir. Web tasarım ajanslarının belki de en çok zorlandıkları konu, sürekliliktir.

En iyi web tasarım siteleri, başarıda sürekliliğin eserleridir. Başarıyı sürekli kılan ise yukarıda saydığımız kavramların hepsinin bir arada uygulanmasıdır.

Dünya genelinde başarılı olan şirketler beyin fırtınası yaparlar. Beyin fırtınasına olaya dahil olan tüm ekip katılır. Herkes iş ile ilgili saçma ya da mantıklı bir fikir ortaya atar. Bu fikirler masaya yatırılır ve tartışılır. Bu arada sorulması gereken tüm sorular da fikirler üzerinden sorulur. Sonunda en doğru şeye karar verilir.

Ne yazık ki beyin fırtınası ülkemizde hala ciddiye alınan bir konu değildir. Ülkemizdeki mantık, birçok işin tek bir kişi tarafından yapılması üzerinedir. Bir kişiye her işi yüklemek, o kişiden kısa bir süre sonra verim alamamak demektir. Birçok web tasarım ajansındaki mantık, bir kişiyi uzun saatler boyu çalıştırmak, birçok işi ona yaptırmaktır. Peki neden?

en iyi Web tasarım firması

 

Çünkü o kişinin birçok işte yeteneği vardır. Bu yüzden neden ondan en üst düzeyde yararlanılmasın?

Bu mantığın yanlış olduğu, iş dünyasında yaşanan birçok olumsuz olaydan anlaşılabilir. Tamam bir kişiye birden çok işi bir süre yaptırabilirsiniz. Ancak kısa süre sonra o kişiden verim alamazsınız.

Web Tasarım Firması Yaptığı Her İşin Arkasında Durmalıdır

Web tasarım dünyasında ne yazık ki, “Ben yaptım oldu” diye bir kural geçerli değildir. Eğer yaptığınız işte bir hata söz konusu ise hayatı kabullenmeli ve gereğini yapmalısınız.

Yaptığınız her iş sizin imzanızdır. Web tasarım firmalarının yaptıkları her iş onların prestijidir. Kişi yaptığı iş ile değerlendirilir. Firmalarda da aynı kural geçerlidir.

Bu yüzden web tasarım firmaları yaptıkları işin arkasında durmalı ve “bunu ben yaptım” diyebilmelidir.

Her işte hata yapılması olağan bir durumdur. Bunda utanılacak bir durum yoktur. Önemli olan hatanın firma ya da müşteri tarafından fark edilmesi ve düzeltilmesidir.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu