İstanbul Web TasarımWeb Tasarım

Web Site Tasarımının Ömrü Ne Kadardır?

Satışlarınızın artması için ya da birçok kişiyle bilgi paylaşmak adına yeni bir web sitesi yaptırıyorsunuz ve oldukça heyecanlısınız. Ancak unutmayın ki, hiçbir şey sonsuza kadar sürmez! Bu yüzden şu soruyu kendinize sormanız gerekir; Web sitesinin ömrü ne kadar?

5 yıl önce trend olan gelişmelerle, bugünküler arasında oldukça büyük farklar söz konusudur. Dünya değişiyor ve hem de büyük bir hızla değişiyor. Aynı durum internet dünyasında daha farklıdır. Yani internetteki değişim hızının daha yüksek oranlarda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Peki bu değişime ayak uydurmak mümkün müdür? Çünkü değişim hızı ne kadar büyük olursa, internet site tasarım ömrü de o kadar kısalıyor.

Günümüzde yaşanan gelişmeler ışığında söylenebilir ki, en iyi site tasarımının bile ömrü 3 yılı geçmemektedir. O zaman sürekli web sitesi tasarımı mı yaptıracaksınız? Tabi ki hayır. Zaten güncelleme dediğimiz olay, bu gibi durumlar için tasarlanmıştır.

İnternet sitenizi düzenli olarak güncelleyerek, internet dünyasının hızına ayak uydurabilirsiniz. Satın aldığınız giyim ürünlerinde bile bir süre sonra değişim kaçınılmaz olur. Yani modası geçer ya da üstünüzde, ilk gün durduğundan daha eski görünmeye başlar. Peki ama güncelleme işlemini nasıl yapacaksınız?

Aslında bu sorunun cevabı, internet sitenizin nasıl oluşturulduğu ile alakalıdır. Çünkü bir kısım kullanıcılar özellikle kurumsal firmalar, internet sitelerini kodlama ile yaptırırlar. Bir kısım kullanıcılar ki -bunlar genelde bireysel kullanıcılardır- internet sitelerini, WordPress ve Joomla tabanı kullanarak ve hazır temalar yoluyla oluştururlar. Yani internet sitelerinin bu iki yolla yapılma durumuna göre, güncelleştirme işlemi farklılık gösterecektir.

Gelin bu konuyu yakından inceleyelim.

WordPress ve Joomla Altyapısının Ömrü Ne Kadardır?

Aslında bu soruya cevap vermek o kadar kolay değildir. Nedeni ise kullandığınız tema ve eklentilerin, kullanıcıların beklentisini ne ölçüde karşıladığının değişken olmasıdır. Yani beğenilme durumuna göre ücretli ya da ücretsiz tema değişimini, 1 yılda da yapmanız gerekebilir, 3 yılda da…

Buradaki önemli nokta, kullanıcıların beğeni düzeyidir. Günümüzde ise internet kullanıcılarının alışkanlıkları önemli ölçüde değişmektedir.

Wordpress ve Joomla

WordPress ve Joomla tabanı kullanan internet sitelerinin ömrünü bu konu üzerinden ele almak gerekiyor. mesela 10 yıl önce internet sitelerinde bulunan makaleler daha değerliydi. İnsanlar ziyaret ettikleri sitelerde yer alan bilgi yüklü makalelere ilgi gösteriyorlardı. Şimdilerde ise görsellik ön plana çıkmaya başladı.

Özellikle video formatında olan içerikler daha popüler hale geldi. ancak yine de internet sitelerinde bulunan makalelerde yer alan anahtar kelimeler, arama motorları için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Yani bazı şeyler, kolay değişeceğe benzemiyor. Yine de sitenizi ziyarete gelenler ilk önce görsel tasarıma bakıyorlar. Daha sonra sitede konuyla ilgili videoları arıyorlar. videolar yazı içerisinde de olabilir, sitenizin ana sayfasında da… Önemli olan kullanıcıların beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilmek.

Nispeten WordPress ve Joomla tabanlı sitelerde değişiklik yapmak daha kolay, ancak zorlukları da yok değil tabi ki… Tema değiştirmenin zorluklarından ve kolaylıklarından bahsederek, neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmenizi sağlayacağız ve en doğru kararı vermenize yardımcı olacağız. O zaman anlatmaya başlayalım.

WordPress Tema Değiştirme ve Etkileri

Güncelleme yapabilmek için WordPress eklentilerini kontrol etmeniz ve en son sürüme yükseltmeniz yeterli olacaktır. Ancak asıl büyük güncelleme yani sitenin yapısını değiştirme adına yeni bir tema edinmeniz gerekiyor. Bunun neden olduğunu zaten yukarıda anlatmıştık.

Tema değiştirdiğinizde sitenizin hit denilen popülaritesi, dolaylı yoldan da olsa etkilenecektir. Yani organik trafiğinizde yapılan değişiklikten dolayı bir miktar kayıp yaşayabilirsiniz. Daha sonra normale dönecektir. Tabi ki temanızın ve yaptığını çalışmanın performansa etkisini de unutmayın.

İyi bir tema seçimi yaparak, web sitesinin ömrü uzatılabilir. Bu durum tamamen kullanıcıların yeni temadan etkilenip etkilenmemesine bağlıdır.

Wordpress Tema Değiştirme ve Etkileri

Tema değişikliği reklam giderlerini de etkilemektedir. Nasıl mı? Yeni temada bulunan görseller; reklam alanlarının yerinin değişmesi, görsel boyutlarının değişmesi ve içerik uyumu gibi nedenlerden dolayı tıklanma oranları değişecek ve bu durum reklam gelirlerinin düşmesine neden olacaktır.

Tema değiştirme işleminin çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Hassas dengeler söz konusu olduğu için yapacağınız en ufak bir hata bile sistemin çökmesine ve sitenizin açılmamasına neden olabilir. Bu yüzden uzman bir kişiden yardım almanız en doğru karar olacaktır.

Son olarak eski temanızı seven bir kitle varsa, SEO açısından bu durum dolaylı yoldan da olsa olumsuzluk yaratacaktır. Yani sitenizi ziyaret eden insanların azalmasına yol açacaktır.

Kodlama ile Yapılan Web Sitelerin Ömrü Ne Kadardır?

Bu konuda da yukarıdaki maddelerden bazılarını açıklama olarak sunabiliriz. Ancak kodlama ile yapılan siteler, altyapı olarak daha sağlam bir konumda olduklarından dolayı, değişikliklerden daha az etkileneceklerdir.

Kodlama ile siteyi oluşturan kişi, aynı zamanda değişiklikleri de yapacağı için site herhangi bir zarar görmeyecektir.

Sitenizdeki trafiğin ve reklam giderlerinin azalması konusu, yukarıda anlatılanlarla hemen hemen aynıdır.

Kodlama ile Yapılan Sitelerin Ömrü Ne Kadardır?

Tabi ki sitenizin yapısının değişmesi, yukarıda anlatılanlar gibi de olmayabilir. Değişikliğe uyum sağlayabilecek ve fark yaratabilecek bir tasarım sonunda, daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Mesela kısa sürede ziyaretçi sayısı artabilir. Eskisine oranla daha iyi trafik ve reklam gideri elde edilebilir.

Hangisi Daha Avantajlı?

Yukarıda anlattıklarımıza dayanarak, kodlama ile yapılan sitelerin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yeterli bütçesi olmayanlar için WordPress ya da Joomla tabanlı siteler daha iyidir.

Yine de uzunca bir süre internet sitesinde değişiklik yapmak yerine, yalnızca içerikleri güncelleyerek de iyi sonuçlar almak mümkündür. Genel olarak yapısal bazda büyük değişikliklerin gerektiği durumlarda, internet siteleri yenilenir. Yani kullanıcı alışkanlıklarında meydana gelen ekstrem durumlar sonucunda, büyük bir değişim tercih edilmelidir.

Uzun Ömürlü Web Site Tasarımının Sırları

Borsadaki gibi hızlı bir değişim söz konusu olmasa da, internet ortamında da değişimler oluyor. Tıpkı borsa işlemlerinde olduğu gibi, internette de kullanıcının nabzının iyi tutulması gerekir.

Nasıl ki borsada alım ya da satım işlemi yapmadan önce durumlar ve hisse senetleri analiz edilir, internette yer alan kullanıcılar için de durum böyledir. Kullanıcıların beğenisinin iyi bir şekilde takip edilmesi sonunda, iyi bir internet sitesi tasarlanabilir.

Web sitesi güncelleme zamanının iyi hesaplanması da, arama motorları kriterlerinin ve dolayısıyla kullanıcı alışkanlıklarının iyi analiz edilmesine bağlıdır.

Tabi ki işin bir de teknik boyutu var. Mesela ticari amaçla bir site kurmuşsanız ve siteden çok fazla bir beklentiniz yoksa Joomla ya da WordPress tabanlı bir internet sitesi tercih edebilirsiniz.

Web sitesi güncelleme

İnternet sitenizin kapasitesi, uzun vadeli olmasıyla doğru orantılıdır. Kurumsal bir ticaret sitesi için daha fazla alan gereklidir. Çünkü bu tür sitelerde değişim sıklığı, normal sitelere göre daha fazla olmaktadır.

Sunucularında sitenin varlığını devam ettirme ve kolaylık açısından önemi vardır. Mesele en iyi sunucu seçeneği Dedicated adı verilen sunuculardır. Özünde diğerleriyle kullanılan sunucu aynıdır. Ancak özel olarak ayrılan alan ve işlemci hızı farklıdır. Yani daha fazla para ödeyerek, daha fazla alana ve hıza sahip olursunuz. Her ne kadar maliyeti yüksek olsa da, uzun vadede hiçbir sıkıntı yaşamadan, site üzerinde rahatlıkla güncelleme yapılabilir.

İnternet sitenizin mobil uyumlu olması, tasarımın sadeliğine bağlıdır. Yeni trend tasarımları deneyerek, internet sitenizin hem mobil uyumlu olmasını sağlayabilir, hem de gereksiz öğeler barındırmayarak, daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhabalar firmamıza site yaptırdık diyelim sizce bu sitemizin gerçekten ilgi çekici olması için ve ziyaretçi sayısının her geçen gün çoğalması bu durumda müşteri kazanmak için neler yapabilriz? Sitemizin hızlı ve kullanışlı bir site olması için nasıl site temaları kullana biliriz?

    1. Merhaba Bahattin Bey,
      İnternet sitenizin kapasitesi, uzun vadeli olmasıyla doğru orantılıdır. Kurumsal bir ticaret sitesi için daha fazla alan gereklidir. Çünkü bu tür sitelerde değişim sıklığı, normal sitelere göre daha fazla olmaktadır.

  2. Merhaba, Kodlama ile Yapılan Sitelerin Ömrü Ne Kadardır? birde WordPress ve Joomla Altyapısının Ömrü Ne Kadardır? Hangi site kodlaması daha iyidir?

    1. Merhabalar Jale Hanım,
      kodlama ile yapılan siteler, altyapı olarak daha sağlam bir konumda olduklarından dolayı, değişikliklerden daha az etkileneceklerdir. WordPress ve joomla Yani beğenilme durumuna göre ücretli ya da ücretsiz tema değişimini, 1 yılda da yapmanız gerekebilir,veya 3 yılda bir de…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu