Web Tasarım

Web Sitesinde Kullanıcı Deneyimini Artırma Yöntemleri

Bir web kullanıcı deneyimini arttırmak demek, web sitenizin trafiği, ziyaretçi sayısı, yorum sayısı, beğeni sayısı, görüntüleme alma ve kaydetme sayısı gibi daha pek çok durumda etkileşim yani bir çeşit geri dönüş almak demektir. Web siteniz sizin ile kullanıcılarınızın / ziyaretçilerinizin arasındaki temel etki alanıdır. Bu nedenle web sitenizde ne kadar çok etkileşim arttırırsanız, o kadar çok geri dönüş alırsınız. Üstelik bu dönüşlerin olumlu olması da beklenecektir. Web sitenizin etkileşimini arttırmak için aklınıza gelebilecek pek çok fikir olabilir. Ancak etkileşimi arttırmak için uyguladığınız her şeyi çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Peki bu kadar fikir arasından ne seçeceksiniz de web sitenize uyguladığınız zaman etkileşimi arttıracak?

web kullanıcı deneyimini arttırmak

Bir web sitesi için nelere dikkat ediyorsunuz? Bunu iyice bir düşünün. Örneğin bir e-ticaret sitesi için olan web sitesi, nasıl olmalı? Kullanıcıları siteye girdiği anda ulaşmak istediği zaman çok rahat bir şekilde ulaşmalı, ürünleri görüntüleyebilmeli ve sayfalar arası geçişleri çok rahat yapabilmeli. Karma karışık bir web sitesinde bir müşteri veya ziyaretçi ne kadar durabilir ki? Bu nedenle tasarımınızdan başlayarak web sitenizin link adına kadar her detaya bakmalı ve kullanıcı / ziyaretçileriniz için hep daha kolay ulaşılabilir olmayı ve özgürce sitenizde gezebilmelerini sağlamalısınız.

Web sitenizin etkileşime uğramasını sağlamak için tasarımına ve fonksiyonelliğine odaklanmalısınız. Bir web sitesini aktif gösteren ve güven veren şey görünümü ve içerisinde yayınlanan içeriklerdir. Örnek vererek bazı konuların önemini açıklayalım.

TIKLA ARA ÖZELLİĞİ

Tıkla Ara Özelliği

Düşünün ki kapıda kaldınız ve anahtarınız kayıp. Acil bir şekilde eve (veya ofise) giriş yapmanız gerek. Çilingir aramanız gerek ama öncelikle telefon numarasını bulmalısınız. Bir çilingirin web sitesine giriş yaptığınızda, üstte duran büyük ve kalın yazılmış olan telefon numarasına bastığınız anda arama gerçekleşiyor ve siz çok basit bir şekilde istediğiniz yere ulaşmış oluyorsunuz. Bu tıkla ara özelliği sayesinde kullanıcılar / müşteriler kolayca size ulaşmak için arama yapabiliyorlar.

KOLAY ULAŞILABİLİR BUTONLAR

Bir web sitesi için, içerisinde kolay gezinme önemli bir unsurdur. Aranan bölgeye ulaşmak, pratik ve çabuk görülebilmelidir. Eğer bir web sitesinde sayfalar arası geçiş yapmada, form göndermede veya içerik açma gibi durumlarda buton kullanılmış ise butonların belirgin ve estetik durması gerekmektedir. Her web sitesinin ayrı bir tasarımı, içeriği teması vardır. Bu nedenle web sitenizin amacına, tasarımına ve temasına uygun olacak şekilde butonlar seçmelisiniz. Buton seçimi yaparken daha fazla ayrıntılı düşünerek, sayfalar arası geçiş için kullanıldığında bir sonraki sayfaya geçmek için ok işaretini kullanabilir, sadece butonu ve yazıyı yerleştirerek kullanıcılarınızın / ziyaretçilerinizin artık içeriğin sonlandığını anlamalarını sağlayabilirsiniz. Arka plan renklerinde (her ne renk olursa olsun) butonların görülebilir, şık ve estetik durmasına dikkat edin.

TIKLANABİLİR MAİL ÖZELLİĞİ

Tıkla Mail At

Bir web sitesinden iş başvuru yapmak istiyorsunuz ve CV ‘nizi mail olarak ileteceksiniz. Mail adresini kesinlikle doğru yazmanız gerek değil mi? Eğer ki iş başvurusunda bulunmak istediğin web sitesinde tıkla mail özelliği var ise sadece yazılmış olan kalın ve büyük mail adresine tıklayın. Böylece sadece dosya ekleyerek gönderme işleminiz kalır. Sadece verdiğim bu örnekler için değil, daha pek çok olabilecek durum için bu kısa ve pratik işlemler, kullanıcıların işlerini kısa zamanda bitirmesini ve zamanının kendisine kalmasını sağlarsınız. Olabilecek yanlış bir tuşlama da bu kısa yollar ile önlenmiş oluyor.

WEB SİTE GÖRSELLERİ

Kullanıcılar genel olarak kendilerinde merak uyandıran görselleri takip ederler. Dikkat çeken, ancak göz yormayan, içeriklerinize uygun, diğer görselleriniz ile uyumlu ve bir seri izlenimi yaratan ve estetik bir görünüm sağlayan görselleri tercih ediniz.

İçerikleriniz ve içerik görselleriniz sizi ve web sitenizi yansıtacaktır. Bu nedenle kopya içerik veya içerik görseli kullanmamalısınız. Telif yemenize sebep olabilir ve bu durum size olumsuzluklar yaratır. Ancak özgün, dikkat çekici, göz yoramayan ve içeriklerinize uygun bir içerik görseli sizin için çok daha yararlı olacaktır. Web siteniz için kaliteli ve özgün olan içerikler, siz başarılı bir şekilde kullandığınız sürece daima işinize yarayacaktır.

ÖZEL TASARIMLAR

Web sitesi hazırlarken hazır bir şablon yerine sizin kendi tasarladığınız ve sadece size ait olan bir tasarım da dikkat çekecektir. Ancak bu tasarımın içerisinde ayrıca fontlar, sliderlar, içerik konumu ve iletişim görünümü de dikkatli bir şekilde tasarlanıp güncellenmelidir. Fontlarınız ve yazılarınız web sitenizin temasına uygun, renkleri uyumlu ve net olmalıdır. İçerik görselleriniz ile birlikte bir uyum yakalamalı ve açık olmalıdır. Slider seçiminiz ise tasarımınızın içinde estetik durmalı ve içine eklediğiniz görsel ve yazıların boyutu tam oturmalıdır.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu