Web Tasarım

Web Sitesiyle İşletmemi Nasıl Büyütebilirim?

İnternet ortamında şirket büyütme stratejileri hakkında ne biliyorsunuz? Pek bir şey bilmiyoruz dediğinizi duyar gibiyiz. O zaman sizlere deneyimlerimizin de bir kısmı dahil olmak üzere, bildiklerimizi anlatalım.

Web sitesiyle işini büyütme kavramı, görünür olmakla yakından ilgilidir.

Görünür olmak ama nerede?

Tabi ki günümüzde milyarlarca insanın gezip dolaştığı internet dünyasında. İnternet dünyasının en önemli unsuru ise arama motorudur. Eğer arama motoru olmasaydı, internet siteleri birbirleriyle bağlantı kuramazdı.

İnternet siteleri olmasaydı, arama motoru diye bir şey olmazdı. Görüldüğü gibi her şey birbiriyle bağlantılı.

İnternet sitelerini ise internet dünyasının en küçük parçaları olarak düşünebiliriz. Küçük parçaların her biri, tıpkı beyindeki nöron hücreleri gibi birbirleriyle alışverişte bulunurlar. İşte bir şirketin ya da bireyin internet sitesi sahibi olması, internet ortamında var olmasının vazgeçilmez koşuludur.

Web sitesi kurarak işletmenizin görünür olmasını sağladınız. Yani başlangıç yaptınız. Peki bu yeterli midir? Tabi ki değildir. Doğmasını sağladığınız sitenin büyümesini ve yaşamını sürdürmesini sağlamalısınız.

İnternet sitenizin sürekli olarak nasıl var olması gerektiğini aşağıdaki başlıklarda detaylı bir şekilde anlatıyoruz.

Google Reklamlarıyla Hızlı Sonuç

Google Reklamlarıyla Hızlı Sonuç

Şirketinizin web sitesinin daha görünür olmasını sağlamak için arama motorlarının gücünü kullanmaya ne dersiniz?

Google reklamları neden bu kadar önemli hiç düşündünüz mü?

Bir günde milyarlarca kişinin kullandığı Google arama motoruna reklam verdiğinizde ne olur?

Yukarıdaki soruların ve daha fazlasının cevaplarını bu başlık altında vermeye başlayalım.

Google reklamlarında yalnızca tıklama olduğu zaman ödeme yaparsınız. Haftalık ya da aylık belirleyeceğiniz bütçelerle, alakalı binlerce kişiye ulaşabilirsiniz. Alakalı diyoruz, çünkü Google reklamlar bölgenizde bulunan ve sizin ürününüzü potansiyel olarak satın alabilecek insanlara reklamlarınızı gösterir. Bunu da dünya genelinde üstün olan algoritma sistemiyle yapar.

Şöyle bir örnek verelim: hani bir alışveriş sitesine girdiğinizde beğendiğiniz ürünü satın alıyorsunuz ya, aradan biraz zaman geçtikten sonra ziyaret ettiğiniz başka sitelerde de satın aldığınız ürüne benzer ürünler reklam olarak karşınıza çıkıyor. İşte bu durumun nedeni, Google algoritmalarının kullanım alışkanlıklarınızı kaydetmesi ve size öneride bulunmasıdır.

Aynı durumu sosyal medya platformlarında da görebilirsiniz.

Firmanız adına Google firmasından reklam verdiğinizde, işte yukarıda anlattığımız durum meydana gelir. Ürününüze ilgi gösterebilecek kişilere arama motoru reklamlarınızı gösterir.

Google arama motorunda, aşağıdaki türde reklam kampanyalarına katılabilirsiniz:

  • Mobil reklamlar,
  • Arama ağı için metin tabanlı reklam türü,
  • Alışveriş reklamları (arama motoru sayfalarında görünür),
  • Web sitelerindeki banner türü reklamlar,
  • Görsel ve işitsel türde reklamlar (Youtube platformundaki reklamlar gibi)

Arama motoru potansiyel müşterileri doğrudan sizin reklamlarınıza yönlendirir. Remarketing yaparak da müşteri kazanma olayını devam ettirebilirsiniz.

Remarketin kısaca yeniden reklam verme olarak adlandırılabilir. Yani bir sefer reklam verdiniz ve etkisini gördünüz. Daha sonra reklamlarınızı düzenli olarak yayınlatarak, daha çok müşteri elde edebilirsiniz.

SEO Çalışmalarıyla Kalıcı Başarı

SEO Çalışmalarıyla Kalıcı Başarı

İşimi büyütmek için ne yapmalıyım sorusunun en etkili cevabı, kalıcı başarıdır. İnternet sitenizde kalıcı başarı elde edebilmek için kesinlikle SEO çalışması yaptırmalısınız. Üstelik bunu web siteniz yayında olduğu sürece yapmalısınız.

Çünkü insanların ihtiyaçları ve beğenileri sürekli olarak değişiyor. İnternet dünyasında da insan faktörü, gerçek yaşamda olduğu gibi önemlidir.

Fiziksel olarak da bir ürün ortaya koyduğunuzda, o ürünün belli bir ömrü vardır. İnsanların beğenisi oranında ürünün değeri belki 5 yıl, belki de 50 yıl olabilir. Ancak yine de bir gün son bulacaktır.

İşte internet dünyasındaki yapılan çalışmalar da böyledir. Hatta daha kısa sürdüğünü söyleyebiliriz.

SEO çalışmaları, internet sitesinin sürekli olarak güncel kalmasını sağlar. Kullanıcı deneyimlerine göre gerekli olan değişimlerin yapılması için gereklidir.

Mesela web sitenizde bir reklam kampanyası düzenlediniz. Bu kampanyanın süresi doldu. Ne yapacaksınız? Tabi ki yenisini düzenleyeceksiniz.

Web sitenize yalnızca bir makale girerek, o makale üzerinden başarı bekleyemezsiniz. Sürekli olarak yeni içerikler girmek zorundasınız. Resim ve videolar için de aynı şeyleri söyleyebiliriz.

Sitenizde içerik adına ne varsa sürekli olarak güncellenmesi gerekir. Bunun adına SEO denir. İnternet sitenizin arama motoru kriterlerine uyumlu olması gerekir. Arama motorları da insanların beğenisine göre kriterlerini belirler ve şekillendirir.

Gördüğünüz gibi dönüp dolaşık yine insan faktörüne geliyoruz. Aslında arama motorlarının kaynağı insanlardır. İnsan beğenileridir. SEO çalışmaları da insanların beğenisi göz önüne alınarak yapılır.

Sosyal Medya Reklamlarıyla Marka Bilinirliği ve Satış

Sosyal Medya Reklamlarıyla Marka Bilinirliği ve Satış

Arama motoruna yönelik yaptığınız reklam çalışmaları, web siteniz için asla yeterli olmayacaktır. Reklam çalışmalarını, Backlink ile de desteklemek zorundasınız.

Eskiden alakasız sitelerde belirli ücret karşılığında reklamlarınızı yayınlatır ve sitenize trafik çekerdiniz. Google arama motorunun son güncellemesinden sonra artık bu durum sona erdi.

En iyi Backlink kaynağı artık sosyal medya ve haber portallarından elde ediliyor. Üstelik bu tür platformlar, sitenizdeki içeriklerle uyumlu olmalı.

Dünya genelinde sosyal medya platformlarını gençler kullanıyor. Bu tür platformlara cep telefonundan ya da tabletten girme oranı da oldukça fazladır. sosyal medya reklamı bu yüzden oldukça önemli.

Reklam çalışmalarına başlamadan önce kendinize sormanız gereken bazı sorular olacaktır.

  • Markam ne olacak?
  • Markamı nasıl tanımlarım?
  • Hangi kitleye hitap edecek?
  • Markanın sloganı ne olacak?
  • Hangi platformlarda tanıtmalıyım?
  • Amacım ne?
  • Hedefim ne?

Facebook, Linkedin, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında reklam vermeden önce işletme hesabı açmanız gerekiyor. Biz bu başlık altında yalnızca Instagram üzerinden nasıl işletme hesabı oluşturacağınızı anlatalım. Geri kalan kısmı internet üzerinden kısa bir araştırma ile bulabilirsiniz.

  • Cep telefonunuzdan uygulamayı indirin.
  • Uygulamayı başlattığınızda size kişisel ya da firma hesabı diye iki seçenek sunacaktır. Bu seçeneklerden firma hesabını seçin ve devam edin.
  • Karşınıza çıkan sayfada profil bilgilerini doldurun ve kullanıcı adınızı seçin.
  • Logo ve resimlerinizi yerleştirin.
  • Kaydol seçeneğine dokunduğunuz zaman bizim size tavsiyemiz, Facebook hesabıyla kayıt olmanızdır. Orada da işletme hesabınız varsa, her iki hesap da birbiriyle ilişkili olarak çalışacaktır.

İşletme hesabınızı oluşturduktan sonra reklam vermeye başlayabilirsiniz. Yukarıda olduğu gibi Instagram üzerinden nasıl reklam verebileceğinizi maddeler halinde anlatalım. Diğer platformlarda reklam verme olayına da kısaca değineceğiz.

  • Instagramda reklam verebilmeniz için Facebook Business hesabınızın olması gerekiyor. Facebook sayfanızı Business Manager’a bağlayarak bu işlemi geçekleştirebilirsiniz.
  • Business Manager sayfasındaki gerekli reklam bilgilerini doldurduktan sonra, bu alanı Instagram sayfanıza bağlayın.
  • “Facebook Business Manager” Sayfasındaki “Business Settings” sekmesine dokunun. Buradan “Instagram Accounts” sekmesine dokunun.
  • Karşınıza gelen sayfada Instagram hesap bilgilerinizi doldurun. Kullanıcı adı ve şifre kutucuklarını doldurmanız gerekiyor.
  • Assign Ad Accounts To sekmesinin altında bulunan My Business sekmesini tıklayın.
  • Karşınıza çıkacak olan Power Editör ile Instagram ve Facebook reklamlarınızın nasıl olacağını düzenleyebilirsiniz.

Facebook ve Instagram platformları beraber çalıştıkları için reklam verme olayında da bu iki platform üzerinden vermeniz gerekecek.

Forum siteleri, haber siteleri ve isim yapmış blog sitelerine reklam vererek de, sosyal medya reklam stratejilerinizi genişletebilirsiniz.

Youtube kanalı oluşturup, burada ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Ya da diğer video platformlarında kanal açabilirsiniz. Bu platformlarda reklam vererek de, reklam verme stratejilerinizi genişletebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi önünüzde reklam vereceğiniz birçok sosyal medya platformu var. Siz sadece etkili bir reklam senaryosu oluşturun yeter.

Sosyal medyada belirli aralıklarla ve sürekli olarak reklam vererek, Remarketing çalışması yapabilirsiniz. Aslında günümüzde birçok firma bu şekilde yapıyor. Unutmayın reklamın etkisi, sürekli olmasındadır.

Daha önce sitenizde alışveriş yapanlara ulaşma, en etkili Remarketing tekniklerinden birisidir. Burada amaç, müşterilerin ilgilerini sürekli olarak canlı tutmaktır.

Sosyal medya platformlarında markanıza ve ürünlerinize ait reklamları sürekli olarak yayınlatarak, etkili bir Remarketing yapmış olacaksınız. Önemli olan insanların bilinçaltlarına hitap etmektir.

E-Mail Pazarlama ile Sürekli Dokunuş

E-Mail Pazarlama ile Sürekli Dokunuş

İnternet sitenize ekleyeceğiniz iletişim formlarıyla E-mail pazarlama yapmaya başlayabilirsiniz.

Bir diğer yöntem de sosyal medya hesaplarınıza “beğen” ve “paylaş” tuşlarına ek olarak “mail” sekmesinin de eklenmesidir. Böylece elinizde muazzam miktarda e-posta adresi olacaktır. Artık E-mail pazarlama yapmaya hazırsınız demektir.

Web tasarım ajanslarının sizler için özel olarak hazırlayacağı, toplu mesaj gönderme yazılımları ile elinizdeki tüm e-posta adreslerine reklamlarınızı ya da ürün tanıtımlarınızı gönderebilirsiniz.

Alın size işletmeyi büyütmek için ne yapmalı sorusunun cevabı. O anda insanların aklında olmasa bile, e-postalarını incelerken sizin göndermiş olduğunuz postayı görecek ve aklına ihtiyacı olan ürün gelecektir.

e-mail marketing çalışmalarında önemli olan unsurları aşağıda maddeler halinde sıralayalım. Böylece sizlere e-mail pazarlama hakkında biraz daha fikir vermiş oluruz.

  • Doğru kişiye ulaşabilmek için etkili hedefleme çalışmaları yapmak.
  • Zamanlamanın doğru yapılması.
  • Düzenli olarak kampanya düzenlenmesi.
  • Kişiselleştirme yapma (e-posta gönderilen kişiye özel hitap diliyle yazma).
  • Dikkat çeken güçlü içerikler hazırlanma. Sloganların ve kelimelerin özel olarak seçilmesi.
  • Geri dönüşlerin değerlendirilmesi ve analiz edilmesi.

Doğru stratejilerle e-posta reklamlarınızı etkili bir hale getirebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz reklam stratejileri hakkındaki bilgileri değerlendirerek, başarı elde edebilirsiniz. Önemli olan etkili ve sürekli reklam çalışmaları yapmaktır.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu