Sosyal Medya

Tumblr Nedir?

Belki ilk defa duyanlarınız olabilir. Ya da adını duymuş ama detayını bilmiyor olanlarınız da vardır. bu yüzden sizler için sıkı bir şekilde çalıştık ve kapsamlı Tumblr rehberi hazırladık. O zaman tanımdan başlamış olalım. Tumblr, 2007 Şubatında David Karp adlı bir Amerikalı tarafından kurulan sosyal ağ platformudur.

En etkileyici tarafı da açılışından yalnızca iki hafta sonra 75 bin kullanıcıya ulaşmasıdır.

Tumblr Kullanım Klavuzu

Tumblr nasıl kullanılır sorusunun cevabı oldukça basittir. Nedeni ise kullanımının son derece kolay olmasıdır. Gerçi ülkemizde; Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar daha çok kullanıldığı için, ilk başlarda Tumblr platformunu biraz garip bulabilirsiniz.

Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi bu platformda da üye olmak zorundasınız. Üye olmak için sizden çok fazla bilgi talep etmez. Üye formunu tamamen doldurduktan sonra, sistem size bir e-posta gönderecektir. Buradaki amaç gerçek kişi olduğunuzun teyit edilmesidir. E-postada size gönderilen aktivasyon kodunu, form penceresindeki kutucuğa girmeniz gerekir. Ya da e-postadaki linke tıklayarak, doğrudan hesabınızı aktifleştirebilirsiniz.

Tumblr Kullanım Kulavuzu

Üye olduktan sonra profil resminizin boş olduğunu göreceksiniz. Kendinizi daha iyi ifade etmek adına, profil resminizi internet üzerinden ya da bilgisayarınızdan yükleyebilirsiniz. Ayrıca video ve yazı linklerini de profil bilgileriniz olarak yükleyebilirsiniz.

Sistemde tamamen ücretsiz olan temalar karşınıza çıkacaktır. Bu temalardan bir tanesini seçebilirsiniz. Ya da ücretli olan temalardan kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Tumblr platformu, hesabınızı en üst düzeyde kişiselleştirmenizi sağlayacak özelliklere ve donanıma sahiptir.

Daha çok bu sistemde blog yazılarınızı paylaşabileceğinizi göreceksiniz. Tavsiyemiz, internet sitenize yüklediğiniz makalelerin linklerini burada paylaşmanızdır. Nedeni ise sistemin zaten bu amaçla kurulduğudur. Böylelikle doğal ve zengin bir backlink kaynağı elde etmiş olursunuz.

Bir Zamanlar Tumblr: Tumblr Etkileyici Tarihi

Kurulduktan kısa bir süre sonra, hatırı sayılır kullanıcı kitlesine sahip olan Tumblr tarihçesi, ilginçliklerle doludur. Hemen anlatmaya başlayalım.

2012 yılına kadar sosyal ağda hiçbir reklam kampanyası bulunmuyordu. Peki nasıl gelir elde ediyordu diye bir soru aklınıza gelebilir. Cevap ise oldukça basit. Sistem tema satışlarından ve üyelerin paylaşımlarını öne çıkarmak için ödediği 1 dolar ücretten gelir elde ediyordu.

İlk reklam kampanyasını 2012 Haziran tarihinde düzenledi. İlk reklam veren firma ise dünya devi Adidas firmasıydı. 20 Mayıs 2013 tarihinde ise Yahoo firması tarafından satın alınan Tumblr giderek artan kullanıcı sayısı ile dikkatleri üzerine daha fazla çekmeye başlamıştır.

2017 tarihine gelindiğinde sosyal medya sitesinin kullanıcı sayısı, 555 milyon kişiyi geçmiştir. Ayrıca sitede 341 milyondan fazla blog sitesi yer almaktadır.

2017 yılında ise dünyanın en hızlı büyüyen, sosyal medya sitesi olarak tarihe geçmiştir. O dönemlerde Global Web Index firması, sitenin %120 büyüdüğünü istatistiklerle ifade etmiştir. Hatta bu yıllarda Facebook ve Instagram gibi sosyal ağların önüne geçmeyi başarmıştır.

Günümüzde ise dünyada sosyal medya ağı sıralamasında 8. Sıradadır.

Tumblr ile Neler Yapılabilir?

Aşağıda sıralayacağımız tüm işlemleri, Tumblr aracılığıyla yapabilirsiniz:

Tumblr ile Neler Yapılabilir?

  • Resimlerinizi paylaşabilir,
  • Videolarınızı yükleyebilir,
  • Alıntı paylaşabilir,
  • Kullanıcılarla sohbet edebilir,
  • Ses dosyalarınızı yükleyebilir, ya da daha sonrası için saklayabilir,
  • Gif resimlerinizi paylaşabilirsiniz.

İyi de Ne İşe Yarıyor Bu Tumblr?

Yazarlar ve site sahipleri için bulunmaz bir nimet olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle blog yazarlarının uğrak yerlerinden bir tanesidir. Kurumsal siteler ya da E-ticaret yapısında olan siteler, organik trafik elde etmek için Tumblr ağını kullanırlar.

Gerçi her ne kadar Facebook ve Instagram, organik trafik elde etmek için daha sık kullanılsa da, Tumblr ağından da bu konuda yararlanabilirsiniz.

Blog sitesi sahipleri, daha çok trafik elde etmek için  Tumblr ağını, diğer sosyal medya ağlarına tercih etmektedirler.

İstatistiklerle Tumblr

Aşağıda maddeler halinde, Tumblr hakkında düzenlenen ilginç istatistiksel bilgileri paylaşacağız. Keyifli okumalar:

İstatistiklerle Tumblr

  • Şu anda Tumblr ağında 444 milyondan fazla mikroblog bulunmaktadır.
  • Platform günümüzde de en çok ABD’de kullanılmaktadır. ABD’deki kullanıcı sayısı 24 milyondan fazladır.
  • 18 farklı dil seçeneği bulunmaktadır.
  • Siteyi ziyaret eden her kullanıcı ortalama olarak 10 dakika sitede kalmaktadır.
  • Ağ sisteminde yaklaşık olarak 165 milyardan fazla yayın bulunmaktadır.
  • Tumblr geliri güncel olan bilgilere göre yıllık 15.1 milyon dolardır.
  • Her bir saniyede blog ağında 1427 mesaj gönderilmektedir.
  • Dünyada en çok ziyaret edilen sosyal medya ağ sıralamasında 51. Sırada yer almaktadır.
  • Amerika’da ise en çok ziyaret edilen sosyal medya platformu sıralamasında, 25. Sırada yer alır.
  • Her ne kadar sitede yer alan temalar ücretsiz olsa da, ücretli temalar 9 dolar ile 49 dolar arasında değişmektedir. Ücretli temalara sahip olmak için Premium üyelik almak gerekir.
  • Barack Obama’da dahil olmak üzere, dünya genelinde birçok ünlü kişi tarafından kullanılmaktadır.
  • Sitede yer alan kullanıcıların %25’i haftada birkaç kere siteyi ziyaret etmektedir.
  • Son zamanlarda sitenin büyüme hızı %4 oranında azalmıştır. Bu oran 1 yıl içinde gerçekleşmiştir.
  • 2018 yılında yapılan araştırmada kullanıcılar sitede yaklaşık olarak 165 dakika harcamışlardır. Bu rakam aylıktır.
  • Dünya genelinde Tumblr, mobil platformda %12 oranında kullanılmaktadır.
  • Yaş ortalaması, 18-29 arasıdır. Yetişkin kullanıcıların oranı ise %21’dir.
  • Sitede en çok ziyaret edilen paylaşımlar; film, mizah ve bilim kategorilerinde yer almaktadır.
  • 2012 yılında ilk reklam almaya başladığında sosyal ağ, 13 milyon dolar gelir elde etmişti.
  • Sosyal ağda 411 kişi çalışmaktadır.
  • Tumblr kullanıcılarının %52’si erkek, %48’i kadındır.
  • Her ay Tumblr’da 7 milyon blog oluşturulmaktadır.

17 Aralık Tumblr Depremi

Neden bu tarih diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tumblr 17 Aralık 2018 tarihinde önemli bir karar aldı. Markaların ve sosyal ağda yer alan +18 içerikleri kısıtladı. Sitede yer alan müstehcen ve cinsel içerikli her türlü yayın incelemeye alındı ve yasaklandı. Ancak sanat eseri statüsünde yer alan video ve resimler, bu uygulamadan muaf tutuldu.

Tumblr Backlink Açısından Yararlı mı?

Bu soruya kesinlikle evet cevabını verebiliriz. Detayları anlatmaya başlayalım. Sosyal ağda daha çok Z kuşağı adı verilen ve yaş ortalaması 18-29 arasında olan kullanıcılar mevcuttur. Bu kullanıcı kitlesine hitap eden paylaşımlar yapılarak, organik Backlink çalışması yapılabilir.

Zaten sitede daha çok makale ve blog yazıları yer almaktadır. Diğer sosyal ağlardaki gibi bir kısıtlama söz konusu olmayacaktır.

Tumbrl Backlink

Yalnızca yazı değil, görsel açıdan da zengin materyalleri sitede paylaşabilirsiniz. En çok ilgi çeken paylaşımların bu taraz paylaşımlar olduğunu da belirtelim bu arada. Paylaşım yaptıktan sonra sitenizin linkini eklediğiniz zaman, kısa sürede trafiğinizin arttığını görebilirsiniz.

Ancak şu konuyu belirtmekte yarar vardır. internette, Tumblr ve Backlink anahtar kelimesi ile araştırma yaptığınızda, birçok Hacklink yapan siteyle karşılaşacaksınız.

Google güncellemesini ve Google firmasının politikasını zaten, diğer yazılarımızda sizlere anlatmıştır. Kesinlikle Hacklink yapan kişilerle bu bilgiler ışığında çalışmamalısınız.

Aslında iş şu şekilde gerçekleşiyor. Hacklink yapan Black Hat SEO adı verilen bu kişiler, Tumblr ya da diğer sosyal medya ağlarından oldukça fazla kullanıcılardan sitenize trafik çekeceklerini vaat ediyorlar. Aslında bu vaatlerini yerine de getiriyorlar. Peki bunun ne zararı var sorusu aklınıza gelebilir. Google bu tarz hareketleri, botları yardımıyla yakalıyor ve hemen sitenize basıyor cezayı.

Siz arama motorunda en üst sıraya gelmeyi beklerken, sıralama bile alamıyorsunuz. Üstelik spam cezası yiyorsunuz ve uzun süre toparlanamıyorsunuz. Belki ilk başlarda (yaklaşık olarak 1 hafta kadar) üst sıralarda yer alıyorsunuz. Ancak daha sonrası, tam bir felaket oluyor.

Sonuç olarak organik olarak Tumblr sosyal ağ sitesini kullanabilir ve sağlam müşteriler elde edebilirsiniz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu