Genel

Web Site Hızlandırma Teknikleri Nelerdir?

Bir sitenin açılma ve sitede gezinme hızı çok önemlidir. SEO çalışmalarında karşımıza çıkan sitenin hızlandırılması, ziyaretçilerin sitenizi ziyaret etmesi ve ziyaret ettiği zaman da uzun süre kalmasını sağlayan SEO çalışmasıdır. Yani siteniz hızlı çalışmıyor ise ziyaretçi (olan var ise) kaybedersiniz ve arama motorlarında (en azından ilk sayfalarda) görünmezsiniz. Bu nedenle sitenizi hızlandırmanız gerekir. Hızlandırmanız için de hızlandırma tekniklerini uygulamanız gerekir. Bu teknikler birçok alt başlık ile birlikte toplanabilir. Bu teknikler şu şekilde sıralanabilir:

Hosting Seçimizi Çok İyi Yapmalısınız

Hosting seçimlerinizi nasıl yapmayı planlıyorsunuz? Yapacağınız /yaptıracağınız web sitesi için ayıracağınız alan, sitenizin yükselebilmesine yardımcı olabilmeli. Yani rakibi çok olan alan isimlerinde arama motorlarının sizi bulması zor veya geç olacaktır. Bu da size zaman kaybettir. Zamanınızın gitmesi demek ziyaretçileriniz de kaybolması demektir. Alan isimlerini özenle seçmelisiniz.

Web Site Hızı

Cache

Cache; bellek anlamına gelen, sitenizin hızını oldukça etkileyen bir faktördür. Cache, içinde sitenize ait bütün sorguları barındırır. Sorgular için örnek vermek gerekirse, bir bilgisayardan sizin sitenize giriş yapmak istiyor. Sizin sitenizin sorguları bilgisayara soruluyor ve izin alırsa girebiliyor. Ve bir kere girmiş ise, bir daha izin istemiyor. Çünkü bellekte, yani cache te sorgularınızın tümü kayıtlıdır.

Dosya Sıkıştırma

Sitenizin daha hızlı çalışması için web sitenizin dosyalarını, dosya sıkıştırma programları sayesinde sıkıştırabilirsiniz. Yani dosyalarınız (bellekten) yerden tasarruf eder ve sitenizin çok daha hızlı çalışmasını sağlar.

Fotoğraf Boyutu

Sitenizde, sizin eklediğiniz bütün ögelerin bir boyutu vardır. Yani her öge yer kaplıyor. Bir ögeyi ne kadar büyütürseniz, alanınız da o kadar etkilenir ve durum sitenizin hızını da etkiler. Bu nedenle fotoğraflarınızı küçültün ve kendi alanını kalabalıklaştırmayın. Fotoğraflarınızın boyutunu kendiniz photoshop uygulamaları ile düzeltebilir veya internetten, bazı sitelerden yardım alarak, (siteye fotoğrafı yüklüyorsunuz ve size küçülmüş fotoğraf geliyor) fotoğraflarınızın küçülmesini sağlayabilirsiniz.

Daha fazla detay için www.acarnet.com/blog/cdn-nedir-ne-ise-yarar/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Sayfa Yönlendirme

Yabancı sayfalar, etik olmayan birçok yol ile sizin sayfanıza geçiş yaptırmak isteyebilir. Yani siz de sayfa yönlendirmelerini yazarken çok dikkatli olmalısınız ve URL tipinde yazmanız iyi olacaktır. Yani sadece sitenizin adını ve uzantınızı değil, tam URL yazmanız daha sağlıklı olacaktır.

Sunucu Dönüt Süreleri

Sizin sunucunuz ne kadar sürede yanıt veriyor? Sunucu yanıt sürelerinizi minimum düzeye indirmeniz gerekmektedir. Eğer sunucularınız geç cevap veriyorsa, sunucu firmanıza bildirmeniz ve hataların giderilmesini istemelisiniz.

Başarılı Web Site Yapımı

Kod Boyutu

Web sitenizin bir de yazılım bölümü vardır. Bu yazılım bölümü, yazılan bir sürü kod ile kalabalıklaşacaktır. Sizin ihtiyacınız olan şey ise sitenizin hızlı olması, yani kodlarınızı küçük tutmak. Sitenize bağlı olan bir sürü kod dosyalarının olması, sitenizi yavaşlatacaktır. Ancak tek bir dosyada birleştirdiğiniz kodlar sayesinde, sitenizde daha az yer kaplar ve böylece sitenizin hızı artar.

CDN Kullanımı

Eğer yurtdışında da sitenize erişim sağlanmasını mı istiyorsunuz? O zaman kesinlikle CDN kullanmalısınız. CDN; dünya üzerinde diğer sunuculara ilgilerinizi bölmek oluyor. Türkçe ’si “İçerik Dağıtım Ağı” ‘dır. Bir web sitesinden diğer web sitesine içerik teslim eder ve bütün sunucular ile bağlantı kurmaktadır. Bu nedenle özellikle yurt dışı işleriniz için tavsiye ediyoruz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu